Κόσμος

Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από συντρίμμια ρωσικού δορυφόρου

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώθηκαν να παραμείνουν στο διαστημικό τους όχημα για μια ώρα λόγω της απειλής πτώσης θραυσμάτων από τη διάλυση ενός παροπλισμένου ρωσικού δορυφόρου.

Ο παροπλισμένος Resurs-P No 1 βάρους 6,5 τόνων, ήταν ένας δορυφόρος παρατήρησης της Γης. Βρισκόταν σε σχεδόν κυκλική τροχιά σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων όταν διαλύθηκε, δήλωσε η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί δορυφόρους.

Η εταιρεία είπε ότι είχε εντοπίσει ένα «σύννεφο από συντρίμμια» που προέρχονταν από τη διάλυση του δορυφόρου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επιβεβαίωσε τη διάλυση του δορυφόρου, λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν περισσότερα από 100 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών.

Δεν είχαν παρατηρηθεί άμεσες απειλές, αλλά η παρακολούθηση συνεχίζεται, πρόσθεσε η NASA.

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) δήλωσε ότι η NASA «έδωσε εντολή στα πληρώματα που βρίσκονται στον διαστημικό σταθμό να καταφύγουν στα αντίστοιχα διαστημόπλοιά τους ως τυπικό προληπτικό μέτρο, αφού ενημερώθηκε για τη διάσπαση ενός δορυφόρου κοντά στον σταθμό νωρίτερα την Τετάρτη».

«Το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών συνέχισε να παρακολουθεί την πορεία των συντριμμιών και μετά από περίπου μία ώρα, το πλήρωμα έλαβε άδεια να βγει από το διαστημόπλοιο και ο σταθμός επανήλθε σε κανονικές λειτουργίες».

Δύο βετεράνοι αστροναύτες της NASA είναι εγκλωβισμένοι στον ISS μετά την επ’ αόριστον καθυστέρηση της επιστροφής του διαστημοπλοίου τους Boeing Starliner.

Από την άφιξή του στις 6 Ιουνίου, η επιστροφή του Starliner στη Γη αναβλήθηκε δύο φορές για να δοθεί χρόνος στην Boeing και τη NASA να αξιολογήσουν μηχανικές βλάβες στο διαστημόπλοιο.

Η Σούνι Γουίλιαμς και ο Μπουτς Γουίλμορ δεν έχουν λάβει ημερομηνία επιστροφής, αλλά η NASA ανακοίνωσε ότι δεν ανησυχούν και ότι έχουν πολλές προμήθειες.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, δεν σχολίασε το περιστατικό και ο λόγος της διάλυσης του δορυφόρου ήταν ασαφής.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο ρωσικός στρατός παραδέχθηκε ότι είχε δοκιμάσει ένα αντιδορυφορικό όπλο για να καταστρέψει σκόπιμα έναν παροπλισμένο δορυφόρο ραδιοεπιτήρησης της σοβιετικής εποχής με την ονομασία Tselina-D. Αυτή η δοκιμή παρήγαγε επίσης συντρίμμια και ανάγκασε το πλήρωμα του ISS να βρει καταφύγιο.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει ένα είδος δορυφόρου που ήταν ικανός να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους.

Το Resurs-P No 1 φέρεται να παροπλίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Από τότε που τέθηκε σε τροχιά το 2013, έχουν εκτοξευθεί άλλοι τρεις δορυφόροι Resurs-P.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δορυφόροι είχαν χρησιμοποιηθεί για την ενημέρωση χαρτών και για την παροχή δεδομένων στο υπουργείο φυσικών πόρων και περιβάλλοντος, στο υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, στην ομοσπονδιακή υπηρεσία αλιείας και αλλού.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-28 12:49:06

Back to top button