Κόσμος

Συρία: Κινητικότητα στις ρωσικές βάσεις

Η Ρωσία αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από την πρώτη γραμμή στη βόρεια Συρία, όπως και από θέσεις στα Βουνά των Αλαουιτών, στα βορειοδυτικά, ωστόσο δεν εγκαταλείπει –για την ώρα τουλάχιστον– τις δύο βάσεις της στη χώρα.

Αυτό ανέφερε ρεπορτάζ του Reuters το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενο τοπικές πηγές αλλά και δορυφορικά δεδομένα, με φόντο την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ η οποία έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Συρία. Ο λόγος για την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στη Λατάκια, και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Δορυφορικές φωτογραφίες των προηγούμενων ωρών κατέγραψαν τουλάχιστον δύο μεταγωγικά αεροσκάφη ΑΝ-124 στη βάση Χμεϊμίμ με τους κώνους εισόδου στο εμπρόσθιο μέρος της ατράκτου τους σε ανοιχτή θέση, καθώς προφανώς προετοιμάζονταν για τη φόρτωση στρατιωτικού υλικού, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μάλιστα «τουλάχιστον ένα μεταγωγικό αεροσκάφος» από τη συγκεκριμένη βάση «πέταξε την Παρασκευή προς τη Λιβύη», όπως δήλωσε ένας σύρος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφάλειας.

Δορυφορική φωτογραφία δείχνει το βόρειο τμήμα της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ, κοντά στη Λατάκια της Συρίας (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)

Πηγές του συριακού στρατού, αλλά και των υπηρεσιών ασφάλειας που έχουν επικοινωνία με τους Ρώσους, προσέθεσαν στις δηλώσεις τους στο Reuters, ότι «η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές» καθώς και «βαρύ εξοπλισμό». Επιπλέον «φυγαδεύει υψηλόβαθμους αξιωματικούς των (υπό τον Ασαντ) ένοπλων δυνάμεων της Συρίας».


«Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα, όπως και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού του Ασαντ, με σκοπό, στη φάση αυτή, την ανασυγκρότηση, ανάλογα με τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος» υποστήριξε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν, πάντως, ότι «η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες στρατιωτικές βάσεις της» στη χώρα.



Επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούλησή της να διατηρηθούν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στη Συρία, «προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η διεθνής τρομοκρατία».

Δορυφορική εικόνα δείχνει τμήμα της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, άδειο από πλοία (Maxar Technologies/Handout via REUTERS)
Ρωσική παρουσία στη Συρία

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα υποστηρίζει τη Συρία από τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου, αναγνωρίζοντας άμεσα την ανεξαρτησία της το 1944, όταν η Δαμασκός επιδίωκε να αποτινάξει τους γάλλους αποικιοκράτες. Για πολύ καιρό, έκτοτε, η Δύση έβλεπε τη τη Συρία ως χώρα – σοβιετικό δορυφόρο.


Οι ρωσικές βάσεις στη Συρία αποτελούν, άλλωστε, ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας. Η ναυτική βάση της Ταρτούς είναι το μοναδικό σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού των Ρώσων στη Μεσόγειο, ενώ η βάση στη Χμεϊμίμ αποτελεί σημαντικό σταθμό διέλευσης για στρατιωτικές και μισθοφορικές δραστηριότητες τους στην Αφρική.

Παράλληλα, η Ρωσία διαθέτει σταθμούς υποκλοπών στη Συρία, οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα με τους συριακούς σταθμούς σημάτων, σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού και της δυτικής αντικατασκοπείας.

Η βάση στην Ταρτούς χρονολογείται από το 1971 ενώ, μετά τη ρωσική επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο για τη στήριξη του Ασαντ, η Μόσχα απέσπασε το 2017 ένα συμβόλαιο το οποίο της παραχωρεί τις εγκαταστάσεις επί 49 έτη δωρεάν.

Μένει να φανεί αν η εναλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αλλαγή του status quo σε ό,τι αφορά την πολύχρονη αυτή ρωσική παρουσία στην περιοχή…

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-15 13:43:00

Back to top button