Κόσμος

Τελευταίες οδηγίες του Σινουάρ στη Χαμάς για τους ομήρους;

Τρία έγγραφα, τα οποία φέρονται να είναι χειρόγραφα του νεκρού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχιά Σινουάρ, δημοσίευσε την Παρασκευή η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds. Στις εν λόγω χειρόγραφες σημειώσεις παρατίθενται οδηγίες προς τους απαγωγείς των ομήρων μαζί με διάφορα στοιχεία των αιχμαλώτων (τοποθεσίες, ηλικία, φύλο, εθνικότητες) καθώς και… εδάφια από το Κοράνι.

Το πρώτο έγγραφο τονίζει την υποχρέωση να «φροντίζουν για τις ζωές των αιχμαλώτων του εχθρού και να τους κρατούν ασφαλείς, καθώς είναι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας» για να απελευθερωθούν παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Στην ίδια σελίδα ο συντάκτης του κειμένου έχει αντιγράψει ένα απόσπασμα από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, το οποίο έχει ως εξής: «Αν τους πάρετε ομήρους αφού προκαλέσετε μεγάλες απώλειες, τότε είτε θα τους κάνετε χάρη με το να τους απελευθερώσετε από την ομηρία χωρίς αποζημίωσή ή λύτρα, ή θα πάρετε λύτρα κρατώντας τους ως αντάλλαγμα μέχρι να τους απελευθερώσετε».

Πρόκειται για εδάφιο από τη Σούρα Muhammad (47:4) του Κορανίου που αναφέρεται στη μεταχείριση των «άπιστων» από τους Μουσουλμάνους.


Το δεύτερο έγγραφο περιέχει στοιχεία για 112 ομήρους, των οποίων τα ονόματα δεν αναφέρονται, που κρατούνται σε τρεις περιοχές: στην πόλη της Γάζας (14), στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας (25) και στη Ράφα (51), στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Για μία τέταρτη ομάδα 22 ομήρων δεν αναφέρεται κάποια τοποθεσία.

Οι όμηροι κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία τους (άνω ή κάτω των 60, ή «νέοι»), το φύλο τους και την ιδιότητα τους (πολίτες ή στρατιώτες). Επίσης αναφέρεται ότι ένας βεδουίνος όμηρος κρατείται στην πόλη της Γάζας, ενώ άλλοι τέσσερις βρίσκονται στη Ράφα.

Μία από τις σελίδες του εγγράφου που φέρεται να άφησε πίσω του ο Σινουάρ

Το τρίτο έγγραφο περιλαμβάνει μια λίστα με έντεκα γυναίκες ομήρους που απελευθερώθηκαν, οι περισσότερες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβριο. Οι έντεκα όμηροι αναφέρονται με τα ονόματά τους, την ηλικία τους και αν είχαν ξένη υπηκοότητα.



Πιστεύεται ότι 97 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 34 που θεωρούνται νεκροί από τις ισραηλινές Αρχές.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 πολίτες κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ τέσσερις όμηροι είχαν απελευθερωθεί λίγο νωρίτερα. Οκτώ όμηροι διασώθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία ανέκτησαν, επίσης, τις σορούς 37 ακόμη ομήρων, περιλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τους Ισραηλινούς καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους.


Η Χαμάς κρατά επίσης δύο ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα σώματα δύο στρατιωτών του IDF που σκοτώθηκαν το 2014.

Απόσπασμα του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας Al-Quds

Υπενθυμίζεται πως ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε το τιμόνι της Χαμάς το καλοκαίρι, έπειτα από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στις 16 Οκτωβρίου ότι διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης είχε σκοτωθεί στη διάρκεια των μαχών στη Γάζα. Δύο ημέρες αργότερα η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Το γεγονός χαιρετίστηκε από πολλούς ηγέτες ως μία πιθανή «ευκαιρία» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του αιματηρού πολέμου, ενώ οι διαμεσολαβήτριες χώρες (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ) ξεκίνησαν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 19:49:00

Back to top button