Auto

Τα ολοκαίνουργια smart #1 και #3 στην AUTO ATHINA 2024

Η smart άλλαξε για τα καλά σελίδα στην ιστορία της, αρχικά καταργώντας το δημοφιλέστερο μοντέλο της, Fortwo, και έπειτα το λίγο μεγαλύτερο Forfour.

Η συνέχεια αφορά πια μεγαλύτερα σε διαστάσεις μοντέλα και το κυριότερο αμιγώς ηλεκτρικά. Η αλλαγή λογικής ήρθε αφότου η Geely απέκτησε το 2019 από την Mercedes-Benz το 50% της μάρκας, με τον κινεζικό όμιλο να θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση της εμπορικής επιτυχίας, μοντέλα με crossover/ SUV στοιχεία.



Το πρώτο μοντέλο, λοιπόν, της νέας εποχής της smart είναι το #1. Αξιοποιεί την πλατφόρμα SEA (Scalable Electric Architecture) της Geely, με το #3 να έχει την ίδια ακριβώς βάση.

Στη διαμόρφωση της τελικής του μορφής έχει συμβάλλει και το τμήμα Mercedes-Benz Design Studio, με πιο χαρακτηριστικό του στοιχείο για πίσω φωτιστικά σώματα, αφού το υπόλοιπο αμάξωμα θυμίζει αρκετά τη σχεδιαστική φιλοσοφία άλλων κινεζικών μοντέλων της Geely.

Αναφορικά με τις διαστάσεις, το smart #1 έχει μήκος 4,27 μέτρα, πλάτος 1,82 και ύψος 1,63 μέτρα, με σεβαστό μεταξόνιο στα 2.750 χιλιοστά. Το απόβαρο είναι εντυπωσιακό, στα μόλις 1.713 κιλά, μιλώντας για την έκδοση με το ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο αποδίδει 272 ίππους και 343 Nm.



Στην τετρακίνητη έκδοση, το #1 αποδίδει 428 ίππους συνδυαστικά, με μέγιστη ροπή στα 543 Nm. Σε αυτή την περίπτωση, το βάρος ανέρχεται στα 1.825 κιλά.

Το smart #3 διαφοροποιείται από το εισαγωγικό μοντέλο της εταιρείας, χάρη στις διαστάσεις του, με το μήκος να φτάνει τα 4,40 μέτρα, το πλάτος τα 1,84 και το ύψος τα 1,55 μέτρα, με μεταξόνιο στα 2.785 χιλιοστά, δηλαδή 35 περισσότερα από το μικρό αδερφάκι του.



Η αρχική έκδοση έρχεται με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα που αποδίδει κι εδώ 272 ίππους, ενώ η τετρακίνητη Brabus με τα δύο μοτέρ θα φτάνει ξανά τους 428.

Στην πρώτη περίπτωση, το απόβαρο ανέρχεται στα 1.705 κιλά και στη δεύτερη τα 1.835. Επιπλέον, το #3 διαφέρει σχεδιαστικά χάρη στο ελαφρώς πιο κεκλιμένο πίσω μέρος, που προσδίδει μία κουπέ αισθητική.



Αναφορικά με τις μπαταρίες των δύο μοντέλων, είναι ιόντων λιθίου και κατασκευάζονται από την CATL. Η ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητά τους κυμαίνεται από τις 49 kWh (στην αρχική έκδοση) και φτάνει ως τις 66 kWh στην ισχυρότερη εκδοχή τους.

Η μικρή εξασφαλίζει 310 χιλιόμετρα αυτονομίας και η δεύτερη 420, βάσει μετρήσεων πρότυπου WLTP. Να σημειώσουμε, ότι η πλατφόρμα SEA υποστηρίζει τεχνολογία 400V και στα δύο μοντέλα.

Κλείνοντας με το εσωτερικό, στα smart #1 και #3 θα βρει κανείς μία ευρύχωρη καμπίνα με μπόλικο «αέρα» για πόδια και κεφάλια τουλάχιστον τεσσάρων ενηλίκων. Ταυτόχρονα, το κομψό ταμπλό φιλοξενεί μία έγχρωμη οθόνη 9,2 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία «ελεύθερη» 10,0 ιντσών για το infotainment.

Κάθε επισκέπτης του Metropolitan Expo, στο περιθώριο της AUTO ATHINA 2024, μπορεί να ανακαλύψει τις επόμενες ημέρες κάθε λεπτομέρεια των μοντέλων που σηματοδοτούν το ξεκίνημα μίας νέας εμπορικής διαδρομής για τη smart.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 15:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button