Πολιτική

Σύγκρουση ή κατευνασμός; Οι τρεις «φυλές» της Νέας Δημοκρατίας

Το αν θα κρατήσει η «συναντίληψη» Καραμανλή – Σαμαρά στο προσεχές μέλλον ή το μέτωπο θα σπάσει, το αν το Μαξίμου θα τρέξει αποτελεσματικά μία στρατηγική συσπείρωσης με κατασκευή εξωτερικού εχθρού, τα ορόσημα στα εθνικά και όχι μόνο που έρχονται με ταχύτητα αλλά και τα «λάβαρα», που ακόμη υπάρχουν εντός της Νέας Δημοκρατίας, θα κρίνουν πολλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής

Ρήξη Μητσοτάκη – Σαμαρά με «άρωμα» από τα παλιά

Όπως σχολιάζουν αρκετοί, η σχέση του Μεσσήνιου με τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν σίγουρα ποτέ… «πληκτική», από την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μέχρι το Σκοπιανό, την Πολιτική Άνοιξη, την επιστροφή του και την Πρωθυπουργία, την ήττα του από τον Α. Τσίπρα και την παράδοση των κλειδιών του Μαξίμου… μέχρι τις όλο και πιο ηχηρές παρεμβάσεις και διαφοροποιήσεις του σε σχέση με τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε όλη αυτή την πορεία ο Αντώνης Σαμαράς δημιούργησε πολλούς φίλους εντός της Νέας Δημοκρατίας, φανατικούς οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς.

konstantinos mitsotakis samaras petsalnikos

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππός Πετσάνλικος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, στις 8 Φεβρουαρίου 2015.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Η σύγκρουση με την οικογένεια Μητσοτάκη πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1992 όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, τον αποπέμπει σε ηλικία μόλις 41 ετών από το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς διαφωνεί με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Σκοπιανό. Ακολουθούν τα πέτρινα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης και η επιστροφή στη Νέα Δημοκρατία με επικράτηση επί της Ντόρας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές. Ο Σαμαράς απομακρύνθηκε τότε από τον μεσαίο χώρο του Καραμανλη και έστριψε το κόμμα στα δεξιά.

mitsotakis samaras

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλούν σε εκδήλωση του “Ιδρύματος Αντώνης Σαμαράς”, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Fast forward στο 2016 ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη μάχη για την ηγεσία, με το outsider Μητσοτάκη να κάνει τελικά την έκπληξη και να αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος. Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη όμως άρχισε η κριτική.

Ήταν Δεκέμβριος του 2019 όταν ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο του κόμματος βρέθηκε ανοιχτά σε αντιδιαστολή με την πολιτική Μητσοτάκη σε δύο καίρια ζητήματα, στο μεταναστευτικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Σαμαράς με ένα μανιφέστο άφηνε αιχμές για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι πρόκειται για “λαθρομεταναστευτικό” ενώ ζητούσε η χώρα να “αποδεσμευτεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Από τότε ο Αντώνης Σαμαράς πετάει το “δεξί γάντι” στον Κυριάκο Μητσοτάκη συχνά πυκνά με την Κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει μία ευθεία αντιπαράθεση. Είτε πρόκειται για τα σχόλια του για τα ελληνοτουρκικά είτε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είτε για την ανάγκη δεξιάς στροφής της Κυβέρνησης, για να μην ξεχνάμε και την ενόχληση που υπήρχε για το ποιός θα τοποθετηθεί Επίτροπος της χώρας στην ΕΕ…

Σε όλη αυτή την πορεία δεν είναι λίγοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του πρώην Προέδρου και Πρωθυπουργού στη Βουλή. Συνομιλητές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν πολλοί, αλλά οι πιο σταθεροί μέσα στα χρόνια είναι για πολλούς ο Μίλτος Χρυσομάλλης Βουλευτής Μεσσηνίας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης Βουλευτής Αχαίας και ο Κώστας Βλάσης Βουλευτής Αρκαδίας.

SAMARAS katsaniotis vlassis xrysomallis

Από αριστερά: Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Βλάσσης, Αντώνης Σαμαράς και Μίλτος Χρυσομάλλης

Από τους τρείς την πιο στενή επαφή με τον πρώην Πρωθυπουργό διατηρεί σύμφωνα με τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, στο μεταναστευτικό και τη χρήση εργατών γής, ενώ όταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισαν να μη δώσουν το παρών στη φετινή ΔΕΘ έκανε λόγο για «αναμενόμενες απουσίες» ζητώντας η «γαλάζια» παράταξη να έρθει πιο κοντά στη δεξιά της βάση. Πρόσθεσε τότε μάλιστα πως «η αντιπολίτευση είναι από τα δεξιά και πρέπει να το προσέξουμε. Η κοινωνία απέρριψε τις πολιτικές μας».

Οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού φαίνεται να είναι πολύ στενές με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ δοκιμάστηκαν σύμφωνα με κάποιους με τον κ. Βλάσση όταν δεν προχώρησε η υποψηφιότητα του Κώστα Βλάση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά αντιθέτως στηρίχθηκε εκείνη του κ. Δημήτρη Πτωχού.

Στο παρελθόν πολύ κοντά στο “στρατόπεδο” Σαμαρά θεωρούνταν και οι νυν Υπουργοί Κ. Καραγκούνης και Δ. Βαρτζόπουλος με τον Υφυπουργό Υγείας και Ψυχίατρο κ.Βαρτζόπουλο όμως να εκπλήσσει πολλούς καθώς άλλαξε στάση στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών τον περασμένο Ιανουάριο και ψήφισε τη ρύθμιση. Πιο κοντά στην Κυβέρνηση φαίνεται να έχει έρθει και ο Στράτος Σιμόπουλος με ρόλο πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Είναι πολλά τα στελέχη εκ δεξιών τα οποία αναδείχθηκαν επι Σαμαρά και παραμένουν συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού χωρίς όμως να ταυτίζονται όπως όλα δείχνουν με κάποια «ομάδα» ή να παίρνουν απευθείας «γραμμή».

«Αν τεντώσει το θέμα πολύ δύσκολα κάποιοι θα παίξουν το κεφάλι τους κορώνα γράμματα» έλεγε στο CNN Greece πηγή μέσα στη Νέα Δημοκρατία με γνώση της ιστορίας της παράταξης αλλά και των τωρινών συσχετισμών.

Το «λάβαρο» του Καραμανλή και ο «μεσαίος χώρος»

Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί για πολλούς εντός της Νέας Δημοκρατίας την «ψυχή της παράταξης» και παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός από Βουλευτές και από την βάση του κόμματος.

Η ανθρωπογεωγραφία της γαλάζιας παράταξης θέλει το καραμανλικό στρατόπεδο πολυπληθέστερο του Σαμαρικού, αλλά λιγότερο ομοιογενές και συμπαγές.

«Ο Κώστας Καραμανλής δεν αγαπά τις ομαδοποιήσεις» έλεγε πηγή στο CNN Greece και εξηγούσε την εκτίμηση που έχουν πολλοί Βουλευτές στον πρώην Πρωθυπουργό κάτι που δεν αλλάζει.

Ως καθαρά «καραμανλικός» και συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού θεωρείται από τους περισσότερους ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος, Υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα σε θέματα εμπορίου και καταναλωτή στη δεύτερη Κυβέρνηση Καραμανλή και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. από το 1997 έως σήμερα.

Πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό φέρεται να παραμένουν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιάννης Ανδριανός. Ο κ. Στυλιανίδης έχει διατελέσει εξάλλου επί Καραμανλή Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2007) Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων(2007-2009) αλλά και Υπουργός Μεταφορών. Από την άλλη ο Γιάννης Ανδριανός έχει διατελέσει διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου του Κώστα Καραμανλή (2004-2009) και, παλαιότερα ήταν διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας (2000-2004) και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ (1997-2000).

KARAMANLIS vlachos stylianidis andrianos

Από αριστερά: Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Ανδριανός

Η κριτική του Κώστα Καραμανλή επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα κάτι που κάνει ιδιαιτέρως κρίσιμες τις παρεμβάσεις του τις επόμενες ημέρες, λίγα 24ωρα πριν την έλευση Φιντάν στην Αθήνα, όπου μπορεί να υπάρξει πράσινο φως για περαιτέρω πρόοδο στα ελληνοτουρκικά. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγους μήνες ο Κ. Καραμανλής προειδοποιούσε πως «είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο ΔΔ της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο ΔΔ να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων».

Επισήμανε πως «υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».

