Συμμαχίες με Αίγυπτο και Σ. Αραβία ενεργοποιεί η Αθήνα μπροστά στο ενδεχόμενο τουρκο-συριακής ΑΟΖ
Ο συναγερμός που ήχησε στην Αθήνα προ δύο εβδομάδων, για το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας – Συρίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, οδηγεί σε πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας στη διεθνή σκακιέρα, μέσω της ενεργοποίησης στρατηγικών συμμαχιών με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στην Αίγυπτο για τη 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Η τριμερής συνάντηση Κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή τονίζουν Κυβερνητικές πηγές.
Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε Αλ Γκολάνι
Στο επίκεντρο της τριμερούς θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία.
Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
«Δεν νομιμοποιείστε να υπογράψετε ΑΟΖ»
Υπενθυμίζεται πως προ δύο εβδομάδων, όπως πρώτο αποκάλυψε το -, η Αθήνα εξέπεμψε ξεκάθαρη προειδοποίηση προς το μεταβατικό καθεστώς στη Δαμασκό πως «δε νομιμοποιείται να υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία». Αντίστοιχο μήνυμα αναμένεται να στείλει σήμερα από το Κάιρο ο Πρωθυπουργός.
Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών ενώ στις 14:20 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Ερωτηθείς χθες για το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου τόνισε πως «οι διπλωματικές επαφές υπό το πρίσμα μιας τέτοιας πιθανότητας είναι συνεχείς και διαρκείς. Μέχρι σήμερα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων, αξιολογούνται διαρκώς από την Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και είναι ζητήματα που διαχειριζόμαστε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».
Συμφωνίες για ενέργεια, επενδύσεις, τεχνολογία και ανάπτυξη λιμένων
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της Συνόδου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της τριμερούς σχέσης.
Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών της Διακυβερνητικής και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα λάβει χώρα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από τις τρεις χώρες, προσβλέποντας στην περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και στην ανάδειξη νέων προοπτικών ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ- Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη Al Ula της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Η Αθήνα ποντάρει πολλά στον άξονα με τη πανίσχυρη οικονομικά αραβική χώρα, η οποία διαθέτει σημαντική επιρροή στη Συρία και διεκδικεί ηγετικό ρόλο έναντι της Τουρκίας στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-08 07:05:00