Πολιτική

Τέμπη: Πολιτική όξυνση ενόψει προανακριτικής – Γιατί όλοι πιστεύουν ότι τους ευνοεί η ένταση

Η τραγωδία των Τεμπών παραμένει κυρίαρχη τόσο στην κοινωνία, όσο και στην πολιτική αντιπαράθεση και όσο πλησιάζουμε προς τη συζήτηση για την προανακριτική, αλλά και στα νέα συλλαλητήρια της Παρασκευής οι τόνοι ανεβαίνουν διαρκώς, φτάνοντας συχνά στην όξυνση.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην τηλεόραση του ALPHA είχε δώσει την αίσθηση ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμεί να ρίξει τους τόνους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για λάθη του μηχανισμού, ενώ ήταν με σαφήνεια επικριτικός για την εξεταστική επιτροπή στην οποία την πλειοψηφία είχε η ΝΔ.

Πιο σκληρή γλώσσα από τον πρωθυπουργό

Από τότε έχουν περάσει αρκετές μέρες και φαίνεται ότι η κυβερνητική στρατηγικά αναπροσαρμόζεται. Η συνέντευξη της περασμένης Κυριακής στην «Καθημερινή» ήταν χαρακτηριστική. «Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προτάσσοντας για μία ακόμα φορά το κυβερνητικό αφήγημα για εργαλειοποίηση της τραγωδίας. Ήταν μια συνέντευξη σε ασφαλώς υψηλότερους τόνους, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθιμένος να «χαριστεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, του οποίου τα πυρά δέχεται καθημερινά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε μια ομολογουμένως τολμηρή τοποθέτηση, δηλώνοντας ότι έχει αμβλυνθεί η εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Μια δήλωση που προκάλεσε μετωπική μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ «Θα θέλαμε να έχει ανασκευάσει ο κ. Ανδρουλάκης σε όσα είπε στον Alpha σχετικά με τη Δικαιοσύνη και στη γραπτή αποδελτίωση της δήλωσης του δεν έβαλε τη δήλωση κι αυτό δείχνει ότι δεν έπρεπε να το πει. Είναι επικίνδυνη δήλωση αμφισβήτησης θεσμών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός περί ζούγκλας. «Ποτέ άλλοτε το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μπει στη λογική όσων οδηγούν τη χώρα σε ζούγκλα. Αλίμονο αν μπούμε στη λογική λαϊκών δικαστηρίων για μία τραγωδία, όπως αυτή στα Τέμπη. Γενικά το ΠΑΣΟΚ έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν περιμένει πορίσματα, δεν περιμένει ταυτοποίηση βίντεο δεν περιμένει τη Δικαιοσύνη που είναι η μόνη αρμόδια», πρόσθεσε.

Ανεβάζει τους τόνους και το ΠΑΣΟΚ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με ένα βίντεο στο Tik Tok, όπου παραθέτει παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που δηλώνουν προβληματισμένα με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η «σκληρή γραμμή» θα αποδώσει πολιτικούς καρπούς καθώς η δυσαρέσκεια και ενίοτε η οργή δεν έχε υποχωρήσει στην κοινωνία. Παράλληλα επιδιώκει ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο και με αυτή την έννοια ικανοποίηση επικράτησε από το γεγονός ότι η Ράνια Θρασκιά προσχώρησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αν και η βουλευτής δεν αλλάζει ριζικά τα δεδομένα, σε συμβολικό επίπεδο η προσχώρησή της θεωρείται σημαντική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε πρόταση μομφής

Έντονη είναι η κριτική της κυβέρνησης και από τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσω του προέδρου του έκανε λόγο για «απονομιμοποιημένο» πρωθυπουργό, δήλωση στην οποία αντέδραση και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το 70% εκλογικής δύναμης από το 2019 και χάνει έναν βουλευτή τον μήνα. Έχει χαθεί το μέτρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέρασε στην ιστορία για «μαύρη περίοδο Δικαιοσύνης με δύο αμετάκλητα καταδιασμένους υπουργούς και είναι το μόνο κόμμα που κατήγγειλε πράγματα που δεν παραπέμπουν σε κράτος Δικαίου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρόταση μομφής και πιέζει το ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν βρίσκει ανταπόκριση. Άλλωστε δεν είναι λίγοι, τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ, όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που πιστεύουν ότι μια πρόταση δυσπιστίας δε θα κατάφερνε τίποτα περισσότερο από το να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών πάντως δείχνει ότι όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, πιστεύουν ότι η οξεία αντιπαράθεση η χρήση σκληρής γλώσσας για τους πολιτικούς αντιπάλους θα συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και θα φέρει μεσοπρόθεσμα περισσότερους ψηφοφόρους. Αλλά τέτοιες προβλέψεις σ’ αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανείς, προς το παρόν όλα αυτά παραμένουν προσδοκίες.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-18 18:53:00

Back to top button