ΣΕΞ

Συμπτώματα σεξουαλικού νοσήματος ή καρκίνου πέους; Γιατί οι άνδρες δεν πηγαίνουν στο γιατρό

Έλκη, εξογκώματα και δυσχρωμίες στο πέος είναι κάποιες από τις αλλαγές στην εικόνα του πέους που χρήζουν ιατρικής εξέτασης – Πόσο συχνά ωστόσο, αναζητούν ιατρική βοήθεια οι άνδρες;

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Οι πιθανότητες ένας άνδρας να απευθυνθεί στον δερματολόγο ή ουρολόγο αν δει κάποιο σημάδι στο πέος του είναι μάλλον λιγότερες από το επιθυμητό για την προστασία της υγείας του. Αυτή την εικόνα μας δίνουν τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας από την κλινική Mayo, κατά τα οποία οι άνδρες, παρά οι γυναίκες, θα δηλώσουν ότι αισθάνονται και είναι υγιείς παρά τα όποια προβλήματα υγείας, όσο και η επισήμανση Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) για τους άνδρες που καθυστερούν την εξέταση πιθανών συμπτωμάτων καρκίνου:

«Υπάρχουν άνδρες που αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό για αλλοιώσεις (αλλαγές) στο πέος τους. Στην πραγματικότητα, πολλοί το αναβάλλουν για έναν ολόκληρο χρόνο ή και περισσότερο από τη στιγμή που θα παρατηρήσουν για πρώτη φορά το πρόβλημα. Μην αφήνετε την αμηχανία ή τον φόβο να σας εμποδίζουν να ελέγξετε αυτές τις αλλαγές. Οι περισσότεροι καρκίνοι του πέους είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν στα αρχικά στάδια».

Καρκίνος ή άλλη πάθηση;

Πολλοί άνδρες θα παρατηρήσουν ή θα αισθανθούν κάτι μη φυσιολογικό αλλά  θα παραβλέψουν το ενδεχόμενο να χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας. Οποιαδήποτε επίμονη ερυθρότητα ή ερεθισμός, μια μάζα που δεν προϋπήρχε ή άλλη αλλαγή στο πέος -ακόμη και αν δεν είναι επώδυνη-, κονδυλώματα, φουσκάλες, πληγές, έλκη, λευκές κηλίδες ή άλλα μη φυσιολογικά σημάδια θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό. «Τα περισσότερα δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη ή σε κάποια άλλη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί» διευκρινίζει η ACS.

Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK), ο καρκίνος του πέους είναι αρκετά σπάνιος, με 700 περίπου νέες διαγνώσεις τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ή 2 την ημέρα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων και σπανιότερα σάρκωμα, μελάνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή αδενοκαρκίνωμα.

Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες άνω των 50 ετών, με 3 μόλις στις 100 διαγνώσεις να αφορούν ηλικίες κάτω των 40 ετών, ενώ παράγοντες κινδύνου αποτελούν η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πέους περιλαμβάνουν:

  • εξόγκωμα ή πληγή στο πέος
  • αιμορραγία ή δύσοσμες εκκρίσεις
  • εξάνθημα στο πέος 
  • δυσκολία στο τράβηγμα του δέρματος (ακροποσθίας)
  • αλλαγή στο χρώμα του πέους ή της ακροποσθίας.

Τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούνται συχνότερα από άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Εξογκώματα, έλκη ή εξανθήματα

Ένας όγκος ή μια πληγή στο πέος που μπορεί να μοιάζει με κονδύλωμα, έλκος ή φουσκάλα, δεν προκαλεί απαραιτήτως πόνο και δεν επουλώνεται εντός τεσσάρων εβδομάδων, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πέους. Συχνότερα εντούτοις αποτελούν εκδήλωση σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), όπως ο έρπης, η σύφιλη ή κονδυλώματα από τον ιό HPV.

Ειδικότερα, το πρώτο σύμπτωμα της σύφιλης είναι μια μικρή ανώδυνη πληγή (συφιλιδικό έλκος) στο σημείο εισόδου του βακτηρίου Treponema pallidum, η οποία υποχωρεί σταδιακά, χωρίς να σημαίνει ωστόσο την ίαση. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγούνται αντιβιοτικά.

Ο έρπης προκαλεί μικρές επώδυνες φυσαλίδες με υγρό στο πάνω ή γύρω από το πέος που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, ενώ αντι-ική θεραπεία χορηγείται σε περίπτωση υποτροπής. Ο ιός HSV που προκαλεί τον έρπητα δεν εκριζώνεται από τον οργανισμό. Αντίστοιχα, ο ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα δεν εκκριζώνεται από τον οργανισμό. Ενημερωθείτε εδώ για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Κηλίδες ή δυσχρωμίες

Στη βάλανο ή το σώμα του πέους μπορεί να εντοπιστούν μικροσκοπικές κηλίδες σε λευκό ή κίτρινο χρώμα, μπορεί να είναι καλοήθεις. Όπως εξηγεί ο Αυστραλός ουρολόγος Δρ Peter White, μιλώντας στην MailOnlineλευκές κηλίδες μπορεί αν υποδηλώνουν σκληροατροφικό λειχήνα, γνωστός και Lichen Sclerosus, μια καλοήθη δερματική πάθηση που σκληραίνει το δέρμα. Πλήττει περίπου έναν στους δέκα άνδρες μεταξύ 30 και 50 ετών και μπορεί να προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ουλές, κνησμό ή ερεθισμό του δέρματος.

Δύσοσμες εκκρίσεις

Η δυσοσμία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων οφείλεται συνήθως στην κακή υγιεινή, που μπορεί να οδηγήσει σε βαλανίτιδα ή βαλανοποσθίτιδα, η φλεγμονή στη βάλανο μόνο ή και στην ακροποσθία αντίστοιχα. Πρόκειται για καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν φίμωση.

Σπανιότερα συμπτώματα

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένου καρκίνου του πέους:

  • εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα
  • αίσθημα κόπωσης
  • πόνος στην κοιλιά
  • πόνος στα οστά
  • απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%

Καρκίνος: Ποια ώρα είναι καταλληλότερη για τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία

Στύση: Πέντε πράγματα που αλλάζουν μετά τα 50 – Τι να προσέξετε


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button