Auto

Τα φθηνά μοντέλα θα σώσουν την ηλεκτροκίνηση!

Η ομάδα λόμπι Transport & Environment που μελετά τις ευρωπαϊκές μεταφορές, προβλέπει αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, λόγω της εισαγωγής φθηνότερων μοντέλων.

Η T&E αναμένει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες θα φθάσουν έως και στο 24% της ευρωπαϊκής αγοράς έως το επόμενο έτος, από 12,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην «πληθώρα» προσιτών μοντέλων EV που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά, όπως το νέο Renault 5 της Renault αξίας 25.000 ευρώ και το Citroen e-C3 της Stellantis.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων κρατικών κινήτρων και του αυξημένου ανταγωνισμού από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Volkswagen εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία, ενώ η Renault έχει προειδοποιήσει για πιθανά πρόστιμα εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αποτύχουν να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Παρά τα ζητήματα αυτά, η T&E πιστεύει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να συνεχίσουν τα σχέδιά τους για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η έκθεση αναφέρει ότι επτά νέα μοντέλα με τιμή κάτω των 25.000 ευρώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα, βοηθώντας τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τους αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων του 2025.

Ωστόσο, ορισμένοι εργαζόμενοι αισθάνονται ήδη την πίεση, καθώς εργοστάσια όπως το Mirafiori της Stellantis στην Ιταλία έχουν βιώσει πτώση της παραγωγής λόγω της αδύναμης ζήτησης.

Η T&E καλεί τους νομοθέτες της ΕΕ να εισαγάγουν πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση ηλεκτρικών, όπως εταιρικούς στόχους για το στόλο, καλύτερες υποδομές φόρτισης και προγράμματα μίσθωσης.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί επίσης να είναι σε θέση να «ομαδοποιούν» τις εκπομπές με άλλους κατασκευαστές για την επίτευξη των στόχων.

Παρ’ όλα αυτά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τους επερχόμενους κανονισμούς για τις εκπομπές CO2, πιέζοντας για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για αργότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 19:00:14

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button