Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ζελένσκι- Ευρωπαίων ηγετών: Στο τραπέζι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 με την εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν να προελάσουν τα ρωσικά στρατεύματα εντός ουκρανικού εδάφους. Το Ουκρανικό βρίσκεται στην πιό ευαίσθητη φάση του με τον «τυφώνα» Τραμπ να επιχειρεί να επιβάλει μία αστραπιαία ειρήνη με τους δικούς του όρους.

Στις 11:00 λαμβάνει χώρα τηλεδιάσκεψη ηγετών που οργανώνει το Κίεβο για τη συμπλήρωση τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι, οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνευσης, νέα ευρωπαϊκά πακέτα υποστήριξης και κυρώσεις στη Μόσχα. Οι ηγέτες σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσουν για τη στρατηγική τους «όχι για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες εβδομάδες».

Η τηλεδιάσκεψη αξιολογείται ως προπαρασκευαστική καθώς αναμένεται σε μία ή δύο εβδομάδες να γίνει συνάντηση δια ζώσης σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ώστε να κλειδώσουν οι εγγυήσεις ασφαλείας οι οποίες πιθανότατα θα περιλαμβάνουν και αποστολή στρατευμάτων. Όπως τονίζουν αναλυτές θα πρόκειται για μία αποτρεπτική δύναμη, μία εγγυήτρια δύναμη, η οποία θα δρα αποτρεπτικά προς τη Ρωσία ή θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που η τελευταία παραβιάσει τη συμφωνία. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο BBC πως η Ευρώπη θα πρέπει να συγκεντρώσει 50.000 έως 100.000 στρατιώτες.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Πριν από δύο εικοσιτετράωρα, τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Πρόεδρο Τραμπ, είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η Αθήνα προσέρχεται στο διάλογο με δύο ξεκάθαρες αρχές. Η πρώτη ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το αποδεκτό για αυτήν ειρηνευτικό πλαίσιο. Η δεύτερη αρχή αφορά το ότι τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, την ώρα που οι ΗΠΑ δεν έχουν φέρει ούτε το Κίεβο, ούτε την Ευρώπη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς Ουκρανία, τίποτα για την Ευρώπη χωρίς Ευρώπη», επισήμανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε σε ανάρτησή του ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, τα κοινά ευρωπαϊκά έργα, τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων.
«Βασίζομαι στην κοινή μας εργασία για σημαντικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της μη μόνιμης ένταξης της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται πως η επέλαση Τραμπ φέρνει μία γεωπολιτική επανάσταση και ένα νέο μοντέλο συναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής η οποία αποσαθρώνει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, της λειτουργίας διεθνών οργανισμών και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας όπως την γνωρίζουμε τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα εμμένει στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. «Αν θέλουμε η διεθνής κοινότητα να στέκεται αρωγός απέναντι στα δικά μας αιτήματα, που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούμε παρά να δίνουμε πρώτοι εμείς το παράδειγμα. Και δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αντιλαμβανόμενη όμως πως απέναντι στον Τραμπ η επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο μπορεί να μην είναι πειστική, η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να παρουσιάσει μια ολόκληρη γκάμα από εναλλακτικά επιχειρήματα τα οποία έχουν και πιο «ωφελιμιστικό χαρακτήρα».

Αυτά περιλαμβάνουν τις διαχρονικές επενδύσεις της Ελλάδας στην άμυνα της. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία και τις ΗΠΑ είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών.

Η Αθήνα αν χρειαστεί θα προτάξει στον Τραμπ πως είναι η μόνη χώρα της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες του αραβικού τόξου. Μια χώρα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ικανή πολιτική σταθερότητα και μια δημοσιονομική ασφάλεια. «Σε ένα γεωπολιτικό σκηνικό πολύ υψηλής ρευστότητας, η Ελλάδα είναι ανθεκτική» λένε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το ραντεβού Γεραπετρίτη – Ρούμπιο το οποίο αναμενόταν να λάβει χώρα την Τετάρτη «ξεκλείδωσε» λόγω υποχρεώσεων του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη της εβδομάδας, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε την Κυριακή ειδική συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 6 Μαρτίου.

«Ζούμε μια καθοριστική στιγμή για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ανέφερε ο Κόστα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του να συγκαλέσει το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «στις διαβουλεύσεις μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, άκουσα μια κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων σε επίπεδο ΕΕ: την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την αποφασιστική συμβολή στην ειρήνη στην ήπειρό μας και τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-24 07:20:00

Back to top button