Περιβάλλον

Συναγερμός σε νησί της Αλάσκας λόγω ενός και μόνο αρουραίου

Ενα μικροσκοπικό νησί της Αλάσκας έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για την πιθανή παρουσία ενός και μόνο αρουραίου, ο οποίος όμως θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στο εύθραυστο οικοσύστημα του, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Το νησί του Αγίου Παύλου, ένας ανεμοδαρμένος βράχος εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα, στη Βερίγγειο Θάλασσα, είναι ένας επίγειος παράδεισος γνωστός με ως «Γκαλάπαγκος του Βορρά», λόγω της ποικιλομορφίας της άγριας ζωής του. Το νησί των περίπου 350 κατοίκων βρέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης όταν ένας κάτοικος ανέφερε… πιθανή εμφάνιση αρουραίου τον περασμένο Ιούνιο.

«Γνωρίζουμε –καθώς το έχουμε δει και σε άλλα νησιά και τοποθεσίες στην Αλάσκα και σε όλον τον κόσμο– ότι οι αρουραίοι αποδεκατίζουν τις αποικίες θαλάσσιων πτηνών, επομένως η απειλή δεν είναι κάτι που η κοινότητα αντιμετωπίζει ελαφρά τη καρδία» εξηγεί στους Times η Λορέν Ντιβάιν, διευθύντρια του γραφείου συντήρησης του οικοσυστήματος της κοινότητας Αλεούτιων ιθαγενών του Αγίου Παύλου.

Η κινητοποίηση μετά την αναφερθείσα θέαση του αρουραίου υπήρξε άμεση, με πληθώρα τοπικών αξιωματούχων να συρρέουν σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων για να εντοπίσουν το τρωκτικό. Οι κυνηγοί άρχισαν να σέρνονται στο γρασίδι, να ψάχνουν σε σχισμές, να αναζητούν ενδεικτικά σημάδια παρουσίας αρουραίων, να τοποθετούν παγίδες με φυστικοβούτυρο και να στήνουν κάμερες.

Η πολυπληθής αποικία που απολαμβάνουν οι φώκιες στο νησί είναι μόλις ένα τμήμα της πλούσιας πανίδας του (Shutterstock/sirtravelalot)

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιο τρωκτικό έχει παραβιάσει το έδαφος του νησιού. Η Ντιβάιν μίλησε για «ψύλλους στα άχυρα», εκφράζοντας την απαισιοδοξία της για τη ματαιότητα του εγχειρήματος – ειδικά εφόσον δεν έχουν ακόμα βρεθεί ενδείξεις ύπαρξης αρουραίου.

Το νησί του Αγίου Παύλου διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα ανίχνευσης τρωκτικών. Παγίδες στήνονται κοντά στο αεροδρόμιο και στην προκυμαία, τα πιθανά σημεία εισόδου τυχόν ανεπιθύμητων επισκεπτών. Στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του νησιού έχουν στηθεί  τεμάχια κεριού, γνωστά ως «δαγκωτά δολώματα», που καταγράφουν τυχόν σημάδια από δόντια τρωκτικών.

Κάποια από αυτά τα τεμάχια είναι κατασκευασμένα με υπεριώδες υλικό, έτσι ώστε οι επιθεωρητές, οπλισμένοι με φακούς υπεριώδους ακτινοβολίας, να εντοπίζουν περιττώματα που λάμπουν στο σκούρο φως τους. Οι Αρχές έχουν ζητήσει ειδική άδεια για να φέρουν έναν σκύλο που ανιχνεύει αρουραίους. Αυτά τα σκυλιά συνήθως απαγορεύονται στο νησί, καθώς συνιστούν απειλή για τις τοπικές φώκιες.

Ο τελευταίος επιβεβαιωμένος αρουραίος στο νησί καταγράφηκε το 2019 και εικάζεται ότι μεταφέρθηκε μέσω μιας φορτηγίδας. Οι Αρχές τον αναζητούσαν μάταια για τουλάχιστον έναν χρόνο, πριν τελικά ανακαλυφθεί το πτώμα του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-27 18:23:03

Back to top button