Οικονομία

Τα μεγάλα deals του Νίκου Σταθόπουλου και το στοίχημα της Nova

Το «πωλητήριο» στη Nova και κυρίως το ύψος του τιμήματος με το οποίο αυτό θα συνοδευτεί, αποτελεί το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τον επικεφαλής της BC Partners Νίκο Σταθόπουλο.

O deal maker, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συναλλαγές σε σειρά σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Αυτή την περίοδο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τηλεπικοινωνίες όπου η BC Partners ως βασικός μέτοχος της United Group (UG) που είναι και η μητρική της ελληνικής Nova, έχει δρομολογήσει την αποεπένδυση από την UG. Έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για τη πώληση των επιμέρους συμμετοχών του ομίλου τηλεπικοινωνιών και παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου United Group.

Για την πώληση της Nova το εκτιμώμενο τίμημα τοποθετείται στο 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με όσα έχουν γίνει γνωστά και μέσω διεθνών δημοσιευμάτων, τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του τηλεπικοινωνιακού παρόχου που συγχωνεύθηκε το 2023 με τη Wind.

To επενδυτικό fund Warburg Pincus, η αμερικανική Searchlight Capital Partners, η αραβική Εtisalat, που συμμετέχει με 14,6% και στη Vodafone και η Saudi Telecom Company.

Η BC Partners εξαγόρασε το 2019 τη United Group, η οποία έχει, σήμερα, τετραπλασιάσει τις πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την αποτίμηση της Nova λόγω της πρόσφατης τριετούς συμφωνίας με την Cosmote για την ανταλλαγή αθλητικού περιεχομένου. Κι αυτό επειδή συμβάλει στη «συσπείρωση» των τηλεθεατών -που κάνουν χρήση πειρατικών συνδρομών- στους παρόχους, οδηγώντας στην αύξηση των συνδρομών και των εσόδων τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα ίσως κριθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και γράφουμε, ίσως, διότι τα σενάρια προβλέπουν την υποβολή προσφορών εντός του διμήνου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αλλά το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

Ο dealmaker

Εφόσον η πώληση της Nova -όπως και των υπόλοιπων συμμετοχών της United Group- «κλείσει» με το ζητούμενο τίμημα, ο Νίκος Σταθόπουλος θα εντάξει στο παλμαρέ του ένα ακόμη σημαντικό deal. Σημειωτέο ότι η αξία του συνόλου της United Group τοποθετείται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά, ο επικεφαλής της BC Partners συμπληρώνει μία εικοσαετία στην «αρένα» των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το 2004 ως partner του βρετανικού fund Apax Partners προχώρησε στην εξαγορά της TIM Hellas την οποία διαδέχτηκε η Wind Hellas. Δύο χρόνια μετά, ως εταίρος της BC Partners απέκτησε το 51,75% της ξενοδοχειακής – τουριστικής εταιρείας Hyatt Regency αντί του ποσού των περίπου 480 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω deal υπήρξε, τότε, το μεγαλύτερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου. 

Ύστερα από μια «παρένθεση» 9 χρόνων, το 2015, ο Νίκος Σταθόπουλος επέστρεψε στο ελληνικό γίγνεσθαι, «ενορχηστρώνοντας» ένα ακόμη big deal. Συγκεκριμένα, το 2015, το BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen -την οποία ήλεγχε η οικογένεια Κάτσου- έναντι 475 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2021, προχώρησε στην αποεπένδυση από την Pharmathen, πραγματοποιώντας ένα deal 1,6 δισ. ευρώ, αξίας δηλαδή, πολλαπλάσιας, σε σχέση με το 2015, οπότε είχε εξαγοράσει την φαρμακευτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγορά το 2016 της Pharmathen είχε γίνει μέσω του BC European Capital IX, που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2012 η BC Partners, έχοντας συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφαλαιούχους 6,7 δισ. ευρώ. Μέσω του «άρματος» αυτού, το fund είχε εξαγοράσει και άλλες, εκτός Ελλάδας εταιρείες, όπως η σουηδική καλωδιακή τηλεόραση Com Hem,  η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Αenova κ.α.

Η λίστα των deals στην Ελλάδα της United Group περιλαμβάνει την εξαγορά της Forthnet (νυν Wind) τον Σεπτέμβριο του 2020. To fund απέκτησε τις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που διατηρούσαν η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Attica Bank από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στη συνέχεια η United Group απέκτησε την Wind Hellas, σε τίμημα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2022. Αφότου η Fortnhet μετονομάστηκε σε Nova, συγχωνεύθηκε με τη Wind Hellas, διαδικασία που ολοκληρώθηκε αρχές του 2023.

To 2021 η United Group ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της και την αλυσίδα Petcity, η οποία διαθέτει επενδυτικό πλάνο ύψους 45 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25 εκατ. ευρώ προβλέπονται να δαπανηθούν έως το τέλος του 2025.

Επίσης, ένα από τα deal που είχε προκαλέσει αίσθηση τον Απρίλιο του 2023 οπότε και ανακοινώθηκε αφορά την εξαγορά του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ από το BC Partners GR Investment LP (BCPGR), το ειδικό επενδυτικό βραχίονα της BC Partners για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες.

Η BC Partners απέκτησε ποσοστό περίπου 90% στον όμιλο του οποίου η συνολική αποτίμηση διαμορφώνεται σε 250 εκατ. ευρώ.  Αυτές τις μέρες το fund, μέσω της Alphabet Education, ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% του ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ/ ΔΕΛΤΑ 360.

To άρθρο Τα μεγάλα deals του Νίκου Σταθόπουλου και το στοίχημα της Nova δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 09:09:33

Back to top button