Κόσμος

Τα μηνύματα Ισραήλ και Ιράν μετά το χτύπημα στο Ισφαχάν – Η εκτίμηση των Αμερικανών

Το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν ήταν μία αναμενόμενη από την πλευρά του Τελ Αβίβ κίνηση. Αυτό που δεν ήταν και τόσο αναμενόμενο, είναι ο τρόπος που το υποδέχεται η Τεχεράνη.

Το Ισραήλ είχε ξεκαθαρίσει πως θα απαντούσε στο χτύπημα του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν.

Η απάντηση όσο και να επέμεναν μικρά και μεγάλα στελέχη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Τελ Αβίβ πως θα ερχόταν μετά το Πάσχα θα ήταν απίθανο να μην γίνει άμεσα. Τελικά λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα σήμερα ισραηλινά drones έπληξαν στόχο στην επαρχία Ισπαχάν στο κεντρικό Ιράν…

Το μήνυμα του Ισραήλ

Είναι δεδομένο πως το Ισραήλ χρησιμοποίησε ένα μικρής έντασης όπλο και μία συμβολική επίθεση στα εδάφη του Ιράν καθώς δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Επίσης η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία όπως δεν ήταν και η αντίστοιχη από την πλευρά του Ιράν.

Ξημερώματα της ημέρας όχι μόνο προσευχής για τους μουσουλμάνους αλλά και ανήμερα των γενεθλίων του θρησκευτικού ανώτατου ηγέτη της χώρας είναι σίγουρα μία ιδανική ημερομηνία για μηνύματα.

Η περιοχή επίσης κάθε άλλο παρά «αθώα» και «τυχαία» ως επιλογή είναι. Στην επαρχία του Ισπαχάν διαθέτει το Ιράν το σημαντικότερο από τα εργοστάσια του πυρηνικού του προγράμματος και είναι απόλυτα σαφές και κρυστάλλινο πως το Ισραήλ είπε στην Τεχεράνη «μπορώ να σε χτυπήσω εκεί που πραγματικά πονάς»…

Μήνυμα με τη σημερινή κίνηση στέλνει όμως το Ισραήλ και στο εσωτερικό του. Από τη μία δεν έμεινε άπραγο στην επίθεση της Τεχεράνης και από την άλλη καθησυχάζει τους πολίτες του με την μικρής έκτασης ενέργεια πως δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση. Το πιο ηχηρό μήνυμα φαίνεται πάντως να έχει δοθεί από τον ίδιο το Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον με την οποία φαίνεται να έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» εσχάτως για αποκλιμάκωση με την Τεχεράνη αλλά περαιτέρω κινητικότητα σε Ράφα και Λίβανο.

Το μήνυμα της Τεχεράνης

Η Τεχεράνη μέχρι τώρα εμφανίζεται διχασμένη τουλάχιστον επικοινωνιακά…

Υπάρχει μερίδα στρατιωτικών κύκλων που αναφέρει πως το χτύπημα ήταν εξαιρετικά μικρό και απλό και πως δεν έχει καταγραφεί η παραμικρή ζημιά. Η ίδια ομάδα σημειώνει πως τα ισραηλινά drones δεν έφτασαν καν στην επαρχία Ισπαχάν και πως ανιχνεύθηκαν και εξουδετερώθηκαν με ευκολία.

Υπάρχει και η ομάδα, κυρίως από τους Φρουρούς της Επανάστασης που τονίζει πως δεν υπήρξε καν επίθεση…

Το Ιράν και με τις δύο στάσεις και με τα δύο αφηγήματα φαίνεται να αποδέχεται την κίνηση του Ισραήλ και να συναινεί σε αποκλιμάκωση κι αυτό γιατί έχει ένα αφήγημα που επίσης μπορεί να «πουληθεί» και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Από τη μία μπορεί να ισχυριστεί πως είναι άτρωτο απέναντι σε μία ισραηλινή προσπάθεια χτυπήματος στην καρδιά του πυρηνικού του προγράμματος και από την άλλη δεν θα απαντήσει όπως έχει δεσμευθεί καθώς δεν είναι δυνατό να απαντήσεις σε μία επίθεση που δεν έχει γίνει.

Σε κάθε περίπτωση και η Τεχεράνη με την στάση της δίνει ψήγματα συνεννόησης με τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως επικοινώνησαν έστω και με ενδιάμεσο με το καθεστώς ζητώντας αυτοσυγκράτηση.

Η μικρή αλλά πάντα επικίνδυνη πιθανότητα

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ μιλώντας στο CNN Greece, τονίζουν πως φαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του Ισραήλ είναι σχεδιασμένη για να αποκλιμακώσει και τις δύο πλευρές χωρίς να δώσει λαβές σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το Ισραήλ έχει την τάση στρατιωτικά ειδικά όταν θέλει να πλήξει μία χώρα για την οποία δεν διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες της αεράμυνας να την «δοκιμάζει» με κάτι μικρό πριν από ένα μεγάλο κύμα καίριων επιθέσεων. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί παράγοντες σημειώνουν πως η σημερινή επίθεση δεν δείχνει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-19 08:54:53

Back to top button