Κόσμος

Σχεδόν 500.000 οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο – Αναχαιτίστηκε βαλλιστικός πύραυλος κοντά στο Τελ Αβίβ

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία αποκάλυψε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και δίνουν μια εικόνα της κατάστασης που εξελίσσεται στο νότιο Λίβανο, όπου άμαχοι επιλέγουν να «περάσουν» στην Συρία, προκειμένου να προστατευθούν από τις ισραηλινές βόμβες.

Από την εκκένωση της Σιδώνας

AP Photo/Mohammed Zaatar

Ήδη πριν από την κλιμάκωση, τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από προχθές Δευτέρα, ο Λίβανος μετρούσε περίπου 110.000 εσωτερικά εκτοπισμένους και ο αριθμός αυτός «τώρα πιθανόν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο», ανέφερε ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

APTOPIX Lebanon Israel

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Το Ισραήλ, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Βέλη του Βορρά», το Ισραήλ βομβαρδίζει τον νότιο Λίβανο, στοχοποιώντας πόλεις και χωριά που σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες Δυνάμεις, κρύβονται μαχητές, όπλα και πύραυλοι της Χεζμπολάχ.

Το πρωί της Τετάρτης (25/9) η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε αποθήκη στην περιοχή Σααντίγιατ περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (…) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ.

Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ «David’s Sling» αναχαίτιζε έναν πύραυλο εδάφους- εδάφους, ο οποίος εντοπίστηκε να εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενος από τον Λίβανο, επεσήμανε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η πόλη Νετάνια.

Επίσης εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

Χθες οι IDF, δημοσίευσαν και σχετικές φωτογραφίες, σύμφωνα με τις οποίες, πύραυλοι της Χεζμπολάχ, είναι εγκατεστημένοι σε υπόγεια και σοφίτες σπιτιών στις παραμεθώριες περιοχές.

libanos hezmpolax pyravlos.jpg

Φωτογραφία πυραύλου μέσα σε σπίτι στο Λίβανο που έδωσε στην δημοσιότητα ο IDF και καταγγέλλει πως ανήκει στην Χεζμπολάχ

x/ΙDF

Ο Λίβανος «στο χείλος της αβύσσου» – Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ

Για την γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή συγκλήθηκε εκτάκτως να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα Τετάρτη στις 18:00, για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 09:47:15

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button