Ελλάδα

Τέμπη: «Η αντεπίθεση της αλήθειας» και ο οδικός χάρτης μετά την προανακριτική

Η πιο βραχύβια προανακριτική επιτροπή είναι παρελθόν, αλλά η διερεύνιση της τραγωδίας των Τεμπών έχει πολύ μέλλον, τόσο στο δικαστικό της βραχίωνα, όσο και στον πολιτικό.

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι «Έχει έρθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί», δίνει το στίγμα για την τακτική του κόμματος το ερχόμενο διάστημα. Η «αμυντική» στάση των προηγούμενων μηνών φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά και σ’ αυτό συνέτειναν οι πρόσφατες εξελίξεις. Κυρίως δε η αποκάλυψη της έκθεσης Δέδε που είχε ζητήσει η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων και οδήγησε στην κόντρα Φλωρίδη- Βερβεσού και κατά την κυβέρνηση καταρρίπτει την θεωρία του παράνομου φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και της συγάλυψης.

Σκληρή γλώσσα για την αντιπολίτευση

Η ρητορική άρχισε να γίνεται πιο έντονη και πιο επιθετική, με κύριο στόχο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που «εργαλειοποιούν την τραγωδία». Άλλωστε και από το βήμα της συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη και στην αντιπολίτευση και σε ορισμένα μέσα κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Το πόρισμα και τα μη- πορίσματα

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν όπως αναμενόταν τα κόμματα εντός της προανακριτικής με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά τη δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου για παράβαση καθήκοντος ζήτησε η ΝΔ. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζουν πως τα στοιχεία είναι επαρκή για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα και να ζητηθεί από την Ολομέλεια να παραπεμφθεί ο πρώην υφυπουργός στο δικαστικό συμβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το δικό του πόρισμα, με την οποία καταγγέλλει από τη μια την ΝΔ για αντισυνταγματικές πρακτικές, με το κλείσιμο της επιτροπής δηλαδή, χωρίς εξέταση στοιχείων και μαρτύρων. Ζητά όμως την άσκηση δίωξης στον Χρήστο Τριαντόπουλο για παράβαση καθήκοντος και να συνεχιστεί η έρευνα και για άλλες αξιόποινες πράξεις και άλλων πολιτικών προσώπων

Νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, κατέθεσαν κοινή δήλωση με την οποία καταγγέλλουν την διαδικασία και θέτουν ζήτημα ακυρότητάς της, ενώ το ΚΚΕ δεν κατέθεσε γνώμη για να μην νομιμοποιήσει την διαδικασία όπως λένε οι βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στην διαδικασία. Η Ελληνική Λύση ζητά από το δικαστικό συμβούλιο να επιστρέψει η υπόθεση στη Βουλή, ενώ και η Νίκη καταγγέλλει την διαδικασία.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει για τελευταία φορά την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας και εντός 15 ημερών από την Δευτέρα η συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπου θα αποφασιστεί με μυστική ψηφοφορία η παραπομπή ή όχι του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Οι κινήσεις Σπίρτζη πέφτουν σε νομικό κενό

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον χειρισμό της περιβόητης σύμβασης 717, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύσταση προανακριτικής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του. Ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στο αίτημα του πρώην υπουργού αναφέροντας ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να προβεί σε μία τέτοια κίνηση από τον κανονισμό της Βουλής.

Ο λόγος στο δικαστικό συμβούλιο

Καθώς είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραμπέμψει τον Χρήστο Τριαντόπουλο στο δικαστικό συμβούλιο η ανάκριση φεύγει πλέον από τη Βουλή και ανατίθεται σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος μπορείο να διερευνήσει τα πάντα, να αναβαθμίσει κατηγορίες, να βρει αν υπάρχουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα. Άλλωστε οι δυνατότητες που έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί, αφού η υπόθεση φύγει από τη Βουλή ήταν έναν από τα βασικά επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς για την απόφαση Τριαντόπουλου και της πλειοψηφίας να συντομεύσουν τις εργασίες της προανακριτικής και να παραπέμψουν τον πρώην υπουργό στον φυσικό δικαστή.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 10:01:00

Back to top button