Κόσμος

Στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου η Μέση Ανατολή: Διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της σύρραξης

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ απείλησαν την Κυριακή να αυξήσουν τις επιθέσεις, εν μέσω διεθνών εκκλήσεων να αποχωρήσουν από τον καταστροφικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει την Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι και άλλοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κυρίως από το εσωτερικό του Λιβάνου στο έδαφός του τη νύχτα του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, στέλνοντας χιλιάδες Ισραηλινούς σε καταφύγια βομβαρδισμών και καταστρέφοντας σπίτια κοντά στην πόλη της Χάιφα.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Λίβανο, τα οποία, όπως ανακοίνωσε, κατέστρεψαν χιλιάδες εκτοξευτές πυραύλων της Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε στη Χεζμπολάχ πως «αν δεν πήρε το μήνυμα, θα το πάρει» και δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει «ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ασφάλεια» και θα επιστρέψει τους ανθρώπους με ασφάλεια στα σπίτια τους κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Όπως είπε, το Ισραήλ είχε επιφέρει «μια σειρά από χτυπήματα στη Χεζμπολάχ που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί».

«Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις στρατιωτικές δυνατότητες», δήλωσε από την πλευρά του αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, μιλώντας στην κηδεία του Ιμπραήμ Ακίλ υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στο χτύπημα του Ισραήλ την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό.

Ανησυχία Γκουτέρες ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανησυχεί ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα» καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την οργάνωση Χεζμπολάχ.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο ο Λίβανος να μετατραπεί σε μία άλλη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN καθώς αρχίζει η εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έκανε επίσης στη διαπίστωση ότι έναν χρόνο μετά την έναρξη των πολέμου στην Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, καμία από τις πλευρές της σύρραξης δεν θέλει «πραγματικά» μία εκεχειρία.

«Για μένα είναι σαφές ότι οι δύο πλευρές δεν ενδιαφέρονται για μία εκεχειρία. Και αυτό είναι τραγωδία διότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πρέπει να σταματήσει», επέμεινε.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε επίσης σήμερα το Ισραήλ ότι μία πολεμική κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο δεν είναι προς το συμφέρον του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε εξαιρετική ανησυχία και απηύθυνε έκκληση για «εκεχειρία κατά μήκος της μπλε γραμμής» που χωρίζει από το 200 τις λιβανικές από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, «όπως και στην Γάζα» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός κατάφερε κατά της Χεζμπολάχ «σειρά πληγμάτων», έπειτα από μία νύκτα σφοδρών διασυνοριακών συγκρούσεων που έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του βορείου Ισραήλ στα καταφύγια.

Ο Ναΐμ Κάσεμ, δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, απάντησε ότι το ισλαμιστικό κίνημα εισέρχεται «σε μία νέα φάση ξεκαθαρίσματος ανοικτών λογαριασμών» στην πόλεμό του με το Ισραήλ.

Ανησυχία της ΕΕ για την κλιμάκωση στον Λίβανο – Υπέρ άμεσης κατάπαυσης του πυρός το Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» από την κλιμάκωση στον Λίβανο, μετά τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις και απευθύνει έκκληση για μια «επείγουσα» κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την κλιμάκωση στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής στη Βηρυτό», υπογράμμισε ο Μπορέλ σε ένα δελτίο Τύπου, απευθύνοντας έκκληση για μια «κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μπλε γραμμής, όπως και στη Γάζα». Η μπλε γραμμή χωρίζει από το 2000 τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και του Ισραήλ.

«Οι άμαχοι πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα», την ώρα που «σφοδρές μάχες» συνεχίζονται σήμερα, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, είπε επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι άμαχοι «θα είναι εκ νέου εκείνοι που θα υποφέρουν περισσότερο σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο όποιος πρέπει να αποφευχθεί, μεταξύ άλλων μέσω νέων έντονων διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε.

Το Λονδίνο υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε σήμερα για την «άμεση» εφαρμογή «μιας κατάπαυσης του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μπροστά σε μια «ανησυχητική κλιμάκωση» της κατάστασης.

«Τις τελευταίες ημέρες, είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής κλιμάκωσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Λάμι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος των Εργατικών στο Λίβερπουλ.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα μέρη είναι σαφές: έχουμε ανάγκη από μια άμεση κατάπαυση του πυρός (…) προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Καμπανάκι» Κίρμπι σε Ισραήλ: Η κλιμάκωση της σύρραξης στον Λίβανο δεν είναι προς το συμφέρον σας

Μια στρατιωτική «κλιμάκωση» δεν είναι προς «το συμφέρον» του Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι.

«Δεν πιστεύουμε ότι η στρατιωτική κλιμάκωση αυτής της σύρραξης είναι προς το συμφέρον τους», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Αυτό λέμε απευθείας στους Ισραηλινούς ομολόγους μας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για μια «διπλωματική» επίλυση της κρίσης.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-22 22:50:05

Back to top button