Οικονομία

Τα voucher φέρνουν οπτική ίνα σε τιμές… χαλκού

Ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγκατάλειψη του τηλεπικοινωνιακού δικτύου χαλκού στην χώρα μας και την αύξηση ταχυτήτων στο ευρυζωνικό internet.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Gigabit Voucher, μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση η οποία εντάσσει το πρόγραμμα επιδότησης «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κατόπιν θα ανοίξει και η πλατφόρμα του Gigabit Voucher που θα είναι διαθέσιμη στο Gov.gr, και όσοι χρήστες του Διαδικτύου (ιδιώτες και επιχειρήσεις) επιθυμούν να εγκαταστήσουν είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο τους, ευρυζωνικές συνδέσεις με υψηλές ταχύτητες άνω των 300 Mbps θα κάνουν αίτηση και θα λαμβάνουν επιδότηση ύψους 200 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιδότηση θα διαρκέσει δύο έτη καλύπτοντας τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όσο και το μηνιαίο πάγιο.

Οι πάροχοι έχουν ήδη λάβει… θέσεις μάχης και με το άνοιγμα της πλατφόρμας θα ξεκινήσουν την επιθετική τους πολιτική με στόχο να αντικαταστήσουν σχεδόν στην ίδια τιμή το ADSL 24 και τα 50 Mbps με ταχύτητες από 300 Mbps.

Βέβαια η αλλαγή αυτή θα αφορά περιοχές που έχει εγκατασταθεί οπτική ίνα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα το συγκεκριμένο δίκτυο έχει κάλυψη περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας ενώ η διείσδυση περιορίζεται σε κάτω από 10%.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τις αρχές του έτους έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» η χώρα μας από τις χαμηλές ταχύτητες στο σταθερό ίντερνετ και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από τους παρόχους να υλοποιήσουν χωρίς καθυστερήσεις τα επενδυτικά τους προγράμματα σε οπτικές ίνες.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη διαθεσιμότητα συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων αλλά και κυρίως τη ζήτηση, που παραμένει πολύ χαμηλή για ταχύτητες από 300 Mbps και άνω. Αυτό προσδοκούν από την κυβέρνηση να αλλάξει με το κουπόνι που ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες ώστε οι πάροχοι να έχουν την δυνατότητα να δώσουν φθηνές συνδέσεις για τα επόμενα δυο χρόνια.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις από 100 Mbps και άνω που σε συνδυασμό με το κουπόνι αλλά και τις μειωμένες τιμές χονδρικής που θα ξεκινήσει να εφαρμόζει ο ΟΤΕ θα κάνει την οπτική ίνα προσιτή σε όλους τους πολίτες.

Ήδη οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν ανακοινώσει νέα τιμολόγια τα οποία με το κουπόνι και τη μείωση του φόρου θα φτάνουν το κόστος που σήμερα έχει μία σύνδεση χαλκού. Μάλιστα η Nova πρώτη ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιθετική πολιτική και πως οι πελάτες της που είχαν μια σύνδεση στα 24 Mbps πληρώνοντας 20 ευρώ μηνιαίως, με περίπου τα ίδια χρήματα θα τους προσφέρει σύνδεση 300 Mbps.

Οι τιμές σήμερα χωρίς την μηνιαία επιδότηση

Η νέα Nova έχοντας πλέον την δεύτερη θέση στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στοχεύοντας να αυξήσει γρήγορα τα μερίδιά της στην αγορά, προσφέρει δυο πακέτα συνδέσεων που φτάνουν μέχρι και το 1Gbps. Ειδικότερα, προσφέρει το 2play πακέτο Fiber που αφορά ταχύτητες από 100 Mbps έως 1Gbps που ξεκινούν από 29 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως τα 48 ευρώ.

Ειδικότερα, προσφέρει τα 100 Mbps στα 29 ευρώ και τα 200 Mbps είναι στα 33 ευρώ. Πλέον η Nova προσφέρει στα 300 Mbps στα 38 ευρώ τον μήνα, και τα 500 Mbps στα 43 ευρώ τον μήνα, ενώ στα 1 Gbps η τιμή διαμορφώνεται στα 48 ευρώ τον μήνα.

Ο ΟΤΕ είχε αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 την εμπορική διάθεση των νέων πακέτων με ταχύτητες έως 1 Gbps για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις και εκμεταλλευόμενος την ισχυρή του θέση προσφέρει μια σειρά από διαφορετικά πακέτα. Ο ΟΤΕ προσφέρει το Cosmote Fiber 100 XL στα 33,90 ευρώ τον μήνα, ενώ πλέον στις υπερυψηλές ταχύτητες πλέον προσφέρει το το Fiber 300 Unlimited στα 40,90 ευρώ, το Fiber Unlimited 500 στα 45,90 ευρώ και το Fiber 1Gbps Unlimited είναι στα 53,90 ευρώ το μήνα.

Από την πλευρά της η Vodafone έχει δημιουργήσει τρία προγράμματα Full Fiber, με την γραμμή των 100 Mbps να είναι στα 28,50 ευρώ τον μήνα, ενώ στις υπερυψηλές ταχύτητες προσφέρει 300 Mbps στα 34,55 ευρώ τον μήνα και 1 Gbps στα 44,55 ευρώ τον μήνα.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 08:37:59

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button