Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου ανησυχεί την Κουμουνδούρου

Η δημοσκοπική άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι  η μονοκομματική ατζέντα για τα Τέμπη την ευνοεί  ιδιαίτερα με αποτέλεσμα  το κόμμα τους να χάνει  ψηφοφόρους προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Έτσι στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν μαζί με τα Τέμπη να ανοίξουν όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες  και για τα οποία υπάρχει κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του αναφερόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας  επισήμανε  ότι  «κοινοβουλευτικά συνεργαζόμαστε μαζί της από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ερωτήματα καθώς δεν έχουμε  θέσεις για την διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμα η δήλωση της μετά τις εκλογές  είναι προβληματική . Πρέπει να πει   με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει  και νά  πεί  αν είναι με τα συμφέροντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Πολάκης ο οποίος παρενέβη  χθες στην συζήτηση για τις συνεργασίες αναφέροντας ότι: «Πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το πρόγραμμα. Θα ακυρώσουμε μια σειρά απο μνημονιακούς νόμους, θα επαναφέρουμε 13-14ο μισθό και συντάξεις με προγραμματισμό. Πρέπει να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για μεγάλη εισροή προσωπικού στον δημόσιο τομέα, τις τράπεζες, τα διυλιστήρια, τη ΔΕΗ. Θα υπάρξουν βαθιές τομές στη Δικαιοσύνη; Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπει μπροστά. Να απευθυνθεί και στη Νέα Αριστερά, και στο ΜεΡΑ25 και στο ΚΚΕ και αν θέλει και σε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαλέξει ανέφερε ο βουλευτής Χανίων και πρόσθεσε ότι : «Για να πέσει η ΝΔ και ο Μητσοτάκης χρειάζεται μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Για την κ. Κωνσταντοπούλου έχω την εκτίμηση πως δεν μπορεί να βοηθήσει. Κάνει μια μονοθεματική κατά περιόδους πολιτική εκφώνηση με μια νομική ικανότητα. Δεν έχω ακούσει κάποια πρόταση διακυβέρνησης από εκείνη».

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες ο βουλευτής Χανίων σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει  να ξεκαθαρίσει τις πολιτικές του θέσεις και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. «Θα αναγκαστούμε να προλάβουμε αν πάμε σε πρόωρες εκλογές. Λέω για συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε αυτή τη γραμμή. Tο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όσο πρέπει. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Θεωρώ πως έχουμε στελέχη, ικανότητα και θέληση να το ξεκαθαρίσουμε και να ηγηθούμε μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας. Κανείς άλλος δεν έχει πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε, αλλά δεν το κάνει γιατί έχει δεσμεύσεις. Έχουμε πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί. Για να υπάρξει συμμαχία, πρέπει να συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα. Αυτός που αντιστοιχίζεται με το λαϊκό αίσθημα και τις κοινωνικές ανάγκες, αυτός βγαίνει στον αφρό».

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τα όσα είπε ο βουλευτής Χανίων σημείωναν ότι  ο Παύλος Πολάκης «λέει εντιμα, καθαρά και δυνατά την άποψή του. Κωπηλατεί στην ίδια κατεύθυνση δεν είναι σε άλλη γραμμή. Οι θέσεις του κόμματος θα ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο και θα επικαιροποιηθούν στο προσεχές προγραμματικό συνέδριο».

Εντύπωση πάντως δημιούργησε το γεγονός  ότι μετά πο πολύ καιρό ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε  με θετικό πρόσημο στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το 2009 -10 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαμηλότερο ποσοστό από σήμερα. Τη διαφορά την έκανε η τόλμη του Τσίπρα τη στιγμή της χρεοκοπίας να πει πάμε να κυβερνήσουμε να σώσουμε και να βγάλουμε τη χώρα απο μνημόνια και η διατύπωση ενός προγράμματος, με λάθη και υπερβολές σε κάποιες στιγμές».

Πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου  συνεχίζουν να αφήνουν αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ για  την άρνησή του να συνεργαστεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος  τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος μιλώντας για τις συνεργασίες ανέφερε: «Ποια είναι η εναλλακτική; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης πάλι είπε «αν δεν είμαι εγώ, ποιος;», με μια τρομερή, αυτοκρατορική, αυτοαναφορικότητα, προχθές στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. Τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης που θα πετύχουν να συνεργαστούν, δηλαδή όποιο κόμμα καταφέρει να συνεργαστεί πρώτο με κάποιο άλλο ή κάποια άλλα, θα είναι και η λύση μετά τον Μητσοτάκη. Ο κόσμος λέει «βρείτε τα». Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό και θεωρεί ότι μπορεί το 5 να το κάνει 35 και το 10 να το κάνει 30, θα είναι αποσυνάγωγος και θα μείνει πίσω».

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ακόμα ότι σε όλες τις προηγμένες χώρες αν δεν μπορεί να πάρει το πρώτο κόμμα την εντολή την παίρνει το δεύτερο  και σχηματίζει κυβέρνηση αν συνεργαστεί με κάποιον. «Εδώ κάποιοι φωνάζουν δυνατά στα μέσα ενημέρωσης ότι μόνο μία κυβέρνηση και μάλιστα η κυβέρνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ποια προβλήματα έχει λύσει; Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis λένε οι πολίτες ότι το 2019, επί Τσίπρα, περνούσαν καλύτερα. Το 52% λέει ότι μόλις ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, περνούσε καλύτερα σε σχέση με σήμερα».  


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-11 04:58:00

Back to top button