Κόσμος

Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Ερωτήματα για ρωσική εμπλοκή – Τι λέει η Μόσχα

Οι καταγραφείς πτήσης, γνωστά ως μαύρα κουτιά, βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις μπορούν να υποδεικνύουν μια πιθανή αιτία: Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι ένα ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να περιορίσει τον επιβατικό αεροσκάφος. Και αυτή η εκδοχή των γεγονότων, η οποία αρχικά διακινήθηκε από ανώνυμες πηγές στο Αζερμπαϊτζάν, και στη συνέχεια ανοιχτά από έναν νομοθέτη του Αζερμπαϊτζάν, τον Ρασίμ Μουσαμπέγιοφ – φαίνεται να κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η επίσημη εικόνα στη Ρωσία είναι κάπως διαφορετική. Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/12), η κύρια είδηση ​​σχετικά με την τραγωδία στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 σημείωσε ότι εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας αεροσκαφών Embraer αναμενόταν να φτάσουν στο Καζακστάν, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην πιθανότητα του αεροσκάφους να είχε καταρριφθεί. Επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν σιωπηλός ως προς την καταστροφή, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι.

«Αυτό το αεροπορικό περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση και μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπεράσματα ως αποτέλεσμα της, δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και δεν θα κάνουμε», είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

«Ταυτόχρονα, έχουμε τις αρμόδιες Αρχές που μπορούν να κάνουν αυτό και οι πληροφορίες μπορούν να προέρχονται μόνο από αυτές. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να σχολιάσουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Τα μηνύματα του Πεσκόφ μπορούν να δίνουν τον τόνο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι προφανείς ενδείξεις για κατάρριψη – βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει οπές στο σώμα του αεροπλάνου που μοιάζουν με ζημιές από θραύσματα ή συντρίμμια – παρουσιάζουν ένα δίλημμα δημοσίων σχέσεων για το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, στο αεροσκάφος επέβαιναν πολίτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και του Κιργιστάν.

Ο αρχικός προορισμός του αεροσκάφους ήταν η ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας, που διοικείται από τον πιστό στο Κρεμλίνο πολέμαρχο Ραμζάν Καντίροφ και το γεγονός αυτό καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο λεπτή για τη ρωσική κυβέρνηση.

Σε ένα θέμα στο Χ, ο Ρώσος πολιτικός παρατηρητής Αλέξανδρος Μπαούνοφ σημείωσε την αρχική ρωσική κάλυψη της συντριβής και αναρωτήθηκε αν το Κρεμλίνο θα αναλάβει τελικά την ευθύνη ή όχι.

«Η Μόσχα θα συσκοτίσει, θα αρνηθεί, θα πετάξει αντικρουόμενες αφηγήσεις και θα εξαναγκάσει το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν σε ένα κοινό ψέμα, αξιοποιώντας τη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική της ισχύ;» αναρωτήθηκε, υπονοώντας ότι το περιστατικό παρουσιάζει «αποχρώσεις του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την πτήση MH17 των Malaysia Airlines».

Η πτήση MH17

Η κατάρριψη του MH17 το 2014 πάνω από την Ουκρανία από ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος έγινε ένα μάθημα της ικανότητας των Ρώσων να περιγράψει τα γεγονότα που τονίζει το CNNi.

Τη συντριβή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, ακολούθησε μια βροχή ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών από τη Ρωσία. Οι αναφορές που κυκλοφόρησαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ήταν συγκεχυμένες, αντιφατικές και μερικές φορές εντελώς παράξενες: Οι Ουκρανοί κατέρριψαν το αεροπλάνο. Το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ο πραγματικός στόχος ή ακόμη και ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο πτώματα.

Η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πάνω από έδαφος που κατείχαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Και οι 298 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, από την ιστορία. Η παραπληροφόρηση γύρω από την MH17 δημιούργησε σύγχυση, αντιπερισπασμό και θόρυβο που απέσπασε κάποια προσοχή από την πραγματική αιτία, ένα ρωσικό πύραυλο.

Ένα ολλανδικό δικαστήριο κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η MH17 καταρρίφθηκε από έναν ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος Buk που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που κατείχαν φιλορώσοι αυτονομιστές υπό τον έλεγχο της Μόσχας, και δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός μαζικός αυτονομιστής κρίθηκαν για την εμφάνισή τους. .

Η ετυμηγορία αυτή ήταν χρόνια για να εκδοθεί, ενώ η έρευνα για τη συντριβή της πτήσης της Azerbaijan Airlines μόλις ξεκίνησε. Μένει να δούμε αν και αυτή η έρευνα θα καλυφθεί από την ομίχλη της παραπληροφόρησης.

Το χρονικό της νέας συντριβής

Το πρόγραμμα συνετρίβη στην Ακτή της Κασπίας μετά από μια έκτακτη κατάσταση που προβλήθηκε από τη σύγκρουση του αεροσκάφους με «σμήνη πουλιών», σύμφωνα με τη ρωσική αεροπορική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Πλάνα που τράβηξαν επιβάτες του αεροσκάφους πριν από τη συντριβή δείχνουν τις μάσκες οξυγόνου να έχουν πέσει και τους επιβάτες να φοράνε σωσίβια. Άλλα βίντεο μετά τη συντριβή δείχνουν επιβάτες με αίματα και μώλωπες να σκαρφαλώνουν έξω από το αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο της εταιρείας Azerbaijan Airlines αντιμετώπισε προβλήματα κοντά στο Γκρόζνι, το οποίο απέχει περισσότερα από 850 χιλιόμετρα από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί κατ’ επανάληψη στόχο ουκρανικών drones που χτυπούν πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Η Ρωσία έχει προηγμένο εξοπλισμό ηλεκτρονικών παρεμβολών κατά των ουκρανικών drones και επικοινωνιακών συστημάτων και μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών συστημάτων για να καταρρίψει τα drones.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δήλωσε πως το αεροπλάνο αποφάσισε να παρεκκλίνει του αρχικού του προορισμού πυκνής ομίχλης και λόγω συναγερμού για ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή της Τσετσενίας.

Σύμφωνα με τη Rosaviatsia, στον πιλότο του αεροσκάφους προτάθηκαν εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης, αλλά εκείνος επέλεξε το Ακτάου στο Καζακστάν. Μάλιστα ανέφερε ότι παρείχε πλήρη υποστήριξη στις έρευνες του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από: Πώς η παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου θα μπορούσε να κρύψει την αιτία της συντριβής των Αερογραμμών του Αζερμπαϊτζάν

Ανάλυση από τον Nathan Hodge, CNN




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-27 20:30:00

Back to top button