Υγεία

Τα κύματα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο

Μια μεγάλη 25ετής μελέτη στις ΗΠΑ, απέδειξε πως ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με τα κύματα καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις περιόδους καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο πρόωρος τοκετός επηρεάζεται άμεσα από τις θερμοκρασίες που όλο και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνει μια νέα μελέτη.

Τα ποσοστά πρόωρων τοκετών στις γυναίκες τείνουν να αυξάνονται, και μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, συνδέει την αύξηση αυτή με τον καύσωνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 53 εκατομμυρίων γεννήσεων σε διάστημα 25 ετών σε όλες τις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι οι πρόωρες γεννήσεις γίνονται ελαφρώς πιο συχνές κατά τη διάρκεια θερμότερων και μακρύτερων κυμάτων καύσωνα.

Οι έγκυες γυναίκες, τα νεογέννητα και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης.

Τι έδειξε η έρευνα

Η επιδημιολόγος Λίντσεϊ Ντάροου και η ομάδα της από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα ανέλυσαν τα εθνικά αρχεία γεννήσεων μεταξύ 1993 και 2017 στις 50 πιο πυκνοκατοικημένες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, μια χώρα όπου οι καύσωνες έχουν γίνει 24% πιο έντονοι και εμφανίζονται με διπλάσια συχνότητα από τη δεκαετία του 1960.

Εξαιρουμένων των αγροτικών περιοχών που δεν περιλαμβάνονται στα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ημερήσια ποσοστά πρόωρων τοκετών αυξήθηκαν καθώς ανέβαιναν οι τοπικές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα μεταξύ των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων.

Δείτε επίσης: Πρόωρος τοκετός: Αυξημένος κίνδυνος από την έκθεση σε χημικές ουσίες που έχουν τα πλαστικά και τα καλλυντικά

Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποσαφηνίσει άμεσες αιτίες, αυτοί οι συσχετισμοί έγιναν ισχυρότεροι καθώς αυξάνονταν οι θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα διαρκούσαν περισσότερο, από 4 έως 7 ημέρες.

Προηγούμενη έρευνα για την υπερβολική ζέστη έχει συνδέσει τους παρατεταμένους καύσωνες με την αύξηση των νοσηλειών, των αυτοκτονιών και των θανάτων. Σχεδόν 62.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν στην Ευρώπη από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το 2022, το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί στην περιοχή.

Η νέα αυτή μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για την υπερβολική ζέστη και τον πρόωρο τοκετό, αλλά καλύπτει μόνο τις ΗΠΑ.

Η πρόσβαση σε στέγαση με αξιόπιστο κλιματισμό, η δυνατότητα αποφυγής σωματικής δραστηριότητες σε ζεστές συνθήκες και οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να επηρεάζουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, όπως τονίζουν οι ερευνητές.

Οι μεγάλες περίοδοι ζέστης επηρεάζουν την εγκυμοσύνη

Επίσης, δεν είναι μόνο οι σύντομοι καύσωνες που επηρεάζουν τις εγκυμοσύνες. Οι παρατεταμένες σε διάρκεια υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τις γυναίκες πριν γεννήσουν, σύμφωνα με έρευνα.

Μια μετα-ανάλυση 70 μελετών από όλο τον κόσμο που έγινε το 2020, διαπίστωσε ότι ενώ τα στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική ζέστη και τους πρόωρους τοκετούς ήταν «πιο ισχυρά και πιο σταθερά» για τους σύντομους καύσωνες, η σωρευτική ζέστη σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε επίσης τον κίνδυνο να γεννήσει μια γυναίκα πρόωρα. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι οι παρατεταμένες επιπτώσεις στην υγεία των μωρών που γεννιούνται πρόωρα λόγω υπερβολικής ζέστης, δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.

Δείτε επίσης: Καύσωνας: Συμβουλές παιδιάτρου για το πώς προστατεύουμε τα παιδιά

«Αποτυγχάνοντας να συμπεριλάβουμε αυτές τις επιπτώσεις που έχει ο πρόωρος τοκετός στις αξιολογήσεις της δημόσιας υγείας, υποτιμούμε σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία του πληθυσμού», όπως αναφέρουν.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-29 13:25:44

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button