![Τα οφέλη από το πρόγραμμα Απόλλων παρουσίασε στην Κρήτη η Σδούκου Τα οφέλη από το πρόγραμμα Απόλλων παρουσίασε στην Κρήτη η Σδούκου](https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2025/02/iStock-1561104545-1-1200x675.jpg)
Τα οφέλη από το πρόγραμμα Απόλλων παρουσίασε στην Κρήτη η Σδούκου
Φωτογραφία: iStock
Ευρεία σύσκεψη με τους Δήμους, την Περιφέρεια και τους Φορείς της Κρήτης προκειμένου να τους παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμα Απόλλων για την μείωση του ενεργειακού κόστους, είχε χθες Πέμπτη (6.2.2025) η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης η υφυπουργός ζήτησε την στενή συνεργασία τους και τους κάλεσε να καταθέσουν άμεσα τα στοιχεία κατανάλωσης των Δήμων τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία ώστε μέσα στο 2025 να προκηρυχθεί το συγκεκριμένο έργο για την Κρήτη. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Απόλλων η κ. Σδούκου ανέλυσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν ως μια βασική λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους των τοπικών κοινωνιών.
Συγκεκριμένα:
- Το πρόβλημα του κόστους ενέργειας υπάρχει για όλους τους Δήμους της χώρας, και πρέπει να λυθεί ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΙΣΟΤΙΜΑ, ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ. Δεν είναι σωστό να έχουμε Δήμους 2 ταχυτήτων.
- Το Πρόγραμμα ενεργοποιεί οικονομίες κλίμακας και πετυχαίνει το μικρότερο κόστος και τη μεγαλύτερη και πιο άμεση ωφέλεια. Επιλέγουμε ώριμα, έτοιμα προς υλοποίηση έργα. Δεν είναι ρεαλιστικό η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός μικρού έργου για κάθε ΟΤΑ, δηλαδή συνολικά 332 έργα, και αν ήταν θα χρειαζόντουσαν πολύ περισσότεροι πόροι που δεν περισσεύουν.
- Το πρόγραμμα καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών, απελευθερώνει κονδύλια, τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν απευθείας στους δημότες ή και να γίνουν έργα ώστε να καλυφθεί το υπόλοιπο μέρος των ενεργειακών αναγκών ή και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
- Το πρόγραμμα έχει βαθιά αυτοδιοίκητο χαρακτήρα το οποίο αναδεικνύεται και από τη χρήση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Ο κάθε πολίτης, ο κάθε δημότης αντιπροσωπεύεται ΑΜΕΣΑ, ΓΝΗΣΙΑ, ΚΑΘΑΡΑ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ στο μεγάλο αυτό έργο. Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν φυσικά να δραστηριοποιηθούν και εκτός του Προγράμματος, και να υλοποιήσουν και επιπλέον δράσεις για τους πολίτες.
- Το πρόγραμμα με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης για τη Περιφέρεια Κρήτης και τις τιμές ενέργειας για το 2024, εκτιμάται ότι θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τους ΟΤΑ και τους φορείς συνολικά περίπου 27 εκατ. ευρώ.
Μακρο-οικονομία
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 17:28:00