Κόσμος

Τζιτζικώστας, ο πιο πλούσιος Επίτροπος της Κομισιόν

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι το πιο πλούσιο μέλος της νέας Κομισιόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πλούτος του αποκτήθηκε παρανόμως. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, όπως αποκαλύπτει σε σχετικό δημοσίευμά του το Politico, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστή ως JURI, μέτα από έναν πρώτο έλεγχο των πόθεν έσχες υψηλών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο αναλυτικά, σε συνάντησή τους την Πέμπτη τα μέλη της JURI συζήτησαν κατά πόσο οι 26 νέοι Επίτροποι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας το έργο τους αναπόσπαστοι από κάθε μορφής «βαρίδι» – η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξαιρέθηκε από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν υπήρξε καμία υπόνοια, βάση των στοιχείων που έχουν καταθέσει οι ίδιοι, για κανέναν από τους ερευνώμενους ότι τα δηλωθέντα ποσά ή ακίνητα που κατέχει αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο.

Μια δεύτερη συνάντηση της JURI αναμένεται μέσα στους επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα μέλη της επιτροπής είχαν μόλις τρεις μέρες για να ελέγξουν εκατοντάδες σελίδες με δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και διάφορες λεπτομέρειες που σχετίζονται με μετοχικά κεφάλαια σε εταιρείες, ακόμα και με πιθανές οικονομικές δοσοληψίες των ελεγχόμενων με πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης.

Ιδού, ενδεικτικά, ορισμένα από τα ευρήματα της επιτροπής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico:

Ο νέος Επίτροπος του Ταμείου Συνοχής, Απόστολος Τζιτζικώστας, διαθέτει την πιο εντυπωσιακή λίστα δηλωθέντων αγαθών, στα οποία περιλαμβάνονται 16 διαμερίσματα, 655.463 τ.μ. γης, έξι εμπορικά καταστήματα, καθώς και διάφορα γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους ανά την  Ελλάδα. Η οικογένειά του είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδιοκτήτριες γης στη χώρα, με τον πλούτο της να χρονολογείται αιώνες πίσω, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο έλληνας πολιτικός δηλώνει επίσης κάτοχος μεριδίων συνολικής αξίας 200.000 ευρώ σε διάφορες επιχειρήσεις (από γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι φωτοβολταϊκή ενέργεια).

Ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο, στέλεχος του κόμματος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είναι ιδιοκτήτης επτά διαμερισμάτων και συνιδιοκτήτης τριών ακόμη, ενώ τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ιταλία περιλαμβάνουν γη, δύο γκαράζ και ένα κελάρι. Επίσης κατέχει το 15% ενός φαρμακείου στο Μπρίντιζι, συνολικής αξίας 150.000 ευρώ.

Η βουλγάρα Αικατερίνα Ζαχάριεβα είναι επίσης κάτοχος μιας σεβαστής περιουσίας, που περιλαμβάνει 6.850 τ.μ. γης, ένα σπίτι στη Χαλκιδική και ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της πατρίδας της, Σόφια, καθώς και άλλα δύο ακίνητα, επίσης στη Βουλγαρία.

Τέλος, η Σλοβένα Μάρτα Κος έχει δηλώσει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ

Ο λόγος για αυτόν τον όσο το δυνατόν λεπτομερέστερο έλεγχο περιουσιακών στοιχείων ευρωπαίων πολιτικών είναι να καταδειχθεί αν κάποιος από αυτούς διαθέτει πόρους πέραν του μισθού του στην Κομισιόν και κατ’ επέκταση να διασφαλιστεί μια καλή διακυβέρνηση, αίροντας κάθε υποψία για οικονομικά κίνητρα πίσω από τις δημόσιες πολιτικές αποφάσεις που θα κληθούν αυτοί να λάβουν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 11:34:06

Back to top button