Ελλάδα

Τέμπη – Οργή συγγενών για τη συναυλία με αντίτιμο στο Καλλιμάρμαρο: «Τα παιδιά μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€ – Ποιο αρρωστημένο μυαλό;»

Θύελλα αντιδράσεων από γονείς και συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών προκάλεσε η επιλογή να μπει εισιτήριο 15 ευρώ στη συναυλία της 11ης Οκτωβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο που διοργανώνεται στη μνήμη τους.

 «Τα ονόματα των παιδιών μας δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€», διαμηνύεται προς τους διοργανωτές («Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών«) και αφού υπογραμμίζεται ότι δεν εκπροσωπούν όλες τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, τίθενται ερωτήματα για το πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν στη συναυλία.

Την αυλαία των αντιδράσεων άνοιξε ο Νίκος Πλακιάς, ο οποίος έχασε στα Τέμπη τις δίδυμες κόρες του, Χρυσή και Θωμαΐδα, καθώς και την ανιψιά του, Αναστασία.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιά ο εν λόγω σύλλογος με ιδρύτρια και πρόεδρο τη Μαρία Καρυστιανού (η οποία έχασε στη σιδηρορομική τραγωδία την κόρη της) δεν απορτίζεται παρά μόνο από έξι οικογένειες θυμάτων. Και ακολούθως, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με την επιβολή εισιτηρίου σε μία συναυλία όπως αυτή για τα θύματα των Τεμπών, θέτει μία σειρά από ερωτήματα όπως για το πού θα καταλήξουν τα χρήματα, αλλα και για ποια τελικά είναι η εταιρεία παραγωγής.

Σε ανάρτηση του μάλιστα, ο Νίκος Πλακιάς κάλεσε όσους καλλιτέχνες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν (αφιλοκερδώς) στη συναυλία, να ακυρώσουν την παρουσία τους εκεί, προειδοποιώντας με ασφαλιστικά μέτρα.

«Οποιος έχει οικονομική ανάγκη, να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό, όπως π.χ. ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€»,  επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του που αναλυτικά έχει ως εξής:

 «Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο Καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Φοίβος Δεληβοριάς και άλλοι… Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα;

»Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί, διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα. Οποιος έχει οικονομική ανάγκη, να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό, όπως π.χ. ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή τη συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο».

Ζήτημα εγείρει ο κ. Πλακιάς και για την εταιρεία παραγωγής της συναυλίας που όπως προκύπτει από έγγραφα που παρουσίασε ο ίδιος, αλλάζει έδρα κατά το δοκούν…

Οπως σημείωσε αρχικά, η έδρα της εταιρείας παραγωγής ενώ ανέφερε ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ήταν τελικά στην… Καλλιθέα, στην Αθήνα, και αντιστοιχεί σε σύλλογο γυναικών της περιοχής, για να αλλαξει εκ νέου λίγο αργότερα, «μετακομίζοντας» στην Ερμού!

«Και μπαίνοντας στο site που πουλάει τα εισιτήρια βλέπω και το εξής : Ενώ λέει ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, η διεύθυνση είναι στην Καλλιθέα στην Αθήνα. Και ψάχνοντας βλέπω ότι αυτή η διεύθυνση αντιστοιχεί σε έναν σύλλογο γυναικών της Καλλιθέας. Τι γίνεται εδώ πέρα;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Πλακιάς, για να «ανεβάσει» και νέα ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία η έδρα άλλαξε και έγινε Ερμού.

«Πάει η Καλλιθέα. Έγινε Ερμού σήμερα. Τρέχουν να τα μαζέψουν. Πιστεύω να καταλαβαίνετε πλέον και οι πιο δύσπιστοι τι γίνεται», σχολίασε σε δηκτικό ύφος ο πατέρας της Χρυσής και Θωμαΐδος που χάθηκαν τόσο άδικα στη σιδηροδρομική τραγωδία.

Τη σκυτάλη των αντιδράσων πήρε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, που έχασε την 56χρονη μητέρα του, Μαρία Εγούτ.

