Οικονομία

Τι είπαν Ευ. Μυτιληναίος και Τ. Θεοδωρικάκος στη γενική συνέλευση του ΣΒΕ

Με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metlen Energy & Metals και Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και προλόγισε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στο χαιρετισμό του επεσήμανε: «Θεωρώ εθνική αναγκαιότητα τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, το οποίο να δίνει έμφαση στη διεύρυνση του ρόλου της βιομηχανίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ένα παραγωγικό μοντέλο που αποτελεί τη δική μας απάντηση στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, καθώς και τη δική μας θετική πρόταση για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας και της ερημοποίησης περιοχών της».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη υποδέχθηκε στο βήμα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metlen Energy & Metals και Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο χαιρετίζοντας, δε, τη διαδικασία ένταξης της Metlen Energy & Metals στην οικογένεια του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία υπό τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη, κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, σημείωσε: «Η -ορισμένες φορές- εξοντωτικά υψηλή τιμή του ρεύματος, το ενεργειακό μίγμα που χρησιμοποιούμε, η ενεργειακή μας αυτάρκεια, είναι ζητήματα πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες όλων μας. Έχουμε συζητήσει πολύ με τον κ. Μυτιληναίο, του έχουμε μεταφέρει τις θέσεις μας, γνωρίζουμε ότι γνωρίζει – και προφανώς είχε ούτως ή άλλως πλήρη εικόνα – πόσο κρίσιμα είναι τα θέματα αυτά για την καθεμία από τις επιχειρήσεις μας ξεχωριστά, αλλά και για την ελληνική βιομηχανία συνολικά. Γι’ αυτό και δεν μασάμε τα λόγια μας. Η ενέργεια είναι για εμάς ζήτημα όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά επιβίωσης.»

Παίρνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals και Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίoς, σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία, παρά τα μνημόνια, παρά τις θυσίες και τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν είναι ακόμα ανταγωνιστική και για αυτό εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Η ελληνική βιομηχανία παλεύει με νύχια και με δόντια, αν και υπάρχουν “business-friendly” βελτιώσεις. Η βιομηχανία όμως το παλεύει και με επιτυχία». Τόνισε, δε, ότι «το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί στο θέμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς όταν αυτό ισοσκελιστεί θα έχει ισότιμη βιομηχανία».

Ακολούθως, ο διάλογος στράφηκε στην πορεία, αλλά και τη βαρύνουσα σημασία του ρόλου της Ε.Ε. στη διαμόρφωση ουσιαστικών λύσεων για την ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την κυρία Σαράντη να θέτει καίρια ερωτήματα.

Από πλευράς του, ο κ. Μυτιληναίoς ανέφερε σχετικά με την Έκθεση Ντράγκι και την Κομισιόν πως «η Ευρώπη είναι πάρα πολύ μακριά από το να κάνει την υπέρβαση». Ειδικότερα, δήλωσε: «Όταν ο Ντράγκι μίλησε για την ανάγκη κινητοποίησης 800 δισ. ευρώ ετησίως, την απάντηση την έλαβε από την Γερμανική Κυβέρνηση την ίδια ημέρα, ότι αυτό μπορεί να το ξεχάσει».

Όπως είπε, στη συνέχεια: «οι πιθανότητες να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες ως μηδενικές, διότι δεν έχει προηγηθεί πολιτική ένωση της Ευρώπης και για κάθε ζήτημα σχεδόν πρέπει να υπάρχει ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα και είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνήσουν». Για την Κομισιόν υπογράμμισε ότι «η γραφειοκρατία δημιουργήθηκε μέσα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμέσου αυτής αύξησε από χρόνο σε χρόνο τη δύναμή της, ώστε να είναι κράτος εν κράτει». Τέλος, πρόσθεσε ότι «η Κομισιόν έχει περισσότερη δύναμη από το Συμβούλιο των Υπουργών, από το οποίο κανονικά θα έπρεπε να παίρνει εντολές.»




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 14:08:10

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button