Κόσμος

Τι θα συνέβαινε αν ο Μπάιντεν εγκατέλειπε την προεκλογική κούρσα – Ποιος θα τον αντικαθιστούσε

Έντονα ερωτήματα και ανησυχία προκάλεσε η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο προεκλογικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (28/6), με τους Δημοκρατικούς να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε να αναμετρηθεί και να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, που τον «ισοπέδωσε».

Το ενδεχόμενο, όμως, να αναλάβει κάποιος άλλος τα ηνία των Δημοκρατικών και να «συγκρουστεί» με τον Τραμπ, δεν θα ήταν ήταν μια εύκολη διαδικασία, αφού ο Μπάιντεν είναι ήδη ο υποψήφιος που συγκέντρωσε την εμπιστοσύνη του κόμματος, κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών.

Το γεγονός ότι επικράτησε όλων σχεδόν των υποψηφίων του κόμματος σημαίνει ότι είναι απίθανο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα παρά τη θέλησή του.

«Δεν ζούμε στη δεκαετία του ’60 πια. Η βάση είναι εκείνη που επιλέγει τον υποψήφιο. Αυτός είναι ο υποψήφιος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής του CNNi, Ντέιβιντ Άξελροντ, σχολιάζοντας την απόδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της Πέμπτης στο CNNi.

Το σύστημα με το οποίο εκλέγεται ο υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, είναι προϊόν της δυσαρέσκειας των Δημοκρατικών, όταν το 1968 εξελέγη ως υποψήφιος ο Hubert Humphrey.

Ακόμη και όταν ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αποχώρησε από την προεδρική κούρσα εκείνη τη χρονιά, αναγνωρίζοντας την υποχώρηση της δημοτικότητάς του και με τον πόλεμο στο Βιετνάμ να μαίνεται, ο Χάμφρεϊ αντιπροσώπευε την συνέχεια της πολιτικής του Τζόνσον στο Βιετνάμ.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά το 2024 εάν ο Μπάιντεν αποφάσιζε να εγκαταλείψει την προεκλογική κούρσα.

Εάν ο κύριος υποψήφιος αποχωρούσε από την προεκλογική εκστρατεία μετά τις προκριματικές εκλογές του κόμματος ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών που αναμένεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, μεμονωμένοι εκπρόσωποι θα έπρεπε να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος από το βήμα του συνεδρίου.

Αυτή η διαδικασία ρίχνει «φως» στο ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι υποψήφιοι στην κούρσα της εκλογής. Υπενθυμίζεται ότι, οι Δημοκρατικοί είχαν θέσει ως προθεσμία την 22η Ιουνίου για το ποιοι θα είναι οι αντιπρόσωποι που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα στις Πολιτείες κατά τη προβλεπόμενη διαδικασία. Η πλειοψηφία των 3.900 χιλιάδων υποψηφίων εκπροσώπων έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, την αφοσίωσή τους στον Μπάιντεν.

Σημειώνεται πως, αυτοί οι εκπρόσωποι δεν δεσμεύονται απλώς να ψηφίσουν τον Μπάιντεν, εγκρίνονται επίσης από την εκστρατεία του. Έτσι, ενώ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του συνεδρίου θα μπορούσε να αποφασίσει να επιλέξει έναν νέο υποψήφιο, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια μαζική απόφαση αποστασιοποίησης από τους υποστηρικτές του ίδιου του προέδρου. Σημαίνει επίσης ότι εάν ο Μπάιντεν αποχωρούσε από την κούρσα, θα ήταν σε μεγάλο βαθμό οι υποστηρικτές του Μπάιντεν που θα ήταν υπεύθυνοι για την επιλογή του αντικαταστάτη του.

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Κορυφαία επιλογή στο ενδεχόμενο αντικατάστασης του Μπάιντεν, είναι το «δεξί του χέρι» η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. Υπάρχουν, όμως και άλλοι υποψήφιοι που στο παρελθόν έχουν διαμηνύσει ότι θα μπορούσαν να «κονταροχτυπηθούν» με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Θα μπορούσε κάποιος σαν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος στον απόηχο του ντιμπέιτ ξεκαθάρισε πως θα βρίσκεται στο πλευρό του Μπάιντεν – να βρεθεί απέναντι από την Χάρις στο συνέδριο του Αυγούστου;

Από τη Δημοκρατική πλευρά, υπάρχει επίσης μια άλλη ομάδα που πρέπει να εξεταστεί: οι «υπερεκπρόσωποι», μια ομάδα περίπου 700 ανώτερων ηγετών κομμάτων και εκλεγμένων αξιωματούχων που είναι αυτόματα εκπρόσωποι στο συνέδριο με βάση τη θέση τους. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορούν να ψηφίσουν κατά την πρώτη εκλογή εάν μπορούσαν να θέσουν την υποψηφιότητά τους, αλλά είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν στις επόμενες κάλπες.

Τι μπορεί να συμβεί αν ένας υποψήφιος αποχωρήσει από την κούρσα μετά το συνέδριο;

Τι μπορεί να συμβεί, όμως αν ο υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος κληθεί να αποχωρήσει από την κούρσα για την εκλογή μετά το συνέδριο του κόμματος;

Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν ένα δραστικό γεγονός για να αποχωρήσει ένας υποψήφιος από την κούρσα λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση των Δημοκρατικών, η Εθνική Επιτροπή του κόμματος εξουσιοδοτείται να καλύψει την κενή θέση της υποψηφιότητας, αφού ο πρόεδρος του κόμματος διαβουλευτεί με τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες και την ηγεσία του Κογκρέσου.

Θα μπορούσε αυτόματα ο νυν πρόεδρος να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο;

Σύμφωνα τους κανονισμούς του Κογκρέσου εάν ένας νυν πρόεδρος κριθεί ανίκανος να κυβερνήσει αφού κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματος, θα μπορούσε ο αντιπρόεδρος να τον αντικαταστήσει στην προεδρία, αλλά είναι το καταστατικό του κόμματος εκείνο που θα μπορούσε να καθορίσει αν θα ήταν υποψήφιος του κόμματος.

Έχει αποχωρήσει ποτέ κάποιος υποψήφιος από την προεκλογική κούρσα μετά το συνέδριο;

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για αντιπρόεδρος το 1972, γερουσιαστής Thomas Eagleton, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το συνέδριο, αφού ανακαλύφθηκε αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Όπως, βέβαια, τονίζει το CNNi το 1972 ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή. Τη σήμερον ημέρα το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία έχει εξαλειφθεί και την κρίνει την ικανότητα κάποιου να κυβερνήσει.

Τι θα γινόταν αν ένας εκλεγμένος πρόεδρος κρινόταν ανίκανος να κυβερνήσει μετά τις εκλογές;

Εάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος επρόκειτο να πεθάνει, σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα, οι ψηφοφόροι που συναντώνται στις πολιτειακές πρωτεύουσες είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν για την προεδρία.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, εάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος πεθάνει, ο αντιπρόεδρός του/της, γίνεται πρόεδρος.

CNNi, Zachary B. Wolf and Ethan Cohen / What would happen if Biden decided to leave the race?




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 19:18:11

Back to top button