«Εχω ήδη τοποθετηθεί στο Facebook. Συμφωνώ με τον @PlakiasNikos. Ο σύλλογος εκπροσωπεί 5 οικογένειες και αφήνει να αιωρείται ότι μας εκπροσωπεί όλους. Παρακαλώ να υπάρξει λίγος σεβασμός. Έχουμε ξαναθίξει το θέμα αυτό. Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε κάποια θέματα», τόνισε στη δική του ανάρτηση.

Τη διαφωνία της με οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη έναντι χρηματικού αντιτίμου, εξέφρασε και η Αννα Καρατζόγλου, μητέρα της 23χρονης Κέλλυς Πορφυρίδου που έχασε τη ζωή της στο φρικτό δυστύχημα.

«Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη με χρηματικό αντίτιμο με βρίσκει αντίθετη. Ονομαστικά μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει. Στο σύνολο των 57 όμως όχι», θέλησε να υπογραμμισει.

«Πρέπει, επιτέλους, ο σύλλογος να τοποθετηθεί για το ποιες οικογένειες εκπροσωπεί! Δεν πρέπει να αιωρείται τίποτα όταν αφορά τους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα όταν ζητάνε οικονομικό αντίτιμο!», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπουρνάζης, ο οποίος έχασε στα Τέμπη τον πατέρα του, Ευάγγελο, και τον αδελφό του, Παναγιώτη Μπουρνάζη.

Για προσβολή μίλησαν ο αδελφός και ο σύζυγος της Αθηνάς Κατσάρα, Ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών «μας προσβάλλει με τις κινήσεις αυτές», έγραψαν, ενώ ο  Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας, αφού επισημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει συνάντηση όλων των συγγενών των θυμάτων για το θεμα της συναυλίας, διερωτήθηκε: «Ποιος επιχειρηματίας επενδύει στην απώλεια των αγαπημένων μας που χάθηκαν άδικα;».

Οξύτεριη στην αντίδρασή της ήταν η Βάσω Κούλπα: «Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου. ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε. Ποιο αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε να οργανώσει πατώντας ψυχές ζητώντας χρήματα, χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτές τις ενέργειες που δεν συμφωνούμε» διερωτήθηκε στοχοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Σύλλογο και την πρόεδρό του.

«Δεν δέχομαι να υπάρχουν εισιτήρια, δεν δέχομαι κανείς να πατάει στο όνομα των νεκρών ανθρώπων μου με ένα εισιτήριο των 15€», έγραψε σε ανάρτησή της η Αθανασία Μπουρνάζη – κόρη του Βαγγέλη Μπουρνάζη και αδελφή του Παναγιώτη Μπουρνάζη, θύματα των Τεμπών. «Δεν συμφωνώ με αυτή την συναυλία διότι δεν δέχομαι να υπάρχουν εισιτήρια, δεν δέχομαι κανείς να πατάει στο όνομα των νεκρών ανθρώπων μου με ένα εισιτήριο των 15€», διεμήνυσε, για να ακολουθήσουν αντίστοιχες αναρτήσεις και πολλούς άλλους γονεις και συγγενείς θυμάτων.

Απάντηση Καρυστιανού: Εμείς είμαστε πιο επιθετικοί – χρειαζόμαστε τα χρήματα

Σε μια πρσπάθεια να απαντήσει στις ανωτέρω αντιδράσεις, η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού,  παραδέχεται αφενος ότι ο σύλλογος που έχει ιδρύσει, δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες, παρά μόνο την ίδια και  κάποιους άλλους στγγενείς, αφετέρου δε, υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε».

Και με την επισήμανση η ίδια είναι πιο επιθετική στηνπροσέγγισή της έναντι άλλων χαροκαμένων γονιών των Τεμπών, δηλώνει ότι χρειάζεται τα χρήματα για τον νομικό της αγώνα:

«Αποφασίσαμε να κάνουμε τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς και άλλες οικογένειες δεν συμμετέχουν», αναφέρει σε ένα «καρφί» για τις οικογένειες που δεν ακολούθησαν το δικό της «μονοπάτι» δικαίωσης.

Ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα είπε -οδηγώντας το ΙΧ της- η κυρία Καρυστιανού στο διάρκειας 4 λεπτών βίντεο που «ανέβασε» στα social media ως απάντηση στα «πυρά» που δέχθηκε λόγω του εισιτηρίου των 15 ευρώ στη συναυλία της 11ης Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο.

«Θα ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια για το θέμα που δημιουργήθηκε από τον κύριο Πλακιά για τη συναυλία που θα γίνει για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος, μαζί με κάποιους καλλιτέχνες.

Η τοποθέτησή μου, παρόλο που οι δημοσιογράφοι με ρωτάνε να σχολιάσω τον κ. Πλακιά, δεν θα είναι για τον κ. Πλακιά. Ας μιλήσει για τον εαυτό του. Εγώ θα μιλήσω για τον Σύλλογο.

Εχω πει πολλές φορές ότι δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα συγγενών, σίγουρα διπλάσιος αριθμός απ’ αυτόν που αναφέρει ο κ. Πλακιάς, από πολύ νωρίς, διότι κατανόησε τη δυσκολία του αγώνα και θεώρησε ότι είναι καλύτερο πως είμαστε ενωμένοι. Δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες.

Εμείς στον σύλλογο έχουμε μια πολύ επιθετική νομική γραμμή που στηρίζουμε ένθερμα και έχουμε αποφασίσει ότι θα την απλώσουμε στο εξωτερικό.

Εχουμε κάνει κινήσεις γι’ αυτό. Εχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία, τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Εχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν και που, δυστυχώς, δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που μπορούμε να τον στηρίξουμε.

Παρά ταύτα, δεν δεχόμαστε αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για τη δικαίωση του αγώνα μας.

Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε τη συναυλία για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς και άλλες οικογένειες δεν συμμετέχουν.

Αλλά δεν το κάναμε μόνο για αυτό. Θέλαμε εκείνη τη μέρα, όλοι να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα θέλαμε η φωνή μας να φτάσει μέχρι ψηλά. Ηταν μια μέρα αγάπης, μια μέρα σύμπνοιας, και ομαδικότητας και συλλογικότητας, και είναι κρίμα που αυτό αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο.

Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε. Είμαστε διάφανοι και ξεκάθαροι και έχουμε αποδείξει πόσο πολύ μας ενδιαφέρει να πετύχει ο αγώνας μας.

Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους τους καλλιτέχνες που από την αρχή αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και στους καλλιτέχνες που περιμένουν να οργανωθεί η εκδήλωση, η οποία έχει μπλοκαριστεί από την κ. Μενδώνη.

Εκείνη τη μέρα ας σταθούμε σ’ αυτό, στο ότι θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που έφυγαν. Και θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί για τα παιδιά που είναι δίπλα μας και για εμάς τους ίδιους που επιθυμούμε μια καλύτερη κοινωνία. Σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μας…».

Εκ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ο Φοίβος Δεληβοριάς δήλωσε ότι το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη και μάλιστα αγόρασε και ο ίδιος εισιτήρια για να ενισχύσει τον Σύλλογο:

«Πηγαίνω στη συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη.

Αγόρασα μάλιστα και ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.

Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία.

Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

«Εχω δώσει τον λόγο μου στους συμπολίτες-συγγενείς θυμάτων των Τεμπών, που ήρθαν σε επαφή μαζί μου εδώ και καιρό και μου ζήτησαν -τιμώντας με έτσι- να έχω συμμετοχή σε συναυλία για τη στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη, ότι θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω, παρ’ ότι έχω απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη -το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί, είτε μείνει έστω και μία μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού», ανέφερε με τη σειρά του ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι παρά τις διαμαρτυρίες των άλλων συγγενών, ο ίδιος θα είναι παρών την 11η Οκτωβρίου.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 14:01:03

Back to top button