Περιβάλλον

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις γραφικές παραλίες της Σιγκαπούρης

Ενα πλοίο με σημαία Ολλανδίας χτύπησε ένα άλλο ακινητοποιμένο πλοίο στη Σιγκαπούρη, δημιουργώντας μια πετρελαιοκηλίδα που μαύρισε τα νερά των δημοφιλών παραλιών της πόλης-κράτους, και προκάλεσε μια τεράστια, πολυήμερη επιχείρηση καθαρισμού κατά μήκος των νότιων ακτών της.

Την Παρασκευή, το ολλανδικό βυθοκόρο Vox Maxima ανέφερε «μια ξαφνική απώλεια στον έλεγχο του κινητήρα και του συστήματος διεύθυνσης» πριν από τη σύγκρουσή του με το Marine Honour με σημαία Σιγκαπούρης – ένα πλοίο που μεταφέρει μαζούτ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Η σύγκρουση έσπασε μια από τις δεξαμενές φορτίου πετρελαίου της Marine Honour, προκαλώντας την απελευθέρωση «μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο» στη θάλασσα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής της Σιγκαπούρης, της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Συμβουλίου των Εθνικών Πάρκων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Sentosa.

Η σύγκρουση έγινε γύρω στις 2 μ.μ. τοπική ώρα στο λιμάνι Παΐρ Πανγιάνγκ στη νότια Σιγκαπούρη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ναυτιλιακής και Λιμενικής Αρχής. Και τα δύο πλοία «αγκυροβόλησαν με ασφάλεια», η κατεστραμμένη δεξαμενή φορτίου στο Marine Honor «απομονώθηκε» και η πετρελαιοκηλίδα «περιορίστηκε», ανέφερε η ναυτική αρχή. Τα μισά καύσιμα του πλοίου –περίπου 400 μετρικοί τόνοι– διέρρευσαν άμεσα στη θάλασσα.

Αποτύπωμα της πετρελαιοκηλίδας στην παραλία Τανγιόνγκ, στη νήσο Σεντόσα της Σιγκαπούρης (REUTERS/Edgar Su)

Λόγω των παλιρροϊκών ρευμάτων, η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές στη νότια Σιγκαπούρη, όπως η νήσος Σεντόσα, το φυσικό καταφύγιο Λαμπραντόρ, οι Νότιες Νήσοι, η Μαρίνα της Νότιας Προβλήτας και το Πάρκο Ανατολικής Ακτής, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι αρχές δεν ανέφεραν πόσο μακριά είχε εξαπλωθεί η πετρελαιοκηλίδα, αλλά δήλωσαν τη Δευτέρα ότι λίγο πετρέλαιο εμφανίστηκε στο Τσάνγκι, στην ανατολική Σιγκαπούρη, περίπου 26 χιλιόμετρα από τη Σεντόσα. Οι αξιωματούχοι έκλεισαν πολλές παραλίες στη νότια Σιγκαπούρη και ενώ η χώρα κράτησε ανοιχτές τις παραλίες στο δημοφιλές νησί-θέρετρο Σεντόσα, απαγόρευσε στους ανθρώπους να κολυμπούν, ή να συμμετέχουν σε άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες εκεί.

Σε δήλωσή της στην Washington Post, η κυβερνητική Αναπτυξιακή Εταιρεία του Σεντόσα ανέφερε ότι «πρωταρχική της φροντίδα είναι οι προσπάθειες ανάκτησης και η αποκατάσταση της ποιότητας των νερών των τριών πληγεισών παραλιών», προσθέτοντας ότι περίπου 100 εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι αναπτύχθηκαν σε όλες τις παραλίες του νησιού για να βοηθήσουν στην επιχείρηση καθαρισμού, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό περιορισμού και ανάκτησης πετρελαίου.

Οι φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν εργαζόμενους να φορούν προστατευτικά ρούχα και να επιχειρούν να καθαρίσουν τη μαυρισμένη άμμο και το μολυσμένο νερό. Εκατοντάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν επίσης εθελοντικά για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Μαύρισε η άμμος στις παραλίες της νήσου Σεντόσα (REUTERS/Edgar Su)

Η πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε καθώς οι ντόπιοι ετοιμάζονταν για ένα τριήμερο εορταστικών διακοπών για το Εϊντ αλ-Αντά, γνωστό και με το μαλαισιανό του όνομα, Χαρί Ραγιά Χάτζι. Μετά τη διαρροή, τα συνεργεία καθαρισμού ψέκασαν τα μολυσμένα νερά γρήγορα με μέσα διασποράς –χημικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη διάσπαση του πετρελαίου σε μικρότερα σταγονίδια– σύμφωνα με τις αρχές.

Παράλληλα, ενεργοποίησαν έναν ειδικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την φυσική απομάκρυνση των διαρροών από την επιφάνεια του νερού, και περίπου 1.500 μέτρα ειδικών πλωτών εμποδίων για την εκτροπή των διαρροών γύρω από το σκάφος. Οι αρχές δήλωσαν ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, και ότι μέλη του πληρώματος του Vox Maxima βοηθούν την εξελισσόμενη έρευνα.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας δεν είναι ακόμη σαφείς. Η εφημερίδα Straits Times ανέφερε την Κυριακή ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές αναφορές για θύματα πανίδας» σε ορισμένα νότια νησιά, αλλά σημείωσε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να εμφανιστούν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τοποθέτησαν βραχίονες απορρόφησης πετρελαίου σε αρκετές περιοχές με ευαίσθητη βιοποικιλότητα, ως προληπτικό μέτρο. Εργαζόμενοι σε οικολογικά βιώσιμα θέρετρα της περιοχής ανέφεραν στην Washington Post και στο Reuters ότι πετρελαιοκηλίδες αυτής της κλίμακας είναι σπάνιες στη Σιγκαπούρη, ενώ κάλεσαν τις αρχές να επιβάλουν κυρώσεις.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-18 16:07:37

Back to top button