
Τι λέει ο Άκης Τσελέντης στη «Ζούγκλα» για τον μέγα – σεισμό στη Μιανμάρ
Τη δική του επιστημονική άποψη, για τους δύο μεγάλους σεισμούς της τάξης των 7,7 και 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν το πρωί τη Μιανμάρ, κατέθεσε στη «Ζούγκλα», ο σεισμολόγος, διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Ξεκαθάρισε πως οι συγκεκριμένοι σεισμοί δεν επηρεάζουν τα ελληνικά ρήματα, ωστόσο τόνισε πως ένας σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ στην Ελλάδα θα δημιουργούσε εκατόμβη θυμάτων εξαιτίας των άθλιων πολεοδομικών συνθηκών, των παρατυπιών και των παρανομιών που γίνονται κατά κόρον στις κατασκευές κτηρίων και κτηριακών συγκροτημάτων.
«Στη Μιανμάρ, είχα πάει το 2019, κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού προγράμματος και μου είχαν κάνει εντύπωση οι άθλιες συνθήκες δόμησης που επικρατούσαν στη χώρα. Δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, οι κατασκευές όπως το ξενοδοχείο που διέμενα ήταν κάκιστες, καθώς η περιοχή θεωρείτο ασεισμική, με δεδομένο ότι δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό για πολλές δεκαετίες» επισήμανε αρχικά ο κ. Τσελέντης, για να αναφέρει στη συνέχεια:
«Ο συγκεκριμένος μέγα -σεισμός δεν επηρεάζει τα ελληνικά ρήγματα. Θα υπάρξει και συνέχεια με ισχυρές δονήσεις στην περιοχή. Δεν θα τελειώσει η ακολουθία στους δυο αυτούς ισχυρούς σεισμούς. Οι σεισμοί αυτού του μεγέθους κάνουν όλη τη Γη να δονείται σαν καμπάνα».
Ακολούθως ο κ. Τσελέντης επισήμανε: «Μια περιοχή που θεωρείται ασεισμική σαν τη συγκεκριμένη, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι δεν θα δώσει κάποια στιγμή ένα ισχυρό σεισμό. Στην Ελλάδα άλλωστε έχουμε το παράδειγμα της περιοχής Κοζάνης – Γρεβενών, η οποία είχε χαρακτηριστεί ασεισμική, ωστόσο έδωσε όπως γνωρίζουμε ένα αρκετά ισχυρό σεισμό. Στην χώρα μας δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό εδάφους που να μην δίνει δονήσεις».
Ερωτώμενος τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα σε έναν ανάλογου μεγέθους σεισμό ο κ. Τσελέντης ήταν ξεκάθαρος:
«Τέτοιας έντασης σεισμοί γίνονται κυρίως σε θαλάσσιο χώρο. Ωστόσο ένας σεισμός της τάξης των 6,5 Ρίχτερ στη χώρα μας θα δημιουργούσε εκατόμβη θυμάτων, εξαιτίας των άθλιων πολεοδομικών συνθηκών, των παρατυπιών και των παρανομιών που γίνονται κατά κόρον στις κατασκευές κτηρίων και κτηριακών συγκροτημάτων ανά την Ελλάδα. Είδαμε τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες με τις αποκαλύψεις στη Ρόδο και φυσικά κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλά νησιά των Κυκλάδων. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων σεισμών στην περιοχή της Θήρας, πήγε ο αρμόδιος υπουργός στη Σαντορίνη, για να δείξει ότι κάτι έκανε…».
Ακούστε όσα είπε ο Άκης Τσελέντης
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-28 16:08:00