Κόσμος

Τελικά ο Μαρκ Ρούτε θα ηγηθεί του ΝΑΤΟ

Εξέλιπαν τελικά τα βέτο. Μετά από περισσότερο από έναν μήνα διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Eνωση κατέληξε σε συμφωνία για το δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιπλέον, ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, το οποίο σημαίνει πως μετά από 14 χρόνια στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας (την οποία εξακολουθεί να ασκεί επίσημα, αναμένοντας τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης) ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο νέος επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την περασμένη Τρίτη ήραν τις αντιρρήσεις τους η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ενώ τη Πέμπτη ακολούθησε η απόσυρση της υποψηφιότητας του Γιοχάνις, με αποτέλεσμα να συναινέσει και η Ρουμανία στην υποψηφιότητα Ρούτε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 2014, ενώ έκτοτε η θητεία του επιμηκύνθηκε τέσσερις φορές από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τις δύο τελευταίες λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η θητεία του Στόλτενμπεργκ ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου και ο Ρούτε θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα τον Οκτώβριο.

Αυτό σημαίνει πως ο Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, με τους ηγέτες της Συμμαχίας να εγκρίνουν το σχέδιο που θα θέσει τον συντονισμό της στρατιωτικής αρωγής της Ουκρανίας και την εκπαίδευση των δυνάμεών της υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Ο Μαρκ Ρούτε (αριστερά) με τον Γενς Στόλτενμπεργκ τον περασμένο Απρίλιο στις Βρυξέλλες. Ο πρώτος θα διαδεχθεί τον δεύτερο στην ηγεσία του ΝΑΤΟ (REUTERS/Yves Herman)

Οπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Φραντσέσκα Μπάσο της Corriere della Sera, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα διευκολύνει επίσης την επιμελητεία εξοπλισμού και θα παρέχει υποστήριξη για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ηγέτες των 32 κρατών-μελών της Συμμαχίας θα εξετάσουν επίσης τρόπους ώστε να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο χρηματοδότησης της στρατιωτικής βοήθειας, με την ιταλίδα ανταποκρίτρια να σημειώνει πως στο τραπέζι υπάρχει ένα σχέδιο ύψους 40 δισ. σε ετήσια βάση, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα συμφωνία.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κοινοποίησαν ότι θα επισπεύσουν την παράδοση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία, αναστέλλοντας τις παραδόσεις σε συμμαχικά κράτη, ενώ η Ρουμανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προσφέρει στο Κίεβο μια συστοιχία Patriot.

Οσον αφορά το αντίπαλο μέτωπο, η Ρωσία αξιολογεί πιθανές τροποποιήσεις στο πυρηνικό της δόγμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πιθανοί αντίπαλοί της «κάνουν το ίδιο», όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων χρήσης πυρηνικών όπλων. Το τρέχον ρωσικό πυρηνικό δόγμα προβλέπει ότι πυρηνικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο αν απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συζητά με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την 1η Μαρτίου στο Χάρκοβο (Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Ζήτημα για τη Ρωσία αποτελεί και το δέκατο τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, με μέτρα που στοχεύουν στο να καταστεί πιο δύσκολη η παράκαμψή τους: στο εξής θα απαγορεύεται, για παράδειγμα, στους εξαγωγείς ρωσικού LNG να χρησιμοποιούν λιμάνια της ΕΕ για τη μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε μικρότερα πλοία με προορισμό τρίτες χώρες.

Συνολικά επιβάλλονται κυρώσεις σε επιπλέον εκατό άτομα και οντότητες. Εισάγονται επίσης νέα μέτρα για τις υπηρεσίες ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, ενώ για την αντιμετώπιση ξένων παρεμβάσεων προβλέπονται νέοι κανόνες για τη χρηματοδότηση από το ρωσικό κράτος.

Επίκειται επίσης η θέσπιση αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται από ρωσικά αντίποινα. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για την προσωρινή μεταβίβαση των ρωσικών θυγατρικών της Ariston και της Bosch στη ρωσική Gazprom Domestic Systems, την εταιρεία του κρατικού ομίλου Gazprom που κατασκευάζει οικιακές συσκευές. Νέοι περιορισμοί πρόκειται να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την εξαγωγή και σε τρίτες χώρες αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης (που μπορούν να χρησιμοποιούν και για πολιτικούς και για στρατιωτικούς σκοπούς).

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-21 20:19:28

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button