Ελλάδα

Συνολικά 2.000 θέσεις κενές στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, που οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τους εργαζομένους, καταγγέλλουν υγειονομικά σωματεία του νησιού, που εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου, στιγματίζοντας την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, οι οποίες συνεχώς επιδεινώνουν την κατάσταση.

Περισσότερες από 2.000 θέσεις προσωπικού παραμένουν κενές στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ η αποχώρηση εργαζομένων δεν καλύπτεται με νέες προσλήψεις. Σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται στα τμήματα αναισθησιολογίας, ακτινολογίας και παθολογίας, που υπολειτουργούν, αδυνατώντας να εφημερεύουν με ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, με περικοπή ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις και υπερεφημέρευση, ενώ οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα. Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, οι 6 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε το Ίδρυμα Νιάρχος κατά την πανδημία παραμένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των υγειονομικών, η δημόσια υγεία πλήττεται επίσης από σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, με διακομιδές ασθενών να γίνονται υπό ακατάλληλες συνθήκες, ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παραμένει σε υποστελέχωση. Το κοινό δελτίο τύπου επίσης αναφέρεται σε προσπάθειες των διοικήσεων να τρομοκρατήσουν τους υγειονομικούς, καθώς και την απόπειρα του Υπουργείου να επιλύσει τα προβλήματα με λύσεις όπως η μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, αύξηση της χρηματοδότησης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Επίσης, καλούν το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να στηρίξει το παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο.

Οι υγειονομικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ζητώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες του πληθυσμού, χωρίς την επιβάρυνση των ασθενών.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-21 16:59:00

Back to top button