Κόσμος

Τι ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες στο ναυάγιο του «Bayesian»

Το αίτημά τους για λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή του ναυαγίου του σούπερ γιοτ «Bayesian» επιβεβαίωσαν οι ιταλικές αρχές, καθώς εκφράζουν φόβους για υποβρύχιες επιδρομές με στόχο την κλοπή πολύτιμων αντικειμένων που εικάζεται ότι βρίσκονται σε αυτό.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, οι τοπικές αρχές ανησυχούν ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες, κατά βάση ρωσικές και κινεζικές, εποφθαλμιούν, όχι τόσο τα ακριβά κοσμήματα, αλλά δύο κρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους που εξακολουθούν να «κρύβονται» στο «Bayesian».

Το υπερπολυτελές σκάφος βυθίστηκε χτυπημένο από μια τρομερή καταιγίδα ανοιχτά της Σικελίας στις 19 Αυγούστου, στέλνοντας στον θάνατο επτά από τους 33 επιβάτες του, συμπεριλαμβανομένου του 59χρονου τεχνολογικού μεγιστάνα Μάικ Λιντς και της 18χρονης κόρης του.

Οι σκληροί δίσκοι που βρίσκονταν εντός του σκάφους, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές πιθανόν να αποτελούν στόχους μυστικών υπηρεσιών, εξ ου και οι εκκλήσεις τους για εντατική παρακολούθηση κάθε ύποπτης δραστηριότητας στο σημείο βύθισης, τόσο στην επιφάνεια όσο και στον βυθό.

«Εχει γίνει αποδεκτή –και ήδη εφαρμόζεται– η επίσημη αίτηση των Αρχών για επιπρόσθετα μέτρα φύλαξης μέχρι να ανακτηθεί το περιεχόμενο του ναυαγίου» δήλωσε στο CNN ο Φραντσέσκο Βενούτο, εκπρόσωπος της σικελικής υπηρεσίας πολιτικής ασφαλείας.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί τους ιθύνοντες είναι, όπως ήδη σημειώθηκε, οι σκληροί δίσκοι που είχε μαζί του ο Λιντς. Επιζώντες του ναυαγίου δήλωσαν στους ιταλούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση ότι ο Λιντς «δεν εμπιστευόταν τους διαδικτυακούς παρόχους», οπότε προτιμούσε να διατηρεί όλα τα πολύτιμα δεδομένα του σε σκληρούς δίσκους, τους οποίους είχε πάντα μαζί του.

Πιστεύεται ότι ο βρετανός επιχειρηματίας είχε διασυνδέσεις με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2024 είχε πουλήσει την Darktrace, την εταιρεία ασφαλείας κυβερνοχώρου που είχε ιδρύσει το 2013, στον αμερικανό δισεκατομμυριούχο Ορλάντο Μπράβο, συνιδρυτή της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων ανάπτυξης Thoma Bravo, με έδρα το Σικάγο, έναντι 5 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί ότι συνιδρυτής και διευθυντής της Darktrace ήταν ο Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοασφάλειας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ5. Αυτός, με τη σειρά του, προσέλαβε ως ανώτατο διευθυντικό στέλεχος έναν άλλο βετεράνο της βρετανικής κυβερονοασφάλειας, τον 30χρονο Αντριου Φρανς, καθώς και τον μόλις 17 ετών Τζιμ Πένροουζ, στέλεχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το Politico.

Οσο για την προηγούμενη εταιρεία που διεύθυνε ο Λιντς, την Autonomy, η οποία το 2011 πουλήθηκε στη Hewlett-Packard, είχε επίσης διασυνδέσεις με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικευόταν σε «εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης».

Προφανώς, φέροντας πάντα μαζί του σκληρούς δίσκους που περιείχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ατομικών κωδικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, ο Λιντς έπαιρνε ένα επικίνδυνο ρίσκο, καθώς θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ξένων πρακτόρων, κοστίζοντας στον ίδιο ακόμα και τη ζωή του.

Ο εισαγγελέας Αμπρότζο Καρτόζιο δήλωσε στο CNN ότι ακόμα δεν έχει ανακτηθεί από το ναυάγιο κανένα προσωπικό αντικείμενο του Λιντς – ούτε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε κοσμήματα, ούτε, βεβαίως, οι επίμαχοι σκληροί δίσκοι. Μόνο εξοπλισμός που σχετίζεται με το σύστημα πλοήγησης έχει ανακτηθεί, ώστε να διαπιστωθεί για ποιον λόγο βυθίστηκε το γιοτ μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα.

Οι δύτες αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες στο ναυάγιο του «Bayesian» εντός της επόμενης εβδομάδας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 12:41:00

Back to top button