Οικονομία

Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον ρωσικό ενεργειακό τομέα

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή (10/01) την επιβολή ενός νέου πακέτου συντονισμένων κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ιδίως στη Gazprom Neft, για να πλήξουν «την κυριότερη πηγή χρηματοδότησης του Κρεμλίνου» που αξιοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δέκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία την 20ή Ιανουαρίου του αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων, στις δυο κυριότερες εταιρείες του τομέα, τις Gazprom Neft και Sourgoutneftegaz.

Το Λονδίνο επέβαλε επίσης κυρώσεις σε αυτές τις δυο εταιρίες, οι οποίες παράγουν «πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», με άλλα λόγια έχουν έσοδα αξίας «23 δισεκ. δολαρίων (22,5 δισεκ. ευρώ) κατ’ έτος».

Η απόφαση καταγγέλθηκε αμέσως από τη Gazprom Neft, θυγατρική του κρατικού κολοσσού Gazprom, η οποία έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη» και «έκνομη» κίνηση, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Νταλίπ Σιγκ, αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρμόδιο για τη διεθνή οικονομία, οι κυρώσεις αυτές είναι «οι πιο σημαντικές που επιβλήθηκαν ποτέ» από τις ΗΠΑ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. «Θα πλήξουν σκληρά» όλους τους κρίκους «της αλυσίδας εφοδιασμού και διανομής» του τομέα του πετρελαίου της Ρωσίας, εκτίμησε.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης διαβεβαίωσε πως τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι «ζωτικής σημασίας για την πολεμική οικονομία της Ρωσίας» και εισέφεραν «περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2023».

Μπάιντεν κατά Πούτιν: Βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις νέες κυρώσεις

«Μπορεί [σ.σ. οι κυρώσεις] να οδηγήσουν σε κάποια αύξηση της τιμής των καυσίμων» και στις ΗΠΑ, παραδέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, προσπαθώντας να καθησυχάσει, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα ξεπεράσει «τα τρία ως τέσσερα λεπτά του δολαρίου ανά γαλόνι».

Αλλά «θα έχει πολύ πιο βαθύ αντίκτυπο στη δυνατότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να ενεργεί όπως το κάνει στη διεξαγωγή του πολέμου» που οδεύει να συμπληρώσει τρία χρόνια σε έναν μήνα και κάτι.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που έχει επιβάλλει στη Ρωσία μέχρι σήμερα, στοχεύοντας τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι κυρώσεις αποσκοπούν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τον πόλεμο, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει καταστρέψει ολόκληρες πόλεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Gazprom Neft και η Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, πολλά από τα οποία ανήκουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» παλαιών δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται μη δυτικές εταιρείες.

Τα μέτρα στοχεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής και διανομής πετρελαίου, προκαλώντας κόστος στη Ρωσία δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, εφόσον εφαρμοστούν αποτελεσματικά.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-11 12:01:00

Back to top button