Τρεις θα είναι συνολικά οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο Κώστας Καραμανλής για το επόμενο διάστημα η πρώτη στο βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» στις 4 Νοεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η δεύτερη στο βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ», με αντικείμενο τις γερμανικές επανορθώσεις και τη διεκδίκησή τους εντός του Νοεμβρίου στην Πελοπόννησο και η τρίτη στο βιβλίο του Μιχάλη Ψύλλου για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ακραιφνώς «Προεδρικοί»

Αρκετοί εντός της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν πάντως πως εδώ και χρόνια ομαδοποιήσεις «Σαμαρικών» ή «Καραμανλικών» που γίνονται από πολλούς δεν καταγράφουν σωστά την πραγματικότητα, καθώς οι δύο πρώην Πρόεδροι έχουν πολλά χρόνια που έχουν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό θώκο και οι περισσότεροι Βουλευτές κινούνται αυτόνομα.

Η πραγματικότητα είναι πως αρκετά στελέχη έχουν πλέον αναφορά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το άνοιγμα στο οποίο προχώρησε με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ το 2016 και φυσικά η συσπείρωση γύρω του υπήρξε πρωτοφανής μετά και το συντριπτικό 41% του 2023.

mitsotakis vouli nea dimokratia

Βουλευτές ης Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν όρθιοι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή στις 23 Οκτωβρίου 2024.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βουλευτές όπως μεταξύ πολλών άλλων οι Τάσος Γαϊτάνης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Μακάριος Λαζαρίδης είναι μεταξύ αυτών που βρίσκονται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό.

Η στρατηγική της συσπείρωσης και το «άνοιγμα» στον Κ. Καραμανλή

Όλα δείχνουν πως η απουσία αντιπολίτευσης έχει κάνει κακό στη Νέα Δημοκρατία, οδηγώντας μεταξύ άλλων και στο μπαράζ ερωτήσεων «γαλάζιων» Βουλευτών σε Υπουργούς για ζητήματα ακρίβειας και καθημερινότητας.

Η εκλογή Ανδρουλάκη κατά πολλούς θα αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση η οποία αναζητά εξωτερικό εχθρό ώστε να συσπειρωθεί. Δεν ήταν διόλου τυχαία η στάση του Πρωθυπουργού στη Βουλή πριν από λίγα εικοσιτετράωρα απέναντι τόσο στο Ν. Παππά όσο και στο Ν. Ανδρουλάκη.

Από την άλλη «γαλάζιοι» με ικανοποίηση παρατήρησαν την περασμένη Τετάρτη τον Πρωθυπουργό να υπερασπίζεται την Κυβέρνηση Καραμανλή στη συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Για κάποιους η αποστροφή του Πρωθυπουργού ήταν άνοιγμα προς το στρατόπεδο Καραμανλή, στην ίδια ομιλία όπου ταυτόχρονα υπήρχαν οι αιχμές για «χαριεντίσματα» άλλων… με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά.

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη σχετικά με το ποιός ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας δήλωσε «δεν θέλω τώρα να γυρίσω πίσω ιστορικά στο ποιος έσωσε τη χώρα, ποιος καταδίκασε τη χώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει, όταν γυρνάτε στο 2010, ναι, η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των δικών σας ημερών».

Συνέχισε ο Πρωθυπουργός μάλιστα υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ το 2009 ψήφισε έναν προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε αύξηση δαπανών γιατί «λεφτά υπήρχαν». “Τέσσερις μήνες μετά, δυστυχώς, η χώρα «έσκασε» στα χέρια σας” σημείωσε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορές Μητσοτάκη σε ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και «ασφαλείς κυβερνητικές πλειοψηφίες»

Εν μέσω σεναρίων για το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή, θα πρέπει να σημειωθεί και κάτι ακόμη που πέρασε απαρατήρητο από πολλούς, αλλά όχι από έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τα οποία συνομιλεί το CNN Greece.

Δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. Την περασμένη Δευτέρα κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του Υπ. Ανάπτυξης για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη και την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων είναι η πολιτική σταθερότητα και η ασφαλής κυβερνητική πλειοψηφία, «η οποία μας επιτρέπει να υλοποιούμε αυτές τις πολιτικές σε βάθος χρόνου». Αντίστοιχη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ το βράδυ της Πέμπτης, κατά πολλούς υπενθυμίζοντας σε όλους το τι διακυβεύεται…

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από την τροπή που θα πάρει ο ελληνοτουρκικός διάλογος με την έλευση Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, αλλά και η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό καθώς εκεί θα φανεί το αν οι «φυλές» της Νέας Δημοκρατίας συνεννοούνται, φωνάζουν μόνο και μόνο για να ακούγονται ή προχωρούν σε βαθύτερη ρήξη…




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-26 12:09:00

Back to top button