Τα πλαστικά ευθύνονται για όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών άνθρακα
Η απύθμενη όρεξη του ανθρώπινου είδους για πλαστικό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο εξαιτίας των απορριμμάτων που δημιουργεί. Η παραγωγή του εκτοξεύει επίσης ανεξέλεγκτες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσαν επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Όπως σημειώνει το Futurism.com, η μελέτη δείχνει ότι η εξάρτησή μας από το πανταχού παρόν υλικό υπονομεύει τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσθέτει ατελείωτη πλαστική ρύπανση στο περιβάλλον και στο σώμα μας με τη μορφή ύπουλων μικροπλαστικών που φτάνουν παντού.
«Τα πετροχημικά, το δομικό στοιχείο του πλαστικού, δηλητηριάζουν ήδη τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις παραγωγής, με ρύπανση που προκαλεί καρκίνο», δήλωσε η διευθύντρια του προγράμματος Beyond Petrochemicals του Bloomberg Philanthropies, και μία από τους χορηγούς της μελέτης, Heather McTeer Toney. «Οι συνέπειες των απεριόριστων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυτής της βιομηχανίας θα φτάσουν σε όλους στον πλανήτη».
Δύο σενάρια
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και ένα συντηρητικό σενάριο – όπως εκείνο της ανάπτυξης του τομέα των πλαστικών με ρυθμό 2,5% ετησίως – θα οδηγούσε σε ένα μέλλον στο οποίο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή πλαστικών θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2050 και να αποτελούν το 21 έως 26% του πλανητικού προϋπολογισμού άνθρακα που συγκρατεί τις θερμοκρασίες κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου.
Ένα λιγότερο συντηρητικό σενάριο – στο οποίο ο τομέας των πλαστικών αυξάνεται κατά 4% ετησίως – θα έβλεπε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να τριπλασιάζονται μέχρι το 2050, αποτελώντας το εντυπωσιακό 25 έως 31% του πλανητικού προϋπολογισμού άνθρακα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η ομάδα κατέληξε στα ευρήματα αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το πλαστικό, από την εξόρυξη των ορυκτών καυσίμων έως την παραγωγή τελικών προϊόντων. Τα ευρήματα είναι ζοφερά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και δεν αντιμετωπίζονται με εύκολες λύσεις – όπως και η υπόλοιπη κλιματική κρίση, δυστυχώς.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-28 08:24:01