Κόσμος

Στο Σίτι της Μόσχας θα φιλοξενηθούν οι εξόριστοι Ασαντ

Οταν η Μαρίνα, επιτυχημένη ρωσίδα επιχειρηματίας, έφτασε στην αστραφτερή επιχειρηματική περιοχή της Μόσχας για να δει ένα διαμέρισμα, έμαθε με έκπληξη ότι ένας από τους νέους της γείτονες ίσως είναι ο έκπτωτος δικτάτορας της Συρίας. Ο 59χρονος Μπασάρ αλ-Ασαντ, η 49χρονη, γεννημένη στη Βρετανία, σύζυγός του Ασμα και τα τρία τους παιδιά δεν έχουν εμφανιστεί δημοσίως μετά την πτώση του καθεστώτος.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τους χορηγήθηκε άσυλο στη Ρωσία από τον πρόεδρο Πούτιν για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Τα ακριβή σχέδιά τους δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά πιθανότατα οι Ασαντ θα περνούν τουλάχιστον ένα μέρος του χρόνου τους στους αστραφτερούς πύργους του Σίτι της Μόσχας.

Πρόκειται για μια επιχειρηματική συνοικία στα δυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου η ευρύτερη οικογένεια του δικτάτορα κατέχει έως και 20 διαμερίσματα. Η Μαρίνα δηλώνει ικανοποιημένοι με τους πιθανούς νέους της γείτονες, καθώς θεωρεί ότι η περιοχή θα είναι πιο ασφαλής αν φιλοξενεί τον πρώην δικτάτορα της Συρίας και την οικογένειά του.

Οι συγγενείς του Ασαντ –η οικογένειά του και πολλά ξαδέλφια του– αγόρασαν ακίνητα στην περίφημη συνοικία Σίτι της Μόσχας μεταξύ 2013 και 2019, με συνολικό κόστος άνω των 36 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Global Witness, μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς. Τα χρήματα λέγεται ότι διοχετεύθηκαν από τη Συρία μέσω μιας ισχυρής οικογένειας, με επικεφαλής τον θείο του Ασαντ, Μοχάμεντ Μαχλούφ.


Η πλειονότητα των διαμερισμάτων βρίσκεται στο συγκρότημα City of Capitals, έναν ουρανοξύστη με δίδυμους πύργους που κάποτε ήταν ο ψηλότερος στην Ευρώπη, μέχρι που τον ξεπέρασε ο Σαρντ του Λονδίνου. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στον κοντινό Πύργο Ομοσπονδίας, το ψηλότερο κτίριο της Μόσχας. Οι διαφημίσεις δείχνουν ακριβά επιπλωμένα διαμερίσματα με πανοραμική θέα στην πόλη.

Ο Ασαντ, που πριν μετατραπεί σε αιμοσταγή δικτάτορα σπούδασε οφθαλμιατρική στο Λονδίνο, είναι τακτικός επισκέπτης της Ρωσίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο 24χρονος Χαφέζ, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας τον περασμένο μήνα. Γραμμένη στα ρωσικά, η διατριβή του χαρακτήριζε τους Ρώσους «μάρτυρες» που υπερασπίστηκαν το καθεστώς του πατέρα του.

Αποψη του επιχειρηματικού κέντρου της ρωσικής πρωτεύουσας, γνωστού ως Σίτι της Μόσχας, όπου η ευρύτερη οικογένεια Ασαντ διαθέτει πολλά ακίνητα (Frédéric Soltan/Corbis/Getty Images/Ideal Image)

Η Ασμα, που διαγνώστηκε με λευχαιμία τον περασμένο Μάιο –ενώ παλαιότερα επέζησε από καρκίνο του μαστού–, πιστεύεται ότι έφτασε στη Ρωσία με τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, τον 21χρονο Καρίμ και τον 22χρονο Ζέιν, δύο ημέρες πριν ο σύζυγός της εγκαταλείψει τη Συρία.



Το Σίτι της Μόσχας, που φιλοξενεί περίπου 10.000 ανθρώπους, κατασκευάστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τη δεκαετία του 2000, περίοδο άνθησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Ρωσία, και θεωρήθηκε ευρέως ως μια απόδειξη των φιλοδοξιών του Πούτιν να μετατρέψει τη χώρα του σε παγκόσμια δύναμη. Οι φουτουριστικοί πύργοι του από γυαλί και χάλυβα είναι ορατοί σχεδόν από οποιοδήποτε σημείο στο κέντρο της πόλης.

Είναι έδρα ρωσικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και γραφείων εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, ένα στα πέντε γραφεία της συνοικίας ανήκε σε Δυτικές εταιρείες. Νεαροί Ρώσοι συρρέουν στην περιοχή με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες για να ποζάρουν για βιντεάκια στο TikTok και στο Instagram, με φόντο τους ουρανοξύστες.


Ωστόσο δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του Σίτι μέλη της ρωσικής ελίτ. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια βρίσκεται ένα σύμπλεγμα πενταώροφων κτιρίων που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Πολλοί από τους κατοίκους τους εκδιώκονται ώστε να ανοίξει χώρος για πιο μεγαλεπήβολα κατασκευαστικά έργα.

Υπάρχουν, βέβαια, και ζητήματα ασφαλείας, που ίσως φέρουν δεύτερες σκέψεις στους Ασαντ πριν εγκατασταθούν μόνιμα στο Σίτι. Η περιοχή έχει γίνει πολλές φορές στόχος ουκρανικών drones, τα οποία προκάλεσαν ζημιές και τραυμάτισαν έναν φύλακα. Η πλειονότητα των μελών της ρωσικής ελίτ ζει στην περιοχή Ρουμπλιόβκα, στα προάστια της Μόσχας, ή σε κλειστές κοινότητες κοντά στην πόλη.

Ο Ασαντ θα είναι ο δεύτερος σημαντικός σύμμαχος του Κρεμλίνου μετά τον φιλορώσο πρώην ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στον οποίο προσφέρεται καταφύγιο από τον Πούτιν, από το 2014. Ο Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε από φιλοδυτικούς διαδηλωτές στο Κίεβο μετά την οπισθοχώρησή του από μια συμφωνία της Ουκρανίας με την ΕΕ, εικάζεται ότι ζει κάπου κοντά στη Μόσχα.

Αυτή την εβδομάδα, μια διαδικτυακή γελοιογραφία απεικόνιζε έναν σκυθρωπό Ασαντ, παρέα με τον Γιανουκόβιτς, να πίνουν μπίρα και βότκα και να τρώνε αποξηραμένα ψάρια, κοινό ρωσικό σνακ που συνοδεύει το αλκοόλ. «Ο Πούτιν μάς βοήθησε πολύ» φαίνεται να λέει με πικρία ο Ασαντ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-12 18:38:00

Back to top button