Κόσμος

ΤΝ: Πακτωλός από τον Τραμπ, «ψίχουλα» από την Κομισιόν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε έργο μισού τρισ. δολαρίων για την κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής ώστε να εδραιωθεί η κυριαρχία της αμερικανικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) τα επόμενα χρόνια, αρχίζοντας από ένα κέντρο δεδομένων στο Τέξας, όπως έγραψε ο ιστότοπος Politico.eu. Σχολίασε ότι για το ευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό, «το οποίο έχει εναποθέσει στην ΤΝ τις ελπίδες του για επάνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο παγκόσμιας δύναμης», αυτό ήταν «χαστούκι αφύπνισης».

Ο συντάκτης του ιστοτόπου που υπέγραψε το ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες δεν παρέλειψε να σημειώσει, πάντως, ότι τόσο η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξούν να δουν την Ευρώπη ηγέτιδα στην κούρσα της τεχνολογικής καινοτομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ΤΝ, όμως πρέπει να φροντίσουν να καλυφθεί το χάσμα που τη χωρίζει από την πραγματική πρωτοπορία, δηλαδή από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ πιέζουν και τη βασική ανταγωνίστριά τους, την Κίνα, με τους καθολικούς περιορισμούς που επέβαλαν στις εξαγωγές των τσιπ της ΤΝ. Και πλέον το γιγάντιο επενδυτικό πρόγραμμά τους στον συγκεκριμένο χώρο (το οποίο κάποιοι παρομοίωσαν με τον αγώνα για την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής βόμβας, τη δεκαετία του ’40) εξασφαλίζει στους Αμερικανούς περισσότερα ατού. Στην Ευρώπη, βέβαια, η ΕΕ σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη μοντέλων ΤΝ για να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές εταιρείες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Κομισιόν επέλεξε επτά σημεία εντός της «επικράτειάς» της για να χρηματοδοτήσει (με 1,5 δισ. ευρώ συνολικά) κέντρα σύγχρονων υπερυπολογιστών ΤΝ, ανοιχτών σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητές με σκοπό τη δημιουργία των δικών τους μοντέλων ΤΝ (σ.σ.: στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί το λεγόμενο «εργοστάσιο» ΤΝ με την επωνυμία «Pharos, The Greek AI Factory for accelerating AI innovation»). Το ρεπορτάζ βρήκε το παραπάνω ποσόν της Κομισιόν «αρκετές τάξεις μεγέθους υποδεέστερο του αμερικανικού».


Ομολογουμένως η ΕΕ έχει και άλλο ένα μειονέκτημα συγκριτικά με τις ΗΠΑ: δεν διαθέτει κορυφαίες εταιρείες ΤΝ που μπορούν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια στον ίδιο βαθμό με τις αμερικανικές. Το Politico.eu σχολίασε: «Οι κατακερματισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης αποτελούσαν πάντα εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στα σχέδια βελτίωσης των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης».

Επίσης, το δημοσίευμα έθιξε και το ζήτημα της ενέργειας που πρέπει να καταναλώσουν αυτοί οι υπερυπολογιστές της ΤΝ: «Στις ΗΠΑ ο Τραμπ ενισχύει την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ στην Ευρώπη οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτοξευθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ετσι, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους παγκόσμιους αντιπάλους τους εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους». Του «πράσινου», σημειωτέον.


Πάντως, κατέληξε ο ιστότοπος, οι ανακοινώσεις του Τραμπ ίσως παρακινήσουν την Κομισιόν σε κάποιου είδους δράση, δεδομένου ότι η Φον ντερ Λάιεν θεωρεί «στρατηγικό τομέα» για την ΕΕ την ΤΝ. Από πλευράς τους οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, οι επενδυτές, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τα διάφορα λόμπι τεχνολογίας ενδιαφέρονται να εισαχθούν από πλευράς Κομισιόν «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στη χρηματοδότηση της καινοτομίας. Λεφτά… υπάρχουν;

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-01 19:02:00

Back to top button