Κόσμος

Τι αποκαλύπτει η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας για τη στρατηγική Τραμπ

Την στρατηγική που χαράζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αναδεικνύει το νέο «deal» του Αμερικανού προέδρου για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να «αποζημιωθούν» οι Αμερικανοί πολίτες για τη στήριξη στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Η πρόταση να αποκτήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μερίδιο στην «πίτα» των πολύτιμων ορυκτών γαιών αποτελεί σύμφωνα με τον Τραμπ, μια «συμφωνία» που θα αντικατοπτρίζει το ποσό της βοήθειας που οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε αμέσως από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ωστόσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικ Γουόλς καλεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι η εκμετάλλευση των πολύτιμων γεωλογικών και ενεργειακών πόρων της χώρας του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανοικοδόμηση των πόλεών της μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Λευκός Οίκος, όμως, τονίζει πως ο Ζελένσκι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπογράψει τη συμφωνία για να «ξεπληρώσει» τους Αμερικανούς φορολογούμενους για την αμερικανική βοήθεια.

Αυτή η συμφωνία, ωστόσο, δεν παρέχει καμία εγγύηση στο Κίεβο για τη συνέχιση της στήριξης των ΗΠΑ.

Αλλαγή πλεύσης

Ωστόσο, η προτεινόμενη συμφωνία αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος «βλέπει» την εξωτερική πολιτική και τον σκεπτικισμό του ίδιου και των ψηφοφόρων του για το κόστος του πολέμου.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως, η στρατηγική με την οποία ο Τραμπ συναλλάσσεται με ένα κράτος που βρίσκεται στην ασθενέστερη θέση του πολέμου, αλλάζει τους όρους της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχής ότι τα ισχυρά έθνη δεν πρέπει να εισβάλλουν σε μικρότερα, την οποία η Ουάσινγκτον κατοχύρωσε στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας

Η νέα συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας, έρχεται στο φόντο των συνομιλιών της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα. Συνομιλίες που έχουν δημιουργήσει εντάσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι.

Η αναδίπλωση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, αναδείχθηκε περαιτέρω την Πέμπτη (20/2), όταν τα μέλη της G7 κλήθηκαν να συζητήσουν για το περιεχόμενο μιας κοινής δήλωσης για την συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με το CNNi, Αμερικανοί διπλωμάτες διαφωνούσαν να αναφερθεί ο όρος «ρωσική επίθεση» στο έγγραφο.

Οι φιλοδοξίες του Πούτιν δεν έχουν αλλάξει

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πως θέλει να σταματήσει τον πόλεμο και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους είναι λιγότερο αισιόδοξες.

Σύμφωνα με τρεις πηγές του CNNi, ο Πούτιν φαίνεται να παραμένει προσηλωμένος είτε στην ενσωμάτωση, είτε στην εξάρτηση της Ουκρανίας στη Ρωσία.

«Εάν αποφασιστεί κατάπαυση του πυρός, τότε η κατάπαυση του πυρός θα δώσει απλά χρόνο στον Πούτιν να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να επιστρέψει παίρνοντας όσα θέλει» δήλωσε μία από τις πηγές.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι οι φιλοδοξίες του έχουν αλλάξει».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας σε επίπεδο κορυφής και η κριτική του Τραμπ στον Ζελένσκι, έχει θορυβήσει τη Δύση. Η προνομιακή θέση, όμως, του Αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δυτικό ηγέτη, τη Ρωσία να κάνει ορισμένες παραχωρήσεις.

Γιατί ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί τη συμφωνία

Μπορεί, λοιπόν, οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας να αποτελούν ένα αντάλλαγμα που θα μπορούσε να δώσει το Κίεβο για τη στήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις;

Σύμφωνα με αναλυτές, η προτεινόμενη συμφωνία για τα ορυκτά εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Όπως εξηγεί το CNNi, δεν θα μπορούσε ο Ζελένσκι να αποδεχθεί μια συμφωνία που περιλαμβάνει την παραχώρηση μεγάλου μέρους της γεωλογικής «κληρονομιάς» της χώρας του και ενός βασικού πόρου για τη μελλοντική οικονομική της βιωσιμότητά. Αν το έκανε η δημοτικότητά του θα έπεφτε στο 4%.

«Η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να προστατεύσει εμάς ή τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Θα μπορούσε όμως αυτή η πρώτη πρόταση να αποτελεί προσχέδιο για μια μελλοντική συμφωνία, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας. Φαίνεται να επιδιώκει όμως να αξιοποιήσει τους πόρους της χώρας του για να αποκτήσει τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται η Ουκρανία για να επιβιώσει.

Το 50% των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας ζητά ο Τραμπ

Σύμφωνα με πηγές του CNNi, που έχουν στα «χέρια» τους το έγγραφο της σχετικής συμφωνίας, αυτή φαίνεται να αποτελεί «αποζημίωση» για τη στήριξη που έχει ήδη δοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Κίεβο.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη (19/2) ότι στην συμφωνία αυτή οι ΗΠΑ αξίωναν την κατοχή του 50% των ορυκτών της Ουκρανίας ή έστω έσοδα ύψους 50% από τα ορυκτά αυτά. Το ίδιο έγγραφο κάνει λόγο για «αποζημίωση» και όχι για τη μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Για τους Ουκρανούς, η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αναφέρουν αναλυτές.

«Οι Ουκρανοί αισθάνονται ότι είναι οι μόνοι ενήλικες που έχουν απομείνει στο δωμάτιο» δήλωσε η διευθύντρια του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης και Ανταλλαγών, Σάσα Ντόβζικ, στο CNNi. «Οι Ουκρανοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την αποδόμηση της παγκόσμιας τάξης».

CNNi, Stephen Collinson / The Ukraine minerals deal is a perfect metaphor for Trump’s foreign policy




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-21 11:06:00

Back to top button