Υγεία

Τα αποτελέσματα των ελέγχων για παρανομίες στο φάρμακο θα μας εκπλήξουν όλους

Με αφορμή την τεράστια απάτη παράνομων συνταγογραφήσεων εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και την εμπλοκή σε αυτή φαρμακείων, ιατρών, μιας φαρμακευτικής και μίας φαρμακαποθήκης επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Θεόδωρο Σκυλακάκη ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η συνέχιση των ελέγχων στο χώρο αυτό θα βγάλει κι άλλα «λαβράκια».

Κύριε Σκυλακάκη με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απάτη των παράνομων συνταγογραφήσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ ποια είναι η δική σας θέση;

Εμείς όπως πολλές φορές έχουμε επαναλάβει είμαστε απέναντι σε κάθε παράνομη η/και ανήθικη πρακτική, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου σας υπενθυμίζω ότι έχουμε κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε κυκλώματα, όταν όλοι οι γύρω-γύρω μας έλεγαν ψεύτες και γραφικούς.

Ναι αλλά οι πληροφορίες μιλούν και για συμμετοχή μιας φαρμακαποθήκης στο κύκλωμα;

Όπως και φαρμακευτικής εταιρείας και φαρμακείων και γιατρών. Αυτό σημαίνει κύκλωμα. Σας ερωτώ όμως κι εγώ με τη σειρά μου, ποιοι άλλοι πέρα από τις φαρμακαποθήκες είχαν ποτέ μιλήσει γι’ αυτά; Και συμπληρώνω, ποιοι είχαν λοιδορηθεί κατ’ επανάληψη από την αγορά που σήμερα κρύβονται;

Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας κ. Μπάμπης Καραθάνος, σε συνέντευξή του του μίλησε για αυστηροποίηση του πλαισίου των φαρμακαποθηκών και για κλείσιμο κάποιων γιατί “είναι πάρα πολλές” στην Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;

Διάβασα προσεκτικά τι είπε ο φίλος μου ο κ. Καραθάνος κι ομολογώ ότι αμφιβάλλω αν μεταφέρθηκαν σωστά όσα είπε…..

Γιατί το λέτε αυτό;

Διότι δείχνει σαν να μην κατάλαβε ότι φαρμακεία ωφελήθηκαν κυρίως από την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Φαρμακεία και το τονίζω (πληθυντικός!) πούλαγαν σε μια μόνο φαρμακαποθήκη που παρανόμως επανέφερε τα σκευάσματα σε κυκλοφορία.

Επίσης έχουμε πολλές φαρμακαποθήκες διότι αντίστοιχα έχουμε πολλά φαρμακεία για το μέγεθος της χώρας (και καλώς κάνουμε, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Ακόμη ο φίλος μου ο κ. Καραθάνος φαίνεται σαν να έχει ξεχάσει ότι εμείς ως κλάδος μαζί με τους συνεταιρισμούς ζητήσαμε την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις φαρμακαποθήκες όταν ο ίδιος ήταν στην ίδια θέση με άλλη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας, αλλά δεν προχώρησε κανείς στην υλοποίηση της πρότασης.

Την ίδια ακριβώς πρόταση κάναμε και στον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά ούτε τότε εισακουστήκαμε και την ίδια κάναμε στον τωρινό υπουργό. Οπότε την αυστηροποίηση του πλαισίου τη θέλουμε πρώτοι από όλους εμείς!

Επίσης, μάλλον δεν αντελήφθη ότι τις παράνομες εξαγωγές που δημιουργούν το πρόβλημα φαρμακεία τις έκαναν. Και τέλος θα συμβούλευα τον κ. Καραθάνο εφ’ όσον μιλά με την ιδιότητα του Συμβούλου Πολιτικής Φαρμάκου κι όχι του Συνδικαλιστή Φαρμακοποιού να εισηγείται μέτρα που “στέκουν” στην Ε.Ε. κι όχι να υιοθετεί μέτρα από εισηγήσεις άλλων φορέων που ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί την έννοια του Ενωσιακού Δικαίου. Τι σημαίνει “τζίρο που δικαιολογεί την ύπαρξη της”;  Αλήθεια υπάρχει ελάχιστος αποδεκτός “τζίρος” και ελάχιστο αποδεκτό πλήθος εργαζομένων σε μια επιχείρηση;

Το “ποιος είναι η πηγή των ελλείψεων” το αφήνω ασχολίαστο. Απλά σας παραθέτω ένα επιχείρημα. Σήμερα έχοντας σε ισχύ τη μικρότερη απαγόρευση εξαγωγών των τελευταίων 5 ετών έχουμε τις λιγότερες ελλείψεις από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Άρα αλλού πρέπει να αναζητηθεί το πρόβλημα. Και για να βοηθήσω λίγο στην αναζήτηση της “πηγής” θα πω στον κ. Καραθάνο να περιμένει να δούμε το αποτέλεσμα των ελέγχων για το γνωστό αντιδιαβητικό σκεύασμα που είναι σε διαρκή έλλειψη και σε απαγόρευση εξαγωγών εδώ και 15 μήνες. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα αφενός θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και αφετέρου θα τον εκπλήξουν .

Και για να μην πλατειάζω άλλο και σας κουράζω, οι φαρμακαποθήκες και οι συνεταιρισμοί εισηγηθήκαμε εκ νέου στην πολιτική ηγεσία ένα νέο ευρωπαϊκό και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας της αλυσίδας του φαρμάκου κι έχουμε την αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα γίνει πράξη καθώς ο ίδιος ο υπουργός φάνηκε να το ενστερνίζεται απόλυτα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 08:59:21

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button