Οικονομία

Τα δύο στοιχήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου – Οι νέες εξαγορές και η προεδρία του ΣΕΒ

Ιδιαίτερα δραστήριος σε δύο «μέτωπα» εμφανίζεται ο επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, καθώς, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του ΣΕΒ στις οποίες είναι υποψήφιος για την προεδρία ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει δυναμικά τις επενδυτικές του κινήσεις στον κλάδο των τροφίμων.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου, στήνονται για πρώτη φορά κάλπες στον ΣΕΒ και ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μετρά 48 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής και 26 χρόνια πορείας στον Σύνδεσμο, διεκδικεί την προεδρία του. Ο ίδιος, με αφορμή την υποψηφιότητά του έχει δηλώσει πως «πιστεύω στη συνέχεια του ΣΕΒ» ενώ έχει θέσει ως βασικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας, τα εργασιακά, την αύξηση της παραγωγής της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις start ups αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Εστιάζει παράλληλα στην ανάγκη της εκπαίδευσης των εργαζομένων ενώ επισημαίνει ως μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπη η βιομηχανία, την πράσινη μετάβαση, την κλιματική κρίση, την έλλειψη ενέργειας αλλά και τις γεωπολιτικές κρίσεις.

Οι επερχόμενες εκλογές στον ΣΕΒ, σε κάθε περίπτωση, θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα του Συνδέσμου και θα καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στο ελληνικό επιχειρείν.

Tην ίδια στιγμή, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του ΣΕΒ, γνωστοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό deal του επιχειρηματία στον κλάδο των τροφίμων, όπου ο κ. Θεοδωρόπουλος φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν «εθνικό πρωταθλητή». Στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της στρατηγικής, άλλωστε, είναι ενταγμένες όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις του μετά το 2021 και το «χρυσό» deal των 2 δισ. δολαρίων για την πώληση της Chipita στη Mondelez. Όπως επίσης και η ίδρυση της εταιρείας Bespoke SGA Holdings ΑΕ, το 2022, υπό την ομπρέλα της οποίας έχουν ενταχθεί όλες οι επενδύσεις του κ. Θεοδωρόπουλου στα τρόφιμα.

Η νέα εξαγορά του επιχειρηματία, αφορά στην απόκτηση του 75% της καραμελοποιίας Λάβδας Α.Ε από την ΙΟΝ – η οποία ανήκει στη Bespoke- κι ενώ ο ίδιος ήδη διέθετε στην νεοαποκτηθείσα εταιρεία, ποσοστό της τάξεως του 25%. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την επαναδραστηριοποίηση της ΙΟΝ στις καραμέλες όπου έως το 2016, είχε εμβληματική παρουσία για πολλές δεκαετίες. Σε ευρύτερο πλαίσιο, με τη νέα εξαγορά ενισχύεται περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων που διαθέτει η Βespoke, η οποία μεταξύ άλλων έχει δραστηριότητα σε σοκολατοειδή, αλλαντικά, έτοιμα τρόφιμα, σαλάτες και χυμούς.

Για τον πολυσχιδή και πάντα δραστήριο επιχειρηματία δεν αποκλείονται και νέες επιχειρηματικές κινήσεις στα τρόφιμα το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος εξάλλου ερωτηθείς σχετικά με το πλάνο εισόδου της Bespoke Holdings στο Χρηματιστήριο, απάντησε: «Αγοράσαμε κάποιες εταιρείες που θέλουν αναδιοργάνωση. Tο 2022 ήταν ο πρώτος χρόνος. Το 2023 ήταν καλύτερες οι επιδόσεις, φέτος θα κάνουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα και από του χρόνου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις αναμένουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε», προσδιορίζοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο για τη διετία 2027-2028.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-16 09:39:11

Back to top button