Οικονομία

Τι βάζει στόχο ο Χατζηδάκης για την επόμενη τετραετία

Αύξηση δαπανών για κρίσιμούς τομείς του Δημοσίου αλλά και αύξηση των εσόδων βλέπει στα επόμενα τέσσερα χρόνια ο υπουργός Οικονομικών, έχοντας τοποθετήσεις τους οικονομικούς στόχους ως το 2028 σε τέσσερις άξονες.

«Θα δαπανήσουμε, σε συμφωνία με την Κομισιόν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια 4 δισ. ευρώ επιπλέον, φτάνοντας στο σύνολο της τετραετίας τα 13,8 δισ. ευρώ», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των δαπανών αυτών θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία), στις συντάξεις (όχι μόνο στις αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και στους επιπλέον συνταξιούχους που θα βγαίνουν στη σύνταξη) και επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Επίσης, ο υπουργός τονίζει ότι εάν υπάρξει η προβλεπόμενη σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (σ.σ. στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο εκτιμάται μία αύξηση των κρατικών εσόδων της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως), τότε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα ως προς τα ελλείμματα, θα καταστεί εφικτό να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων.

Την ίδια ώρα, για την ακρίβεια δηλώνει ότι «εάν δεν έχουμε κάποιες μεγάλες αναταράξεις λόγω της Μέσης Ανατολής τώρα ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου γεγονότος, οι εξελίξεις στην αγορά δείχνουν ότι το πράγμα πάει σε αποκλιμάκωση».

Τι σηματοδοτεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025- 2028

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο Μεσοπρόθεσμο «αποτυπώνει την εφαρμογή μίας οικονομικής πολιτικής η οποία, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με μία φιλοεπενδυτική προσέγγιση, θα συνεχίσει να ανεβάζει την Ελλάδα ψηλότερα».

«Τι θα συμβεί συγκεκριμένα έως το 2028; Πρώτον, θα έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους (από το 207% του ΑΕΠ το 2020 στο 133,4% του ΑΕΠ το 2028), με αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια να μην είμαστε πλέον η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Δεύτερον, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς από τους υψηλότερους στην ΕΕ, ώστε να φτάσει στα 272 δισ. ευρώ. Τρίτον, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται, ώστε να φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα του 8,5%. Τέταρτον, οι μισθοί θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία: ο κατώτατος από 650 ευρώ το 2019 θα πάει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός από τα 1.046 ευρώ θα πάει στα 1.500 ευρώ», αναφέρει ο κ.Χατζηδάκης.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης, αναφέρει πως «τα αντιπολιτευόμενα κόμματα τίποτα δεν έχουν διδαχθεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση που πέρασε η πατρίδα μας. Συνεχίζουν να μιλάνε σαν να φύονται στην χώρα μας «λεφτόδεντρα» ή σαν να είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ την οποία δεν αφορούν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Ούτε εγώ, όμως, και φυσικά ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε καμία διάθεση να μπούμε σε διαγωνισμό λαϊκισμού μαζί τους. Επιλέγουμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων».

Ο υπουργός αναφέρει πως σε βάθος τετραετίας οι δαπάνες θα φτάσουν τα 13,8 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο της αύξησης να κατευθύνεται  σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου (μεταξύ άλλων, αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία), στις συντάξεις (όχι μόνο στις αυξήσεις των συντάξεων, αλλά και στους παραπάνω συνταξιούχους που θα βγαίνουν στη σύνταξη) και επίσης στην αύξηση των αμυντικών δαπανών (Rafale, F35, φρεγάτες Belharra).

Ενας από τους βασικούς στόχους των νέων δημοσιονομικών κανόνων, όπως τονίζει, εκ των πραγμάτων είναι ο έλεγχος των ελλειμμάτων και τελικά του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Ταυτόχρονα, όμως, για πρώτη φορά στην Ευρώπη θεσμοθετείται η δυνατότητα εφαρμογής της λεγόμενης «αντικυκλικής πολιτικής». Αυτό παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης του ετήσιου ρυθμού αύξησης των δαπανών όχι μόνο σε περιόδους που η οικονομία πάει καλά, αλλά και σε περιόδους που μπορεί να μην πηγαίνει καλά, χρησιμοποιώντας το απόθεμα που μία οικονομία έχει δημιουργήσει στα προηγούμενα θετικά χρόνια».

Ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας ο κ.Χατζηδάκης εκτιμά πως «εάν δεν έχουμε κάποιες μεγάλες αναταράξεις λόγω της Μέσης Ανατολής τώρα ή κάποιου άλλου απρόβλεπτου γεγονότος, οι εξελίξεις στην αγορά δείχνουν ότι το πράγμα πάει σε αποκλιμάκωση. Και η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα τόσο με αυξήσεις μισθών, όσο και με άλλες πολιτικές, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», οι καθαρές τιμές στα σούπερ μάρκετ, τα μεγάλα πρόστιμα για αισχροκέρδεια κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον ίδιο,«παρά τις διεθνείς κρίσεις, έχουμε τους δεύτερους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Ο κατώτατος μισθός έχει ανέβει κατά 27,7% (σημαντικά πάνω από τον πληθωρισμό), ενώ και συνολικά η πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, όπως ανέφερα, τρέχει ταχύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όλα αυτά τα κατορθώνουμε διότι εφαρμόζουμε το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής. Και μόνο εάν συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι θα πετύχουμε τον στόχο που όλοι θέλουμε, δηλαδή, την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη».

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 10:19:13

Back to top button