Ελλάδα

«Σύγχρονος μαχητής»: Νέα στολή από το μέλλον για τον οπλίτη πρώτης γραμμής – πρόγραμμα €204 εκατ.

Από το αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός» της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων δόθηκε την Τρίτη η εκκίνηση του προγράμματος «Σύγχρονος Μαχητής» του Ελληνικού Στρατού, με στόχο την αναβάθμιση του ατομικού εξοπλισμού που φέρει ο οπλίτης πρώτης γραμμής -η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας- προκειμένου να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο μάχης.

Η αρχιτεκτονική της αναβάθμισης στηρίζεται σε πέντε επίπεδα: Επιβίωση, Επικοινωνία, Επίγνωση, Ευελιξία και Ισχύς πυρός.


Το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής» προϋπολογισμού €204 εκατ. εντάσσεται στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) 2025 – 2036 και θα υλοποιηθεί σε δύο Φάσεις με πρώτη παραλαβή υλικών έως τον Αύγουστο 2026 και κατά προτεραιότητα χορήγηση στο προσωπικό του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ.

Θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη κυρίως των Στρατιωτικών Εργοστασίων (700 ΣΕ και 301 ΕΒ) με εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής περί του 90% των υπό προμήθεια ατομικών υλικών.


«Σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις δεν νοούνται χωρίς σύγχρονους μαχητές. Το σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων απαιτεί νέο εξοπλισμό του κάθε μαχητή που να παρέχει και προστασία, και ευελιξία και ισχύ πυρός», τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση ΕΔΩ της νέας στολής και του αναβαθμισμένου εξοπλισμού – ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στο πλαίσιο της  υλοποίησης της «Ατζέντας 2030».

«Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα, τον έλληνα στρατιώτη του 21ου αιώνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών και είναι χρηματοδοτημένο με 204 εκατ. ευρώ», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. «Θα αρχίσει να εξελίσσεται αμέσως», τόνισε, και για το σύνολο του ελληνικού Στρατού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2030.


Ειδική αναφορά θέλησε να κάνει ο υπουργός στο σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα του προγράμματος στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι «έχει δυνατότητα να παράξει περίπου το 90%» του εξοπλισμού καθιστώντας το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα ένα μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας».


Οπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση στη Σχολή Ευελπίδων, στόχος της νέας στολής μαχητή είναι να καταστεί ο έλληνας στρατιώτης ισχυρός, αποτελεσματικός και έτοιμος να ανταποκριθεί στο σύγχρονο και απρόβλεπτο πεδίο της μάχης.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, εμφανίζονται νέες μορφές απειλών και ασύμμετρου πολέμου, υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις ευελιξίας και επιβιωσιμότητας.

Για  την επιβίωση των μαχητών παρέχονται νέα κράνη, αντιβαλλιστική θωράκιση, συλλογή Α’ Βοηθειών και κατάλληλη ένδυση και υπόδηση.

Για την ισχύ πυρός, η νέα στολή εξασφαλίζει ισχυρότερα πυρά αλλά και ταχύτητα και ακρίβεια με αναβαθμισμένο εξοπλισμό και σκοπευτικά νέας γενιάς.

Στον τομέα των επικοινωνιών, εξασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλής επικοινωνία και ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο της μάχης και για την αντίληψη στο πεδίο, η νέα στολή παρέχει δυνατότητες επίγνωσης της τακτικής κατάστασης επιτρέποντας προσδιορισμό γεγονότων και δεδομένων και ταχύτητα στην απόφαση ενεργειών.

Οσον αφορά την ευελιξία, ο εξοπλισμός είναι ελαφρύτερος με σύγχρονα υλικά, προσφέροντας ταχύτητα, εργονομία και καλύτερη κατανομή βάρους.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 16:28:00

Back to top button