Κόσμος

Τεχεράνη: Ο Χαμενεΐ δίνει εντολή για περιορισμένη απάντηση στο Ισραήλ

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδειξε ότι επιθυμεί περιορισμένη απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ και όχι άμεσα αντίποινα, καθώς η Τεχεράνη προσπαθεί να εξισορροπήσει τις εσωτερικές προσδοκίες με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της περιφερειακής σύγκρουσης.

Μιλώντας την Κυριακή, σε δημόσια ομιλία, προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό και άφησε να εννοηθεί ότι η απάντηση θα ήταν μετρημένη.

«Η κακία του σιωνιστικού καθεστώτος δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμηθεί ούτε να υποτιμηθεί», είπε ο Χαμενεΐ, ενώ πρόσθεσε ότι οι «λανθασμένοι στρατηγικοί υπολογισμοί» του Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο Χαμενεΐ απέφυγε να διατυπώσει άμεσες απειλές για αντίποινα, λέγοντας αντίθετα ότι ανώτεροι ιρανοί αξιωματούχοι θα καθορίσουν πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη. «Ο τρόπος να κάνουμε το σιωνιστικό καθεστώς να κατανοήσει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα του ιρανικού έθνους, εξαρτάται από τους αξιωματούχους μας, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποια ενέργεια εξυπηρετεί καλύτερα τη χώρα», είπε.


Οπως σημειώνουν οι Financial Times, τα σχόλια του Χαμενεΐ υποδηλώνουν ότι το καθεστώς είναι πρόθυμο να καθησυχάσει τους Ιρανούς ότι τα πλήγματα του Ισραήλ δεν έχουν προκαλέσει το επίπεδο ζημίας που αρχικά φοβόταν.

Τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες και έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους και παραγωγής πυραύλων.


Νετανιάχου: Η επίθεση ήταν ακριβής και ισχυρή

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η ισραηλινή αεροπορία είχε «επιτεθεί σε όλο το Ιράν» και είχε «βλάψει σοβαρά την αμυντική ικανότητα του Ιράν και την ικανότητά του να παράγει πυραύλους.

»Η επίθεση ήταν ακριβής και ισχυρή και πέτυχε τους στόχους της. Αυτό το καθεστώς πρέπει να κατανοήσει μια απλή αρχή -όποιος μας βλάψει, εμείς τον πληγώνουμε», είπε ο Νετανιάχου σε μια τελετή μνήμης για την 7η Οκτωβρίου.


«Αυτή είναι η αρχή που μας καθοδηγούσε μέχρι σήμερα και είναι η αρχή που θα μας παρακινήσει αργότερα», τόνισε.

Η αρχική αντίδραση του Ιράν ήταν να υποτιμήσει δημοσίως το εύρος των καταστροφών από τα ισραηλινά πλήγματα.

Το Σάββατο, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι η δημοκρατία «επιφυλάσσεται του νομίμου και θεμιτού δικαιώματός της να απαντήσει την κατάλληλη στιγμή».

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η έμφαση του Ιράν ήταν στην υποστήριξη της εκεχειρίας στη Γάζα και τον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ αντίστοιχα.

Οι δύο εχθροί, Ιράν και Ισραήλ, φαίνεται ότι θέλουν να αποφύγουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, επισήμαναν οι FT.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ελαχιστοποίησε τον αντίκτυπο των πληγμάτων στην καθημερινή ζωή. Σε συνεντεύξεις στο δρόμο, οι κάτοικοι της Τεχεράνης είτε ανέφεραν ότι δεν άκουσαν εκρήξεις είτε υποβάθμισαν τη σημασία του γεγονότος.

Η δημοσιογραφική κάλυψη -η οποία, όπως ανέφεραν οι FT, συχνά χρησιμεύει ως δείκτης των μηνυμάτων και των στρατηγικών προθέσεων της Τεχεράνης- επαίνεσε τα συστήματα αεράμυνας της χώρας, χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως νίκη για το Ιράν και αποτυχία για το Ισραήλ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-27 14:22:00

Back to top button