Υγεία

Τα ξεχασμένα μεταδοτικά νοσήματα επέστρεψαν στην Ευρώπη: «Θερίζουν» ιλαρά, κοκκύτης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει βαρύ τίμημα στον δισταγμό της απέναντι στα εμβόλια, δείχνει νέα έκθεση.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ξεχασμένα», εξαιρετικά μεταδοτικά νοσήματα, τα οποία είχαν σχεδόν πάψει να μας απασχολούν πριν από λίγα χρόνια.

Η γηραιά ήπειρος πληρώνει βαρύ τίμημα στον δισταγμό της έναντι των εμβολιασμών. Έτσι, δυναμική επανεμφάνιση κάνουν νοσήματα όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης που απειλούν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους (και πολύτιμους) από εμάς: τα μωρά μας.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), τα κρούσματα της ιλαράς άρχισαν να αυξάνονται το 2023. Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2024. Έτσι, έως τον Φεβρουάριο 2024 είχαν αναφερθεί 5.770 κρούσματα, με πέντε από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Τα μωρά είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, επομένως εξαρτώνται από την ανοσία του οικογενειακού και κοινωνικού τους περίγυρου για να μείνουν ασφαλή. Όταν όμως οι γύρω τους είναι ανεμβολίαστοι, η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο.

Για να είναι ασφαλή πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένο το τουλάχιστον 95% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα έχουν κάνει δύο δόσεις από το τριπλούν εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοκκύτη!

Η ιλαρά δεν είναι το μοναδικό από τα μεταδοτικά νοσήματα που έχει επανεμφανιστεί δυναμικά. Τα κρούσματα του κοκκύτη επίσης αυξάνονται ραγδαία. Μάλιστα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως δεκαπλασιάστηκαν από τα μέσα του 2023 και το 2024, έναντι της περιόδου 2021-2022.

Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 ήταν 1.578 και το 2022 έφτασαν τα 2.623!

Τα νεογέννητα βρέφη και τα νήπια που δεν μπορούν να εμβολιαστούν πλήρως κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν, προειδοποιεί το ECDC. Και σε αυτή την περίπτωση, ο περίγυρός τους πρέπει να είναι εμβολιασμένος. Μάλιστα συνιστάται να εμβολιάζονται και οι έγκυοι για τη νόσο.

«Αποκαρδιωτική κατάσταση»

Άλλο τι συνιστούν οι επιστήμονες, όμως, και άλλο τι κάνουν πολλοί εξ ημών. «Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε ότι, παρά τις δεκαετίες της τεκμηριωμένης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων, οι χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου εξακολουθούν να βιώνουν συρροές από μεταδοτικά νοσήματα που μπορούν να προληφθούν», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Dr. Andrea Ammon.

«Τα εμβόλια έχουν προστατεύσει πολλές γενιές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα προστατεύσουν και τις επόμενες», πρόσθεσε.

Το ECDC έδωσε τα νέα δεδομένα στη δημοσιότητα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολισμών (EIW). Έχει καθιερωθεί να είναι η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Στόχος της να υπενθυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί για την προστασία μας από σοβαρά μεταδοτικά νοσήματα.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-23 11:33:58

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button