Κόσμος

Σχέδιο πολιορκίας των μαχητών της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα εξετάζει ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει ένα σχέδιο να αναγκάσει όλους τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, προκειμένου να πολιορκήσει τους μαχητές της Χαμάς και τους αναγκάσει να απελευθερώσει τους ομήρους.

Δεν είναι σαφές πόσοι Παλαιστίνιοι παραμένουν βόρεια του λεγόμενου διαδρόμου Netzarim, ο οποίος χωρίζει τη Γάζα στα δύο, αλλά οι εκτιμήσεις ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Το σχέδιο δεν αναφέρει εάν, πότε ή πώς θα επιτραπεί στους αμάχους να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου, χωρίς κανένα τμήμα της Γάζας να είναι απρόσβλητο από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι Παλαιστίνιοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να λάβουν υπόψη τις ισραηλινές διαταγές για μετεγκατάσταση.

Η ιδέα προέρχεται από μια ομάδα απόστρατων Ισραηλινών στρατιωτικών στρατηγών, οι οποίοι την παρουσίασαν επίσημα στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και στην αρμόδιο κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο στόχος, λένε, είναι να χρησιμοποιηθούν τακτικές πολιορκίας για να λιμοκτονήσουν οι μαχητές της Χαμάς και να τους αναγκάσουν να απελευθερώσουν τους 101 ομήρους που κρατούνται ακόμη στην περιοχή.

Ο ισραηλινός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, ανέφερε την Κυριακή ότι ο Νετανιάχου, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, είπε ότι το σχέδιο «έχει πολύ νόημα».

«Είναι ένα από τα σχέδια που εξετάζονται, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα», είπε, σύμφωνα με τον Kan. «Είμαστε δεσμευμένοι να διαλύσουμε τον πολιτικό έλεγχο της Χαμάς», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την δήλωση του Νετανιάχου, αλλά είπε ότι, «το να το βλέπει κανείς θετικά δεν σημαίνει ότι το υιοθετεί».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο επικεφαλής του στρατηγικού τμήματος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στον Νετανιάχου «αρκετές εναλλακτικές λύσεις» για το πώς να «στερήσει από τη Χαμάς τις δυνατότητες ελέγχου των πολιτών στη Γάζα».

Στρατιωτικό έδαφος ολόκληρη η Βόρεια Γάζα επ’ αόριστόν

Το δημόσιο πρόσωπο της πρότασης είναι ο απόστρατος στρατηγός Γκιόρα Εϊλάντ, ο οποίος είχε διατελεσει και ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Νετανιάχου από το 2004 έως το 2006.

«Η πραγματικότητα σήμερα στη Γάζα είναι ότι ο Σινουάρ (σ.σ. ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα) δεν αγχώνεται πραγματικά», λέει στο βίντεο. «Το σωστό είναι να ενημερώσετε τους περίπου 300.000 κατοίκους που παρέμειναν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ότι δεν τους προτείνουμε να φύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τους διατάζουμε να φύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ».

«Σε μια εβδομάδα, ολόκληρη η επικράτεια της βόρειας Λωρίδας της Γάζας θα γίνει στρατιωτικό έδαφος. Και σε αυτό το στρατιωτικό έδαφος, δεν θα μπούν εφόδια. Γι’ αυτό 5.000 τρομοκράτες που βρίσκονται εκεί, μπορούν είτε να παραδοθούν είτε να λιμοκτονήσουν».

Το σχέδιο δεν αντιμετωπίζει το ερώτημα εάν οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε στο CNNi ένας από τους υποστηρικτές του.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε ο απόστρατος στρατηγός Γκέρσον Χακόεν σε σχετική ερώτηση του CNNi. «Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη στο σχέδιο ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν».

Με πληροφορίες από: Netanyahu considering plan to force all Palestinian civilians out of northern Gaza to besiege Hamas




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 21:46:19

Back to top button