Ελλάδα

Τέμπη: Πολιτική κόντρα για το κοντέινερ που εντοπίστηκε – Τι αναφέρουν πραγματογνώμονες

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μετά τον εντοπισμό του κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, που αναζητούσαν οι Αρχές, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνησης για «συγκάλυψη».

Το κοντέινερ εντοπίστηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και με έγγραφό του ο εφέτης ανακριτής, έδωσε εντολή να μεταφερθεί στο Κουλούρι, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στοιχεία της υπόθεσης του δυστυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, το συγκεκριμένο βαγόνι είχε ήδη εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες στις 8 Μαρτίου 2023. Τότε είχαν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες (έρευνα, φωτογράφιση, καταγραφή). Στη συνέχεια επεστράφη στους νόμιμους ιδιοκτήτες του καθώς ήταν κοντέινερ με εμπορεύματα ιδιωτών και όχι σιδηροδρομικός εξοπλισμός.

Εντολή να εξεταστεί εκ νέου

Για το κατεστραμμένο πλέον κοντέινερ υποβλήθηκε αίτημα από ιδιώτες πραγματογνώμονες να εξεταστεί εκ νέου και έτσι ο ανακριτής έδωσε εντολή να μεταφερθεί και αυτό στο Κουλούρι, όχι γιατί το αναζητούσε αλλά γιατί έχει δοθεί η εντολή να ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των συγγενών και να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για συγκάλυψη.

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν να οριστούν ειδικοί μεταλλουργοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εξετάσουν τα κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αλλά και την επιβατική. Ο ίδιος πραγματογνώμονας τονίζει ότι το συγκεκριμένο κοντέινερ – φέρει ίχνη σύγκρουσης και μπλε μπογιά από το χτύπημα με την πίσω ηλεκτρομηχανή- βρισκόταν αρκετά μακριά από το σημείο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.

Επισημαίνει ακόμα ότι οι διορισμένοι πραγματογνώμονες ορθώς θεώρησαν σημαντικά για τη σύγκρουση τα πρώτα τρία βαγόνια (επίπεδες πλατφόρμες) με τις λαμαρίνες, ενώ κράτησαν και την τέταρτη πλατφόρμα στον φυλασσόμενο χώρο στο Κουλούρι και φυσικά και τις δύο ηλεκτρομηχανές της εμπορικής.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Αιχμές στην κυβέρνηση αφήνουν το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και το ΚΚΕ μετά τον εντοπισμό του κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που αναζητούσαν οι Αρχές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει πως «πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα ακόμα και τώρα σε οικόπεδα ιδιωτών και όχι στα χέρια των ανακριτικών αρχών».

Ζητά, δε, απαντήσεις τόσο για το πώς μεταφέρθηκε και το ποιος έδωσε την εντολή

«Μας οφείλετε την αλήθεια, ανόθευτη και αμοντάριστη» τόνισε.

«Ενοχή η σιωπή της κυβέρνησης»

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σημειώνει πως «η σημερινή αποκάλυψη (…) εκθέτει βαρύτατα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».

Ενημερώνει, μάλιστα, πως αναμένεται να καταθέσει άμεσα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου επίκαιρη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας απαντήσεις.

«Η μέχρι στιγμής σιωπή της κυβέρνησης είναι ενοχή και προστίθεται σε μια αλυσίδα γεγονότων που στόχο είχαν τη συγκάλυψη» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η σημερινή είδηση για τον εντοπισμό του “χαμένου κοντέινερ” της εμπορικής αμαξοστοιχίας εκθέτει την κυβέρνηση και αναδεικνύει ότι κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, όχι απλά έχουν αγνοηθεί, αλλά έχουν συνειδητά αποσιωπηθεί» επισημαίνει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και τονίζει στη συνέχεια:

«Η τελευταία εξέλιξη επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, που περιέχεται στο πόρισμα που κατέθεσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ότι δίπλα σε αυτό καθ’ αυτό το έγκλημα των Τεμπών, υπάρχει και το έγκλημα της συγκάλυψης, που πρέπει εξίσου να διερευνηθεί.

Και όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη για την παραλίγο σύγκρουση επιβατικού με εμπορικό τρένο που μετέφερε πυρομαχικά στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας ότι το “πάμε κι όπου βγει” εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα στις μεταφορές».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 19:03:45

Back to top button