Auto

Τα ηλεκτρικά είναι πολύ σκληρά και για τους… τυφώνες (+video)

Ένα Rivian R1T που καλύφθηκε πλήρως από τα νερά της πλημμύρας του τυφώνα Helene, κατάφερε να βγει αλώβητο, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τον Joshua Vincent Sauer.

Επιβεβαιώνοντας, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις σφοδρών καιρικών φαινομένων, την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έναντι των συμβατικών.

Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε ότι το Rivian είναι καλυμμένο με λάσπη που έφτανε μέχρι την οροφή του. Ο ιδιοκτήτης λέει στον Sauer ότι το πάρκαρε κοντά στον ποταμό Swannanoa στην περιοχή Asheville της Βόρειας Καρολίνας. Όταν χτύπησε ο τυφώνας Helene, η στάθμη του νερού ανέβηκε, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές και (το σημαντικότερο) προκαλώντας περισσότερους από 100 θανάτους.

Πολλοί δρόμοι και ολόκληρες συνοικίες εξακολουθούν να είναι αδιάβατοι λόγω των πλημμυρών και οι υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης είναι εκτός λειτουργίας για πολλούς κατοίκους στην περιοχή.

Ακριβής απολογισμός για τα κατεστραμμένα οχήματα δεν υπάρχει ακόμα, αλλά μόνο σε μία αντιπροσωπεία της Kia, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές 672 αυτοκίνητα

Η περίπτωση του Rivian, επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά, την αντοχή και την ασφάλεια -σε αντίθεση με όσα έχουν ακουστεί, κατά καιρούς- των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε τόσο σφοδρά φαινόμενα. Και η υπάρχει τεκμηριωμένη εξήγηση, γιατί αντέχουν στις πλημμύρες, έναντι των συμβατικών:

  • Καταρχάς, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζονται με έμφαση στη στεγανοποίηση των κρίσιμων εξαρτημάτων. Οι μπαταρίες, οι ηλεκτρονικοί ελεγκτές και οι ηλεκτροκινητήρες είναι καλά προστατευμένοι από αδιάβροχες θήκες. Αυτές οι θήκες δεν μόνο αποτρέπουν την είσοδο νερού αλλά και προστατεύουν από υγρασία, λάσπη και άλλα στοιχεία που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ηλεκτρικά συστήματα.
  • Σε αντίθεση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, τα ηλεκτρικά δεν διαθέτουν εκκινητήρα ή κινητήρα εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιεί αέριο ή άλλα υγρά καύσιμα, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο σε περίπτωση επαφής με νερό. Η απουσία τέτοιων εξαρτημάτων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο βλάβης όταν ένα ηλεκτρικό όχημα περνά από βαθιές λακκούβες ή ρέματα.
  • Η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων περιλαμβάνει προηγμένους μηχανισμούς ασφαλείας για την προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Οι σχεδιαστές κατασκευάζουν τα συστήματα με τρόπο που να εξασφαλίζουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια διακόπτεται αυτόματα σε περίπτωση διαρροής ή βλάβης, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 23:00:58

Back to top button