Οικονομία

Στροφή επενδυτών στην επαρχία και αλλαγές στο… μείγμα

Στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στην Αθήνα, τα οποία με τη μετατροπή τους σε κατοικίες διατηρούν το όριο των 250.000 ευρώ, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, ενώ έδαφος κερδίζουν ολοένα και περισσότερο περιοχές κοντά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου τα νέα όρια απαιτούν αγορές 800.000 ευρώ για το πολυπόθητο «διαβατήριο».

Συμβολαιογράφοι καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον για Χαλκίδα, Κόρινθο, Ναύπλιο και Πάτρα, ενώ στην Αθήνα το όριο των 120 τετραγωνικών σε συνδυασμό με τα 800.000 ευρώ διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον μόνο για να νότια προάστια όπου ούτως ή άλλως τα σπίτια που άλλαζαν χέρια με Golden Visa ήταν πολλαπλάσιας αξίας.

Τα νέα όρια

Με τον νόμο 5100/2024 καθιερώθηκαν νέα όρια αξίας ακινήτων για την απόκτηση Golden Visa. Για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για τα νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πάνω από 3.100 κατοίκους, η ελάχιστη αξία κτήσης της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο απόκτησής της είναι πλέον 800.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά ένα μόνο ακίνητο ενώ αν πρόκειται για δομημένη ακίνητη περιουσία ή ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, απαιτείται ελάχιστη επιφάνεια κύριων χώρων 120 τετραγωνικών μέτρων.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η ελάχιστη αξία κτήσης της ακίνητης περιουσίας είναι 400.000 ευρώ ενώ και πάλι ισχύει ο περιορισμός του ενός ακινήτου επιφάνειας τουλάχιστον 120 τετραγωνικών.

Ο νόμος όμως ορίζει δύο εξαιρέσεις. Στις περιπτώσεις επένδυσης μέσω αγοράς σε ακίνητη περιουσία και εφόσον οι κύριοι χώροι της αλλάζουν σε κατοικία (για παράδειγμα από επαγγελματικό ακίνητο, βιοτεχνία ή βιομηχανικό κτίριο), η ελάχιστη αξία κτήσης είναι 250.000 ευρώ και η αλλαγή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή.

Το όριο των 250.000 ευρώ παραμένει άλλωστε και για διατηρητέα κτίρια, τα οποία σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους εμφανίζουν σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Ποιοι αγοράζουν

Οι Κινέζοι αποτελούν μακράν τους καλύτερους πελάτες αλλά όπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, τους τελευταίους μήνες ανεβαίνει το ενδιαφέρον των Τούρκων, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στη δεύτερη θέση των αγοραστών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον Οκτώβριο του 2024, πρώτοι στη λίστα των αιτήσεων Golden Visa είναι οι Κινέζοι με 6.521 αιτήσεις σε σύνολο 12.577 ή ποσοστό 51,85%. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 1.115 αιτήσεις (8,87%), οι Λιβανέζοι με 717 (5,70%), οι Άγγλοι με 511 αιτήσεις (4,06%) και οι Ιρανοί με 509 αιτήσεις (4,05%).

Μάλιστα ολοένα και περισσότερες είναι οι εταιρείες real estate που συστήνουν από κοινού, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και τη Βουλγαρία, Έλληνες και Τούρκοι που ασχολούνται επιχειρηματικά με τη Golden Visa.

Στην παρούσα φάση, η αγορά κινείται κυρίως με προσύμφωνα τα οποία δεν έχουν μετουσιωθεί ακόμα σε συμβόλαια με βάση τα προηγούμενα όρια.

Με πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΘΟ δόθηκε δίμηνη παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 της προθεσμίας ολοκλήρωσης της επένδυσης για την απόκτηση άδειας διαμονής Golden Visa.

Η παράταση αυτή αφορά σε διαδικασίες που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και που λόγω επιμέρους προϋποθέσεων έχουν καθυστερήσει ενώ βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 07:30:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button