Κόσμος

Ταϊλάνδη: Εκατοντάδες ζευγάρια παντρεύονται για να γιορτάσουν τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων

Εκατοντάδες ζευγάρια LGBTQ+ στην Ταϊλάνδη έσπευσαν να παντρευτούν σχεδόν ταυτόχρονα με την επικύρωση του νόμου που τους παρέχει τα ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Ο νόμος περί ισότητας στον γάμο, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, καθιστά την Ταϊλάνδη την τρίτη χώρα στην Ασία που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ.

Περίπου 300 ζευγάρια παντρεύτηκαν μέσα σε μία ημέρα, σε έναν εκθεσιακό χώρο, στο κέντρο της Μπανγκόκ. Εκατοντάδες ακόμη προβλέπεται να παντρευτούν στα περιφερειακά γραφεία σε όλη τη χώρα.

Ο Τσατσάι Αντάγια, 40 ετών, και ο Νιτινάι Μπουατόνγκ, 32 ετών, μόλις επισημοποιήσαν τη σχέση τους. REUTERS/Chalinee Thirasupa

Το νομοσχέδιο τροποποίησε τον Αστικό και Εμπορικό Κώδικα για να αντικατασταθούν οι λέξεις «άνδρας και γυναίκα» και «σύζυγος» με «άτομα» και «σύζυγοι», γράφουν οι Times. Πέρασε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου με ελάχιστη αντίθεση και αποσκοπεί να παραχωρήσει πλήρη νομικά, οικονομικά και ιατρικά δικαιώματα σε ζευγάρια LGBTQ+. Οι ακτιβιστές είπαν ότι τουλάχιστον 1.448 ζευγάρια εκμεταλλεύτηκαν το νομοσχέδιο και παντρεύτηκαν, ή έκαναν αίτηση για να παντρευτούν, ήδη από την πρώτη ημέρα.


Ενα ζευγάρι «υψηλού προφίλ», ο 49χρονος ηθοποιός Απιβάτ «Πορς» Απιβατσαϊρί, 49 ετών, και ο 38χρονος συνάδελφός του Σαπανιγιού «Αρμ» Πανατκούλ, ήταν από τους πρώτους που παντρεύτηκαν. Το ζευγάρι φορούσε ασορτί μπεζ κοστούμια και τους δόθηκαν τα πιστοποιητικά γάμου σε ροζ κορνίζα, σε ένα ληξιαρχείο της Μπανγκόκ.

«Παλέψαμε για αυτό επί δεκαετίες και σήμερα είναι μια αξιοσημείωτη μέρα. Μπορούμε πλέον να αγαπιόμαστε νόμιμα», δήλωσε ο Αρμ.

Μέλη της LGBTQ+ ετοιμάζονται να παντρευτούν τα ταίρια τους, στο κυβερνητικό μέγαρο της Μπανγκόκ. REUTERS/Athit Perawongmetha

Κρατώντας ένα μπουκέτο λουλούδια, ο Απιβάτ είπε: «Και μπορούμε να φτιάξουμε την οικογένειά μας με τον δικό μας τρόπο, γιατί πιστεύω ότι κάθε είδους αγάπη, κάθε είδους οικογένεια είναι όμορφη με τον τρόπο της».


Παρά τη φήμη της Ταϊλάνδης για συμπεριληπτικότητα και την ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας της Μπανγκόκ, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων αγωνίζονταν επί δεκαετίες για να περάσουν έναν νόμο για την ισότητα του γάμου. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια κατεξοχήν συντηρητική κοινωνία, εξηγούν οι Times, στην οποία μέλη της LGBTQ+ κοινότητας λένε ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Η δημοτική αρχή της Μπανγκόκ διοργάνωσε εργαστήρια για το προσωπικό των περιφερειακών ληξιαρχείων που θα διαχειρίζεται τις αιτήσεις για γάμους, συμπεριλαμβανομένων διαλέξεων σχετικά με την ποικιλομορφία των φύλων και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με όσους προσέρχονται στις υπηρεσίες. Το υπουργείο Εσωτερικών προσέφερε επίσης παρόμοια καθοδήγηση.


«Είναι σαν ένα κομμάτι που έλειπε από το παζλ», είπε ο Σανόν Γουανγκσρανγκμπούν, αναπληρωτής κυβερνήτης της Μπανγκόκ, σε ένα από τα εργαστήρια αυτόν τον μήνα. «Η κοινωνία είναι έτοιμη. Ο νόμος ετοιμάστηκε. Ομως, το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η κατανόηση από τους αξιωματούχους του κράτους».


Περίπου 38 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν νομιμοποιήσει κάποια μορφή γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, περισσότερες από τις μισές στην Ευρώπη. Η Ταϊβάν ήταν η πρώτη που το έκανε στην Ασία, το 2019.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-24 12:05:00

Back to top button