Κόσμος

Στόχος και ο διάδοχος του Νασράλα στους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς!

Εξι μέρες. Τόσες πέρασαν από την εξουδετέρωση του Χασάν Νασράλα με τον «χειρουργικό» βομβαρδισμό από ισραηλινά F-15 του κτιρίου όπου βρισκόταν στη Βηρυτό. Και τώρα οι Ισραηλινοί εμφανίζονται να έβαλαν στο στόχαστρο και τον διάδοχό του στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, με νέους βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο βρετανικός Guardian έκανε λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς της πόλης, από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση των IDF, των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, την προηγούμενη εβδομάδα. Από τη Χεζμπολάχ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι οι IDF εξαπέλυσαν 11 συνεχόμενα χτυπήματα στο προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό. Και από το Ισραήλ πηγές ανέφεραν πως στόχος των βομβαρδισμών ήταν ο φερόμενος ως διάδοχος του Νασράλα!

Σύμφωνα με τους New York Times, o Χασίμ Σαφιεντίν, ο επικρατέστερος στην κούρσα διαδοχής του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολαχ και επικεφαλής του εκτελεστικού της συμβουλίου ήταν ο στόχος αυτών των βομβαρδισμών που έπληξαν υπόγεια καταφύγια στη Βηρυτό. Και πάλι η στόχευση ήταν «ακριβείας» –η Ισραηλινοί ήξεραν ότι στα συγκεκριμένα καταφύγια υπήρχε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση των ηγετών της Χεζμπολαχ («Κόμμα του Αλλάχ»).

Οι NΥ Tims επικαλέστηκαν τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους που δήλωσαν: «Oι επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού είχαν στόχο μια συνάντηση ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, Χασίμ Σαφιεντίν».

Νωρίτερα, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Axios: «Πραγματοποιήσαμε ένα χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο τον Χασίμ Σαφιεντίν». Πρόσθεσαν ότι ο Σιαφεντίν βρισκόταν σε ένα καταφύγιο βαθιά κάτω από τη γη και δεν είναι ακόμη σαφές αν σκοτώθηκε κατά την επίθεση.

Οι New Yokr Times ανέφεραν, σε ξεχωριστό ρεπορτάζ τους, ότι ο Σαφιεντίν είναι εξάδελφος του Νασράλα και εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ λίγο μετά την ίδρυσή της, το 1985. Εκτοτε ανήλθε ταχύτατα στα ανώτερα αξιώματα και έφτασε να θεωρείται φυσικός διάδοχος του Νασράλα.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 09:07:46

Back to top button