Οικονομία

Στο ρελαντί τα 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία από τους Ευρωπαίους ενώ σχεδιάζουν 40 φορές περισσότερα για τη δική τους άμυνα

Ένας Ουκρανός στρατιωτικός οδηγεί ένα τεθωρακισμένο όχημα κατά μήκος ενός δρόμου, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία / REUTERS / Valentyn Ogirenko




Αν και σήμερα (4.3.2025), η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ευρωπαϊκό πακέτο 800 δισ. ευρώ για την στήριξη της άμυνας, θεωρείται μάλλον απίθανο να συμφωνήσει η ΕΕ να δώσει …20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Η πρόταση της φον ντερ Λάιεν θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 6 Μαρτίου, αν και είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε ένα προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 20 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Το τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν αναφέρεται σε λεπτομερή πρωτοβουλία και αντ’ αυτού απλώς «απαιτείται επείγουσα ενίσχυση των προσπαθειών».

Οι ηγέτες αναμένεται να αξιολογήσουν τις προτιμώμενες ιδέες τους και να δώσουν εντολή στην Επιτροπή, η οποία είναι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, να εργαστεί περαιτέρω πάνω σε αυτές πριν υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις ήδη από την επόμενη συνάντησή τους στις 21-22 Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντιμετωπίζουν δύσκολες δημοσιονομικές καταστάσεις και δεν έχουν μεγάλη δημοσιονομική ικανότητα να αυξήσουν δραματικά το δανεισμό, αναφέρει το Bloomberg.


. Νewsit.gr στο F και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-04 13:13:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button