Οικονομία

Τι ζητούν οι ασφαλιστικές για να «ψαλιδίσουν» τις αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας

Με ταχείς ρυθμούς τρέχουν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου υγείας, καθώς μετά την κυβερνητική (λεκτική επί του παρόντος) παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, αναμένεται πως μέσα σε λίγες ημέρες πιθανόν να δούμε πολλά από αυτά που δεν συνέβησαν επί σειρά ετών.

Το μόνο βέβαιο είναι πως για σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με το ΠΑΣΟΚ και λέγεται ότι θα ακολουθήσει άλλη μία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (Εποπτεύουσα Αρχή) Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, θα ενταθούν αυτό το χρονικό διάστημα οι συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, με τη γενικότερη εκτίμηση να είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν πίσω για φέτος τις αυξήσεις που αρχικά σχεδίαζαν να επιβάλουν στα ισόβιας διάρκειας συμβόλαια υγείας και θα καταλήξουν σε μια ανατιμολόγηση της τάξεως του 6% με 7%.

Από την πλευρά τους ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα θέσουν επιτακτικά στον διάλογο το θέμα του ελέγχου του δικού τους κόστους από τις ιδιωτικές κλινικές, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, καθώς και το θέμα της πάγιας αλλαγής του τρόπου τιμολόγησής τους από τις ιδιωτικές κλινικές μέσα από μια συμφωνημένη διαδικασία (π.χ. DRGs).

Ζητούμενο επίσης είναι το αν το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων θα οδηγήσει σε αλλαγές θεσμικού χαρακτήρα που θα λάβει η κυβέρνηση και το περιεχόμενο των ενδεχόμενων αυτών αλλαγών.

Το μόνο βέβαιο είναι πως από το 2026 οι όποιες αυξήσεις στα ισόβια προγράμματα θα προκύπτουν από μια φόρμουλα που θα έχει ως κεντρικό συντελεστή ένα νέο δείκτη που θα εκπονήσει και θα παρακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να εστιάζουν στην επέκταση των προτύπων τιμολόγησης DGRs, καθώς και στην απαγόρευση στις κλινικές να ακολουθούν πολιτικές διπλής τιμολόγησης (άλλη σε ιδιώτες που πληρώνουν οι ίδιοι και αυξημένη σε όσους προσέρχονται με ασφαλιστικά συμβόλαια).




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-13 12:32:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button