Πολιτική

Στο υπουργείο Εργασίας ο Πρωθυπουργός – Απαντήσεις Κεραμέως σε ερωτήματα για τις αυξήσεις

Το υπουργείο Εργασίας θα επισκεφθεί στις 10.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού.

Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι οι άμεσα ωφελούμενοι από την αύξηση 6% του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Από σήμερα οι υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης θα δουν το κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 880 ευρώ από τα 830 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο των εργατοτεχνικών θα αυξηθεί κατά 6,02% και θα φτάσει στα 39,30 ευρώ έναντι των 37,07 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, θα υπάρξει προσαύξηση μισθολογικών κλιμακίων του Δημοσίου κατά 30 ευρώ, μετά την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ που είχε σημειωθεί το περασμένο έτος.

Η Ν. Κεραμέως απαντά σε ερωτήματα πολιτών

Μέσα από μια σειρά χρηστικών βίντεο, τα οποία δημοσίευσε στα κοινωνικά της δίκτυα, η υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, απαντά σε ερωτήματα πολιτών.

Τα ερωτήματα αφορούν τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά οι ερωτήσεις-απαντήσεις:

Ερ: Πόσο ανεβαίνει τελικά ο κατώτατος μισθός;

Απ: Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει κατά 50 ευρώ μικτά τον μήνα. Αυτό σημαίνει από 34 ευρώ έως 43 ευρώ μεγαλύτερος καθαρός μισθός τον μήνα και από 473 ευρώ έως 606 ευρώ μεγαλύτερος καθαρός μισθός τον χρόνο, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση καθενός.

Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που ξεκινάει σήμερα 1η Απριλίου.

Ερ: Εργάζομαι σε μερική απασχόληση με κατώτατο μισθό. Θα έχω αύξηση;

Απ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά κάθε μορφή εργασίας: την πλήρη, τη μερική, την εκ περιτροπής, κατ΄ αναλογία προφανώς των ωρών, που εργάζεσαι.

Άρα ναι, η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τη μερική απασχόληση.

Ερ: Από την αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζονται και οι τριετίες;

Απ: Και οι τριετίες επηρεάζονται προς τα πάνω. Οι τριετίες είναι μια προσαύξηση στον κατώτατο μισθό, βάσει της προϋπηρεσίας του κάθε εργαζομένου.

Ερ: Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τον κατώτατο μισθό;

Απ: Σαφώς. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τον κατώτατο μισθό.

Αν δεν το κάνει, είναι σημαντικό να γίνεται καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή και στο 1555 τηλεφωνικά, από όπου η καταγγελία διαβιβάζεται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ερ: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια και, αν ναι, πόσο;

Απ: Ο κατώτατος μισθός μπορεί μόνο να αυξάνει κάθε χρόνο. Βασικός στόχος είναι να ανέλθει στα 950 ευρώ το 2027.

Από εκεί και πέρα, ο κατώτατος μισθός θα ανεβαίνει αντιστοίχως, όσο ανεβαίνουν και οι τιμές στην αγορά και θα λαμβάνεται υπ’ όψιν και η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ερ: Γιατί δεν ανεβαίνει και άλλο ο κατώτατος μισθός;

Απ: Λαμβάνουμε υπ’ όψιν δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων και ο δεύτερος είναι να είναι όλο αυτό το σχήμα οικονομικά βιώσιμο.

Τι εννοώ οικονομικά βιώσιμο; Να το αντέχει η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις. Επίσης, να το αντέχουν και τα δημοσιονομικά του κράτους, καθώς εφεξής ο κατώτατος μισθός αφορά και τον δημόσιο τομέα.

Ερ: Ποια επιδόματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού;

Απ: Επηρεάζονται όλα τα επιδόματα, που καθορίζονται, βάσει του κατώτατου μισθού. Επίδομα γονικής άδειας, επίδομα γάμου, επίδομα μητρότητας, επίδομα ανεργίας, μερικά από τα παραδείγματα.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 08:43:00

Back to top button